NATO kaujas grupas Latvijā komandiera amatā stājies pulkvežleitnants Maikls Džons Rīkī

Latvijā
Sargs.lv
Kanāda
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

15. jūlijā Ādažu bāzē norisinājās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas komandiera svinīgā maiņas ceremonija, kurā līdzšinējo komandieri pulkvežleitnantu Filipu Sovē (Philippe Sauvé) amatā nomainīja pulkvežleitnants Maikls Džons Rīkī (Michael John Reekie). 

NATO kaujas grupas Latvijā komandiera amatā stājies pulkvežleitnants Maikls Džons Rīkī

Ar komandiera maiņas ceremoniju noslēdzās ceturtā Latvijā izvietoto NATO kaujas grupas karavīru rotācija. Svinīgajā ceremonijā piedalījās aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Aizsardzības ministrs A. Pabriks svinīgajā ceremonijā norādīja, ka NATO kaujas grupas Latvijā klātbūtne un karavīru rotācija apliecina NATO sabiedroto valstu vienotību, solidaritāti un draudzību ne tikai vārdiski, bet arī darbībā. Aizsardzības ministrs izteica pateicību karavīriem un sveica jauno komandieri pulkvežleitnantu M. Dž. Rīkī.

“Aizejošā Kanādas kontingenta karavīri, mēs lepojamies ar jūsu sasniegumiem un profesionalitāti jūsu dienesta laikā Latvijā. Ienākošie karavīri,  jums būs smagi jāstrādā, lai noturētu iepriekšējā Kanādas kontingenta uzstādītos augstos standartus. Bet esmu pārliecināts, ka esat gatavi šim izaicinājumam. NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupa, jūs esat pierādījums, ka NATO ir spēcīgākā militārā alianse un, ka mēs vienmēr atbalstīsim viens otru, neatkarīgi no apstākļiem. Pulkvežleitnant F. Sovē, jūs izveidojāt NATO kaujas grupu līmenī, kādā tā nav bijusi. Ja iepriekšējo NATO kaujas grupu Latvijā raksturoja vārds “stabilitāte”, tad jūsu darbs šeit ir raksturojams ar vārdu “integrācija”. Jūs padarījāt NATO kaujas grupu par daļu no Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un integrējāt to nacionālajā aizsardzības sistēmā,” izsakot pateicību, uzsvēra Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis S. Gaugers.

Pulkvežleitnants M. Dž. Rīkī norādīja, ka NATO kaujas grupas Latvijā galvenais uzdevums, kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un sabiedrotajiem, ir kaujas gatavības uzturēšana. “Tas ir mūsu galvenais uzdevums. Savukārt mūsu prioritāte – iepriekšējā rotācija ir paveikusi milzīgu darbu, integrējot NATO kaujas grupu Latvijā Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē. To mēs vēlamies turpināt, uzturēt un attīstīt. Mūsu nākamais solis ir pilnībā integrēt NATO kaujas grupu Latvijā valsts aizsardzības sistēmā, kā vienu no Mehanizētās kājnieku brigādes vienībām,” uzsvēra pulkvežleitnants M. Dž. Rīkī.

Pulkvežleitnants M. Dž. Rīkī: “Pirms karavīru rotācijas man bija iespēja pavadīt laiku šeit militāro mācību laikā. Es redzēju kā strādā iepriekšējā NATO kaujas grupa Latvijā, kā arī ļoti labi sadarbojos ar Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieri un karavīriem. Sadarbība ar Mehanizēto kājnieku brigādi ir lieliska un domāju, ka arī personīgā līmenī ar sabiedrotajiem karavīriem sastrādāsimies ļoti veiksmīgi.”

Ceremonijas laikā pulkvežleitnantam F. Sovē tika piešķirts aizsardzības ministra apbalvojums “Atzinības goda zīme”, izsakot pateicību par viņa nozīmīgo ieguldījumu Latvijas un Kanādas, kā arī Latvijas un NATO sadarbības stiprināšanā aizsardzības jomā, pildot dienesta pienākumus Latvijā.

Savukārt Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandiera vietniekam pulkvežleitnantam Sonijam Hatonam tika piešķirta Nacionālo bruņoto spēku komandiera apbalvojuma Goda zīmes “Par nopelniem” 1. pakāpe un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandiera Goda zīmes „Par nopelniem” 1. pakāpe, izsakot atzinību par viņa nozīmīgo ieguldījumu Latvijas un Kanādas sadarbības veicināšanā aizsardzības jomā, kā arī Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju attīstībā.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1300 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Polijas, Kanādas, Slovākijas, Slovēnijas, Melnkalnes un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot tās solidaritāti un apņēmību aizstāvēties pret jebkāda veida agresijas izpausmēm.

NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē.

Dalies ar šo ziņu