Aizsardzības ministrs: Nevar nokaut cilvēka ideju un ticību brīvībai

Latvijas Neatkarības karš
Sargs.lv
Pabriks
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

6. martā pulkveža Oskara Kalpaka muzejā un pie piemiņas vietas “Airītes” notika atceres pasākums, lai godinātu 1. latviešu atsevišķā bataljona komandieri pulkvedi O. Kalpaku, kurš 1919. gada 6. martā krita sadursmē ar vāciešiem pie “Airītēm” Kurzemē.

Aizsardzības ministrs: Nevar nokaut cilvēka ideju un ticību brīvībai

Piemiņas pasākumā piedalījās aizsardzības ministrs Atris Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis Andris Rieksts, regulāro spēku komandieri, karavīri, zemessargi un jaunsargi.

“Šodien, vēl Latvijas simtgadē, atzīmējam pulkveža Oskara Kalpaka nāves dienu. Tas nav sērīgs notikums, jo Kalpaks un viņa trīs tuvākie virsnieki negāja bojā velti. Var nokaut cilvēku, bet nevar nokaut viņa ideju un ticību brīvībai! Šī nav sēru diena, šī ir svētku diena, jo Kalpaka un visu Latvijas brīvības cīnītāju ideja un ticība par brīvību dzīvo – tā dzīvo caur mums! Tas ir viņu lielākais ieguldījums! Mēs esam šeit, mēs uzvarējām! Mēs esam tie, kuri nosaka, kā celsim savu valsti un tas mums vienmēr ir jāpatur prātā. Būsim stipri un nešaubīsimies par idejām, kurām ticēja karavīri, kas šeit gāja bojā! Ticēsim sev, jo mēs esam neuzvarami,” uzrunā uzsvēra aizsardzības ministrs A. Pabriks.

“Ir grūti pieņemt lēmumu, kad nav nekā, bet ir jāspēj to izdarīt un ir jābūt drosmīgam. Un tāds bija Oskars Kalpaks. Viņš pieņēma lēmumu – pareizu lēmumu, ar pārliecību par mērķi, kuru bija izvirzījusi Latvijas nācija. Būt brīviem savā valstī, būvēt to un būt valsts saimniekiem. Uzturēt un vairot savu nacionālo identitāti,” uzrunājot klātesošos, pauda Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

”Šodien zemessargi, karavīri un Latvijas sabiedrība nodrošina valsts aizsardzību  gan Latvijā, gan, ar augsti paceltu karogu, ārpus tās robežām. Ar to mēs parādām, ka esam izcila un garā spēcīga tauta, un esam pārliecināti par to taisnību, kuru mūsu senči izvēlējās 100 gadus atpakaļ. Esmu pārliecināts, ka mūsu karavīru un zemessargu rindās ir tik pat izcili cilvēki kā Oskars Kalpaks, kuri šodien uztur mūsu aizsardzības sistēmu  ar tik pat spēcīgu virsnieka stāju, garu un pārliecību. Šajā atceres dienā es novēlu  mums nezaudēt ceļu un cienīt to, ko ir izvēlējusies mūsu tauta. Mūžīga cieņa un piemiņa pulkvedim Oskaram Kalpakam,” uzsvēra Nacionālo bruņoto spēku komandieris.

“Šodiena mums ir nozīmīga ar to, ka pirms 100 gadiem šajā vietā gāja bojā Oskars Kalpaks un viņa tuvākie virsnieki. Pulkvedis gāja bojā, bet iegūtā degsme turpināt atbrīvot Latviju palika mūsu vīros. Kalpaks ir tas, kurš ar savu piemēru parādīja, ka ir iespējams tas, kas šķita neiespējams. Viņš parādīja, ka ir iespējams cīnīties ar vājākiem resursiem. Mēs Kalpaku asociējam kā savu pirmo Zemessardzes komandieri, kā savu pirmo virsnieku - pirmo, kurš uzdrošinājās,” stāsta Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis A. Rieksts.

“Kalpaks ļoti sarežģītā brīdī uzņēmās vadību pār mazu skaitu karavīru. Bet viņš spēja savos karavīros radīt drosmi. Viņa dzīvesstāsts – uzaugšana lauku sētā, vēlme mācīties un nepiekāpšanās sarežģītā situācijā – mums māca neapstāties, mēģināt atkal un atkal,” vēsta Oskara Kalpaka muzeja un piemiņas vietas “Airītes” vadītājs Roberts Sipenieks.

“Atrodoties šeit, mani pārņem saviļņojošas sajūtas. Šis jau ir ceturtais gads pēc kārtas, kad piedalos šajā piemiņas pasākumā. Man tā jau ir izveidojusies par tradīciju, kuru nevēlos lauzt. Arī vasarās mēdzu uz šejieni atbraukt, jo man tas nozīmē daudz. Esmu valsts patriots un tas man ir ļoti tuvu sirdij, “ norāda jaunsargs Edijs Jakubausks. “6. martā, atdodot savu dzīvību par Latviju, viņš parādīja, ka Latvijas ir tās vērta. Mums viņa ir jāsargā un jālolo.”

“Kalpaks bija virsnieks, kurš spēja uzrunāt. Viņš aiz sevis sauca cilvēkus karadarbībā un nāvē . Aiz Brīvības cīņām, bet slēpās nāve,” norāda Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis A. Rieksts. “Viņš bija tas virsnieks, kurš spēja uzrunāt un viņam sekoja. Tā arī ir lielākā vērtība, ko mums no viņa vajadzētu mācīties kā no pirmā virsnieka, kurš uzdrīkstējās.’’

“Šis ir Latvijas armijas simtgades gads un tas mums ir uzvaras gads, kas ir jāatzīmē visa gada garumā,” Uzsvēra Zemessardzes 4.Kurzemes brigādes komandieris.

Dalies ar šo ziņu