Lietuva un Igaunija sāk, bet Latvija turpina dežūru NATO Reaģēšanas spēkos

Sargs.lv

Lietuva un Igaunija sāk, bet Latvija turpina dežūru NATO Reaģēšanas spēkos

Pērnā gada 31.decembrī 12 mēnešus ilgušo dežūru NATO Reaģēšanas spēku (NRF) sastāvā beidza vairāk nekā 30 Latvijas militāro policistu, bet 1.janvārī NRF 2013 sastāvā dežūru sāka Jūras spēku flotiles kuģis. Dežūru sāka arī  vairāk nekā 200 Lietuvas bruņoto spēku karavīru, kā arī Igaunijas karavīri.

Lietuvu NRF 2013 pārstāvēs lidlauka termināļa apkalpes vienība, nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas, speciālo operāciju un kājnieku vienība, kā arī transporta lidmašīna „C-27J Spartan”.

Savukārt Igaunija dežūrai reaģēšanas spēkos ir deleģējusi transporta un kustības koordinācijas grupu, nesprāgušas munīcijas neitralizēšaans vienību, kā arī izlūkošanas atbalsta vienību.

Šogad Alianses spēkus – NRF 2013 - vadīs NATO Apvienoto spēku pavēlniecība Neapolē, kuras sertifikācijas mācības „Steadfast Juncture 2012” notika pērn Igaunijā.

Lai izvērtētu to NATO dalībvalstu militāro vienību sagatavotību, kurām Alianses reaģēšanas spēkos būs jādežurē 2014.gadā, šoruden Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Polijā vienlaicīgi tiks rīkotas NATO mācības "Steadfast Jazz 2013". To laikā uz Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas militārajiem poligoniem tiks pārvietota daļa Reaģēšanas spēku vienību un komandvadības elementu.

NATO Reaģēšanas spēki ir Alianses galvenais militārais mehānisms un spēja nodrošināt ātru militāru reakciju krīžu gadījumā, gan kolektīvās aizsardzības, gan krīžu reaģēšanas operācijās. NRF ir augstas gatavības, tehnoloģiski attīstīti, kopēji daudznacionāli spēki. Tos veido sauszemes, gaisa, jūras un speciālo operāciju komponenti, kurus var izvietot operācijas, kur vien tas ir nepieciešams.

Spēku pamatā ir dalībvalstu deleģētas militārās vienības, kas noteiktu laiku dežurē savās valstīs un ir gatavas operatīvi pārdislocēties uz starptautisku operāciju reģionu tālu no savas pastāvīgās uzturēšanās vietas.

NRF ir piedalījušies divās NATO palīdzības sniegšanas operācijās – viesuļvētras „Katrīna” radīto seku likvidēšanas operācijā ASV 2005.gada septembrī un oktobrī un zemestrīces seku likvidēšanas operācijā Pakistānā no 2005.gada oktobra līdz 2006.gada februārim. 2004.gadā atsevišķi NRF elementi iesaistījās arī Vasaras olimpisko spēļu drošības pasākumos Atēnās un Afganistānas prezidenta vēlēšanu norises nodrošināšanā.

Latvija dalību NATO Reaģēšanas spēkos sāka 2006.gada 2.pusgadā, kad dežūrā stājās Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas (NMN) vads.  2007.gada 2.pusgadā dežūru veica Militārās policijas (MP) vads, bet 2008.gada 2.pusgadā dežūrā bija iekļautas divas bruņoto spēku vienības – NMN un MP vads. Abās vienībās kopā dienesta pienākumus pildīja 59 karavīri. Savukārt 2010.gada 1.pusgadā dežūrai NRF Baltijas bataljona sastāvā Latvija deleģēja trīs karavīrus.

Pēc nato.int,  mil.ee un kam.lt materiāliem

Dalies ar šo ziņu