Lielbritānijas Karaliskie Jūras spēki vada operatīvo grupu lielākajās NATO mācībās Eiropā

B20175A061064D399FD60E5B47184309.jpg

Lielbritānijas Karaliskie Jūras spēki vada operatīvo grupu lielākajās NATO mācībās Eiropā

Mācības „Joint Warrior” notiek no 13. līdz 29.aprīlim Skotijā.

Vairāk nekā ducis Karalisko Jūras spēku karakuģu un zemūdeņu piedalīsies ikgadējās mācībās, ko vadīs no Fasleinas Klaida jūras bāzes. Britu kuģiem pievienosies vairāk nekā 30 karakuģu no citām valstīm, 40 lidmašīnu un 30 helikopteru.

Mācībās piedalīsies Nīderlandes, Kanādas, Francijas, Dānijas, Beļģijas, Norvēģijas, Polijas, Zviedrijas un Vācijas pārstāvji  – kopā gandrīz 12 000 karavīru.

Karaliskos Jūras spēkus pārstāvēs Plimutā bāzētais flagmaņkuģis HMS „Bulwark”, HMS „Sutherland”, HMS „Montrose”, izlūkkuģis HMS „Eho”, zemūdene HMS „Talent”, kā arī Portsmutā bāzētais helikopters un transportkuģis  HMS „Illustrious” , kas 2013. gadā jau piedalījās aviācijas mācībās Skotijas rietumos, arī mīnu kuģi HMS „Diamond”, HMS „Westminster” un HMS „Richmond”.

Gaisa atbalstu sniegs Karalisko Gaisa spēku „Chinook” helikopteri un eskadra „Junglie Sea King” no Juviltonas helikopteru bāzes, kā arī Aviācijas izlūkošanas un kontroles centrs no Kornvolas.

Scenārijā paredzēts izspēlēt dažādas situācijas, ieskaitot krīzes un konflikta situācijas, konvencionālos un nekonvencionālos draudus, arī pretpirātisma un pretterorisma vingrinājumus. Divu nedēļu laikā scenārijs paredz paaugstināt spriedzi simulētajās operācijās un konfliktos.

Lielbritānijas operatīvās grupas komandierim komodoram Padijam Makalpinam un viņa karavīriem mācības „Joint Warrior 13” ir iespēja izmēģināt pagājušā gadā mācībās „Cougar” apgūto.  Šajās mācībās operatīvā grupa sadarbojās ar francūžiem Tulonā un Korsikā, kā arī ar albāņiem Adrijas jūrā.

Brigādes ģenerālis Martins Smits, Karalisko jūras spēku desanta brigādes un Sauszemes spēku komandieris „Joint Warrior” mācībās, uzsver: „Šīs mācības dod mums unikālu iespēju trenēties tādās operācijās, kādās mums, iespējams, būs jāiedalās citviet pasaulē. „Joint Warrior” mērogs un sarežģītības līmenis ļauj mums saglabāt augstu gatavību stāties pretī pašiem sarežģītākajiem izaicinājumiem.”

Ņemot vērā nepieciešamību strauji reaģēt uz dažādām krīzēm, kurās tiek iesaistīti starptautiskie spēki, iespēja mācīties kopā ar partnervalstīm ir ļoti vērtīga," norāda komandieris.

Mācībās „Cougar 12” tika pārbaudīts, kā vislabāk sadarboties Lielbritānijas un Francijas jūras kājniekiem, un gūta pieredze, kā komandēt šādus starptautiskus spēkus.

Šajās mācībās iekļautas arī zināšanas, kas gūtas operācijā Afganistānā  - galvenokārt izlūkošanas jomā – protams, piemērojot tās Jūras spēku vajadzībām.

„Šajās nedēļās mēs mācīsimies gan „karot” jūrā, gan desantēties,” komards Padijs Makalpins uzsver.  „Scenārija ietvaros karavīriem būs jāsaskaras ar draudiem no gaisa, sauszemes un zemūdenēm, kā arī jānodrošina Lielbritānijas un Holandes jūras kājnieku desants operāciju rajonā.  Šādas mācības dod mums iespēju saglabāt savas spējas atbilstošā līmenī Reaģēšanas spēku operatīvās grupas uzdevumu veikšanai.”

Pēc tam kad noslēgsies mācības „Joint Warrior”, vadība sāks gatavot karavīrus mācībām „Cougar 13”, kas notiks Vidusjūrā un Adrijas jūrā, iekļaujot pretpirātisma operāciju un kuģošanas drošības uzlabošanas elementus.'

Pēc royalnavy.mod.uk materiāliem

Dalies ar šo ziņu