Veiksmīgi noritējusi starptautiskā sadarbība NATO treniņlidojumos Baltijas valstu gaisa telpā

Sargs.lv

Veiksmīgi noritējusi starptautiskā sadarbība NATO treniņlidojumos Baltijas valstu gaisa telpā

No 29. līdz 30.maijam NATO Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā organizēja 12.treniņlidojums Baltijas gaisa telpā (BRTE XII) un Latvijā, Ādažu poligonā, 15 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Rīgas. Treniņlidojumu mērķis bija apmācīt NATO gaisa atbalsta kontrolierus un gaisa patrulēšanā iesaistītās valstis.

Gaisa atbalsta kontrolieru apmācībā bija iesaistīti Francijas iznīcinātāji “Mirage” (29.maijā), Igaunijas reaktīvās lidmašīnas L-39, Latvijas helikopters Mi-17 un ASV lidmašīnas A-10 (30.maijā). Šie lidaparāti iesaistījās tuvā gaisa atbalsta operācijā kā atbalsts Sauszemes spēkiem. ASV lidmašīna KC-135, kas izlidoja no Mildenholas Lielbritānijā, veica Francijas „Mirage” un ASV A-10 degvielas uzpildi gaisā. Polijas iznīcinātāji MiG-29, kas šobrīd sargā NATO gaisa telpu virs Baltijas valstīm un ir bāzēti Šauļu Gaisa bāzē, piedalījās ātrās reaģēšanas (pārtveršanas) vingrinājumā kopā ar A-10 un Rīgas Starptautiskajā lidostā veica nosēšanās un pacelšanās manevru.

"Mums BRTE XII sniedz lielisku iespēju praktiskiem treniņiem,” apliecināja pulkvežleitnants Lešeks Blačs, Polijas militārā kontingenta „ORLIK 4” komandieris Šauļos, Lietuvā. „Nolaižoties Rīgas lidostā, mēs apliecinājām savu klātbūtni Baltijas reģionā.”

„Degvielas uzpilde no ASV lidmašīnas lidojuma laikā bija ļoti vērtība pieredze,” sacīja kapteinis Gotēns Ermets, Francijas BRTE XII virsnieks, „turklāt mūsu iznīcinātāji „Mirage” piedalījās arī tuvā gaisa atbalsta operācijā un sadarbojās ar Baltijas gaisa atbalsta kontrolieriem.”

„A-10 Thunderbolt II dalība Baltijas reģionā un iespēja pārtvert Polijas MiG-29 bija neaizmirstama pieredze,” sacīja pulkvežleitnants Džons Lillers, 81.Iznīcinātāju eskadras pilots, kas lido ar lidaparātu A-10. „Mūsu mērķis bija saskaņot A-10 taktiku, metodes un procedūras ar Sauszemes spēkiem, lai varētu izmantot šādu sadarbību arī turpmākajos vingrinājumos. Tas nebūtu iespējams bez 52. iznīcinātāju eskadriļas karavīru atbalsta, KC-135 no Karalisko Gaisa spēku MIlenholas bāzes un NATO gaisa atbalsta kontrolieru izcilā snieguma, nodrošinot tuvā gaisa atbalsta procedūru izpildi.”

„Lidmašīnu uzpildīšana gaisā palīdz nostiprināt NATO valstu sadarbību,” norādīja pulkvedis Kails Fogts, 100.gaisa degvielas uzpildes eskadriļas komandieris. „Mēs visi esam guvuši vērtīgu pieredzi, piedaloties šajā treniņlidojumā, un mēs ceram, ka tas dos labumu arī nākotnē.”

Šogad pirmo reizi treniņlidojumos kopā ar Francijas, ASV un Polijas iznīcinātājiem piedalījās arī Igaunijas reaktīvā lidmašīna L-39, kas ļāva igauņu pilotiem gūt pieredzi starptautiskās sadarbības jomā.

„BRTE XII bija ļoti veiksmīgi treniņlidojumi, kuros tika sasniegti visi izvirzītie mērķi un izpildīti visi lidojumu uzdevumi,” sacīja pulkvežleitnants Stīvens Bemhers, NATO Gaisa spēku pavēlniecības štāba Ramšteinā  Gaisa atbalsta kontroles spēju nodaļas vadītājs, kas uzraudzīja Igaunijas, Latvijas un Lietuvas gaisa atbalsta kontrolieru komandu darbu. „Treniņlidojumu centrālais notikums bija šaušana ar 30mm lielgabalu no ASV Gaisa spēku lidaparāta A-10, kas notika Baltijas gaisa atbalsta kontrolieru uzraudzībā. Šis ir vēsturisks notikums, kas demonstrē NATO spēju integrēt Gaisa un Sauszemes spēku elementus starptautiskā taktiskā uzdevumā.”

Gaisa patrulēšana ir viens no NATO viedās aizsardzības iniciatīvas aspektiem, tā ir jauna pieeja aizsardzības spēju nodrošināšanā un uz attīstību orientētā sadarbībā, kas palīdzēs šo spēju izaugsmē un nodrošināšanā.
"NATO Čikāgas samitā Baltijas valstis tika minētas kā pozitīvs piemērs viedās aizsardzības īstenošanā; šis apvienotais vingrinājums ir vēl viens veids kā Baltijas valstis aliansei var sniegt savu pienesumu šīs NATO prioritātes attīstīšanā, taupot resursus un kompleksi veidojot treniņu programmas savas valsts teritorijā," uzsvēra Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

NATO Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā regulāri rīko treniņlidojumus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, apliecinot savu iesaisti un solidaritāti Baltijas reģionam. Kamēr citas NATO valstis ar saviem iznīcinātājiem sargā gaisa telpu virs Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, trīs Baltijas valstis savukārt sniedz atbalstu, nodrošinot bāzes, komandvadību un tādas nozīmīgas aizsardzības spējas kā gaisa atbalsta kontrole.

Nākamā iespēja trenēties NATO gaisa atbalsta kontrolieriem būs Čehijā mācību „Ramstein Rover 2012” laikā šā gada septembrī.

Dalies ar šo ziņu