Ģenerālleitnants Graube: Latvijai būs nozīmīga loma NATO partnerattiecību veidošanā

3DDAA3F8C4F642DA9F33F0ABBF753742.jpg

Ģenerālleitnants Graube: Latvijai būs nozīmīga loma NATO partnerattiecību veidošanā

17.janvārī NATO Militārā komiteja, kuras 168. sanāksmē piedalījās arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, izstrādāja vīziju Alianses komandvadības un spēku struktūrām, nosakot tādas prioritātes kā spēju attīstība, savietojamība un sadarbība ar partneriem, lai stātos pretī nākotnes izaicinājumiem.

Sanāksmē, kas ilga divas dienas, NATO bruņoto spēku komandieri runāja par dažādiem tematiem un vienojās par konstruktīviem militāriem ieteikumiem Ziemeļatlantijas padomei un NATO militārajai vadībai. Komandieri pārrunāja trīs galvenās jomas – operācijas, partnerība un transformācija.

„Tieši Latvijai būs ļoti liela loma NATO partnerattiecību veidošanā, jo viens no augstākajiem amatiem, kurus jaunajā struktūrā ieņems Latvijas karavīri, būs saistīts ar šo projektu plānošanu un vadību,” 

uzsvēra bruņoto spēku komandieris, norādot, ka jaunajā struktūrā Latviju pārstāvēs gandrīz 20 karavīru, kuru gūtās zināšanas un pieredze dos būtisku ieguldījumu Alianses transformācijā un uzdevumu izpildē.

Diskutējot par situāciju Afganistānā, sabiedrotie apliecināja savu atbalstu NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) komandierim pārejas perioda noslēgšanai divu gadu laikā. Tika runāts arī par jaunās operācijas iespējām un izaicinājumiem, un vienojās, ka tās galvenie uzdevumi būs apmācība, padomu došana un asistēšana pēc 2014.gada.

„Militārā komiteja atzīst, ka jāturpina pilnībā koncentrēties uz esošo operāciju, vienlaikus sākot plānot jauno,” sacīja ģenerālis Knuds Bartels, NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs. „Vēl nav skaidri zināms, kā tieši tiks organizēta operācija pēc 2014.gada, bet sarunas par to tiks turpinātas arī turpmākajās nedēļās.”

Ģenerālleitnants Raimonds Graube, sanāksmes laikā tiekoties ar Norvēģijas un Somijas bruņoto spēku komandieri, vēlreiz apliecināja Latvijas dalību šo uzdevumu realizēšanā - Latvijas karavīri, kuri veidos otro lielāko kontingentu jaunizveidotajā Ziemeļvalstu un Baltijas Pārejas atbalsta vienībā Mazarišarīfā, konsultēs un atbalstīs ar kaujas atbalsta elementiem Afganistānas drošības spēkus Balhas un Samangānas provincē. „Līdzīgi kā Provinču atjaunošanas vienībā Meimenā, arī Pārejas atbalsta vienībā Latvijas virsnieks pildīs komandiera vietnieka pienākumus, kas ir augsts mūsu karavīru profesionalitātes novērtējums,” uzsvēra bruņoto spēku komandieris.

NATO bruņoto spēku komandieri apliecināja arī atbalstu operācijai Kosovā, nodrošinot nepieciešamos spēkus, lai paveiktu misiju.

Balstoties uz savu unikālo perspektīvu, Vidusjūras dialoga valstis sniedza sabiedrotajiem ieskatu reģionālajos drošības izaicinājumos. Savukārt Eiroatlantiskā partnerības sanāksmē tika diskutēts par to, kā palielināt caurspīdību un attīstītu savstarpēji papildinošas spējas.

Savukārt NATO – Krievijas padomē tika panākta vienošanās par sadarbību 2013.gadā. Tika analizēti arī ieguvumi no 2012.gadā izstrādātā sadarbības plāna, īpaši sadarbojoties pretpirātisma operācijās, kā arī attīstot turpmāko sadarbību.

Sanāksme noslēdzās ar diskusiju par transformāciju, un sabiedrotie atzina, ka Spēku sadarbības iniciatīva (Connected Forces initiative) tiek noteikta par galveno prioritāti, ņemot vērā pašreizējos ekonomiskos un operāciju izaicinājumus, un vienojās, ka turpmākajā sanāksmēs šī iniciatīva tiks apspriesta kā viena no tiem.

Sanāksmes noslēgumā ģenerālis Bartels sacīja: „Šai iniciatīvai nozīme būs NATO Reaģēšanas spēku spēju pilnveidošanā… Uzskatu, ka NATO Reaģēšanas spēki ir perfekta platforma, uz kuras bāzes attīstīt un uzlabot doktrīnas un veicināt transformāciju.”

NATO bruņoto spēku komandieri izvērtēs šo prioritāšu īstenošanu nākamajā Militārās komitejas sanāksmē, kas notiks 2013.gadā maijā.

Pirms dalības NATO Militārās komitejas sanāksmē bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube 14.janvarī oficiālā darba vizītē apmeklēja NATO Apvienoto spēku pavēlniecības štābā Brunsumā, Nīderlandē.

Tiekoties ar nesen pavēlniecības komandiera amatā iecelto ģenerāli Hansu Lotāru Domrousu, bruņoto spēku komandieris pārrunāja Latvijas un ISAF uzdevumus un iesaisti Afganistānā pēc 2014.gada, kā arī reģionālās sadarbības jautājumus, tostarp Latvijas atbalstu rudenī paredzētajām NATO mācībām "Steadfast Jazz 2013", kas vienlaikus tiks rīkotas Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Polijā.

Ģenerālis Hanss Lotārs Domrouss stājās NATO Apvienotās pavēlniecības Brunsumā komandiera amatā pērnā gada 14.decembrī, nomainot līdzšinējo komandieri ģenerāli Volfu Langheldu.

Pirms iecelšanas pavēlniecības komandiera amatā viņš bija Vācijas militārais pārstāvis NATO un ES. Dienesta laikā ir pildījis arī Eiropas Korpusa komandiera un ISAF štāba priekšnieka pienākumus.

Apvienoto spēku pavēlniecība Brunsumā ir viena no divām NATO operacionālā līmeņa pavēlniecībām, kuras viens no uzdevumiem ir arī NATO gaisa telpas patrulēšanas operācijas virs Baltijas valstīm plānošana.

Viesojoties Brunsumā un Briselē, bruņoto spēku komandieris tikās arī Latvijas karavīriem, kuri pilda dienesta pienākumus NATO struktūrās.

   

Pēc nato.int materiāliem. Foto: nato.int un jfcbs.nato.int

 

Dalies ar šo ziņu