“Industrijas dienā 2019” uzsver Latvijas uzņēmēju iesaistes valsts aizsardzībā nozīmīgumu

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
industrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

14. martā Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijā notika Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas un Aizsardzības ministrijas rīkotā “Industrijas diena 2019.” Pasākuma mērķis ir apzināt aizsardzības nozares aktualitātes un kopīgi radīt risinājumus aizsardzības spēju attīstībai sadarbībā ar Latvijas industriju un zinātni.

“Industrijas dienā 2019” uzsver Latvijas uzņēmēju iesaistes valsts aizsardzībā nozīmīgumu

“Industrijas dienu 2019” atklāja aizsardzības ministrs Atris Pabriks. “Man ir patiess gods šodien atklāt šo pasākumu. Redzu, ka ir ielikt liels darbs un ir izveidotas veiksmīgas sadarbības, bet tas nenozīmē, ka ir laiks apstāties. Varu apliecināt, ka mēs arī turpināsim sadarbību gan ar Latvijas uzņēmējiem, gan starptautiskajiem. Sadarbība starp Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un industriju ir veids, kā mēs palīdzam viens otram – ejam uz izaugsmi, ceļam patriotismu un parādam, ka esam spējīgi. Paldies par to, ko darāt mūsu labā, mūsu valsts labā,” uzrunājot klātesošos, norāda A. Pabriks.

Pasākumā piedalījās arī Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas padomes priekšsēdētājs Kristiāns Brēdermanis.

“Industrijas dienā 2019” tika pasniegtas pirmās Aizsardzības industrijas gada balvas izglītībā un pētniecībā. Apbalvojumu un 1. vietu ieguva Rīgas Stradiņa universitātes Militārās medicīnas pētījumu un studiju centra doktorants Kārlis Rācenis par pētījumu “Bakteriofāgu terapijas pielietojums militārā medicīnā”, sniedzot ieguldījumu NATO zinātniskajā darbā un karavīru dzīvildzē.

Pasākuma dalībnieki diskutēja par industrijas lomu visaptverošas valsts aizsardzības veidošanā, kā arī par plānotajiem pasākumiem aizsardzības jomas preču un pakalpojumu piegāžu drošības stiprināšanai un Latvijas aizsardzības industrijas un valsts sadarbības attīstībai.

“Industrijas dienā 2019” pārrunāja Latvijas un ārvalstu uzņēmumu pieredzi pārrobežu sadarbībā, kā arī identificēja iespējamos sadarbības virzienus inovāciju radīšanā, izmantojot publiskās un privātās investīcijas, tai skaitā, iesaistoties Eiropas Aizsardzības rūpniecības attīstības programmā un Eiropas Aizsardzības fonda projektu uzsaukumos.

Pasākumā tika prezentēti vairāku Latvijas un ārvalstu uzņēmumu produkti, piemēram, Latvijā radīti bezpilota lidaparāti, datu drošības un apstrādes risinājumi, mobili infrastruktūras risinājumi armijas mobilitātes uzlabošanai, individuālie aizsardzības līdzekļi, kā arī Latvijas izglītības un pētniecības iestāžu izstrādāti produkti.

“Industrijas dienu 2019” apmeklēja vairāk nekā 200 dalībnieku, tostarp, Latvijas un ārvalstu uzņēmumu, kā arī Latvijas pašvaldību, izglītības un pētniecības iestāžu pārstāvji.

Dalies ar šo ziņu