Latvijai paredzēto helikopteru "Black Hawk" iegādi varētu līdzfinansēt no ASV atbalsta programmām

Tehnika un ekipējums
LETA
Black Hawk
Foto: Modris Vēbersts

Daudzmiljonu eiro vērto Latvijas armijai paredzēto helikopteru "Black Hawk" iegādi varētu līdzfinansēt no ASV atbalsta programmām.

Latvijai paredzēto helikopteru "Black Hawk" iegādi varētu līdzfinansēt no ASV atbalsta programmām

Lai nodrošinātu taktiskā gaisa transporta spējas uzturēšanu un attīstību Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS), ir sākts vidējās klases helikopteru nomaiņas process. AM un Nacionālie bruņotie spēki veikuši tirgus izpēti, kuras laikā saņemti vairāki vidējās klases helikopteru piedāvājumi. Tirgus izpētes laikā secināts, ka UH-60M "Black Hawk" helikopters vislabāk atbilst bruņoto spēku izvirzītajām prasībām gan militāro, gan civilo uzdevumu izpildei.

Helikopteru iegādei patlaban tiek vērtēta iespēja slēgt starpvaldību līgumu ar ASV. Plānots, ka Savienotās Valstis varētu nodrošināt iegādes līdzfinansējumu no savām atbalsta programmām. Tāpat iecerēts turpināt ciešo sadarbību gan ar ASV bruņotajiem spēkiem, gan Mičiganas Nacionālo gvardi helikopteru pilotu un tehniķu apmācības un kopīgu taktisko mācību organizēšanā un tālākas uzturēšanas nodrošināšanai. Šo iemeslu dēļ starpvaldības līguma slēgšana par UH-60M iegādi vislabāk nodrošinātu bruņoto spēku prasību izpildi, norādīja AM.

"Black Hawk" galvenā priekšrocība ir tā "uzbūve un dzīvotspēja", jo šie helikopteri ir radīti primāri izmantošanai militārām vajadzībām krīzes situācijās, apgalvo ministrijā. Konkrēto helikopteru ekspluatācija nodrošinātu savietojamību ar ASV spēkiem reģionā un turpinātu līdzšinējo militāro vienību apmācības sadarbību.

Tāpat UH-60M iegāde nodrošinātu ātru reaģēšanas spēju un spēju pārvietot un atbalstīt spēkus atbilstoši bruņoto spēku izvirzītajiem operacionālajiem uzdevumiem, kā arī spēju transportēt bruņoto spēku karavīrus un ekipējumu visos laika apstākļos, nodrošinot atbalstu arī krīzes situācijās, medicīniskās evakuācijas, meklēšanas un glābšanas operācijās un citos atbalsta uzdevumos, tajā skaitā ugunsgrēku dzēšanā no gaisa, norādīja AM.

Vērtējot NBS taktiskā gaisa transporta spējas attīstību nākotnē, UH-60M helikopteri būs sagatavoti, lai uz tiem uzstādītu ieroču sistēmas. Ieroča uzstādīšanas iespēja tiek nodrošināta helikopteru pamatkomplektācijā.

ASV valdības atbalsts ilgtermiņā būs ļoti nozīmīgs, jo UH-60M būtu principiāla jauna un sarežģīta ekipējuma ieviešana NBS bruņojumā, tādēļ ASV pieredze un zināšanas šāda ekipējuma uzturēšanā un izmantošanā būtu svarīga, uzsvēra ministrijā.

Ministrijā atgādināja, ka ASV "Black Hawk" helikopteru vienības rotācijas kārtībā kopš 2015.gada ir izvietotas Lielvārdē, kas jau šobrīd veido veiksmīgu pamatu tālākai sadarbībai šo platformu ekspluatācijai.

Šogad aprit 25 gadi, kopš Latvijas un Mičiganas Nacionālā gvarde iesaistījās partnerattiecību programmā. Mičiganas Nacionālā gvarde ir sniegusi būtiskus ieguldījumus Latvijas Gaisa spēku aviācijas bāzes attīstībā, palīdzot attīstīt un testēt lidlauka spējas gaisa kuģu uzņemšanā, kā arī apmācot speciālistus. Savukārt nozīmīgākā Latvijas un ASV sadarbība militāri-tehniskās palīdzības un apgādes jomā notiek Militāri tehniskās palīdzības programmas ietvaros, kurā šogad dažādiem projektiem paredzēti vairāk nekā 56 miljoni ASV dolāru.

Plānots, ka pirmās helikopteru piegādes varētu notikt 2021.gadā.

Jaunu helikopteru iegādes mērķis ir nomainīt esošos sešus helikopterus, tomēr detalizētāki plāni par esošo helikopteru nākotni būs skaidri pēc jauno helikopteru piegādes.

Dalies ar šo ziņu