Nosaka detalizētu kārtību, kādā rezervistus iesauks dienestā mobilizācijas gadījumā

Nozares politika
Sargs.lv
rezerves karavīri, mācības
Foto: Aizsardzības ministrija

Valdība apstirpinājusi grozījumus noteikumos, kas nosaka detalizētu kārtību, kādā rezerves karavīrus un rezervistus iesauks aktīvajā dienestā mobilizācijas gadījumā.

Nosaka detalizētu kārtību, kādā rezervistus iesauks dienestā mobilizācijas gadījumā

Mobilizācijas gadījumā rezerves karavīrus par iesaukšanu aktīvajā dienestā informēs, nosūtot mobilizācijas pavēsti uz oficiālo elektronisko adresi vai, ja pastāv objektīvi šķēršļi oficiālās elektroniskās adreses izmantošanai, nosūtot mobilizācijas pavēsti pa pastu ierakstītā vēstulē vai izsniedzot to personīgi pret parakstu. Tāpat rezerves karavīrus un rezervistus par iesaukšanu aktīvajā dienestā varēs informēt, izmantojot radio, televīziju un citus plašsaziņas līdzekļus.

Nacionālo bruņoto spēku rezerves uzskaites struktūrvienība aizsardzības ministra noteiktajā kārtībā sagatavos mobilizācijas pavēstes un nosūtīs tās rezerves karavīriem ne vēlāk kā 48 stundas pirms mobilizācijas pavēstē norādītā laika, kad jāierodas mobilizācijas punktā. Savukārt rezervistiem pavēstes nosūtīs ne vēlāk kā 72 stundas pirms mobilizācijas pavēstē norādītā laika, kad jāierodas mobilizācijas punktā.

Noteikumi paredz, ka rezerves karavīrs vai rezervists ne vēlāk kā 24 stundas pēc mobilizācijas pavēstes saņemšanas brīdinās darba devēju vai izglītības iestādi par iesaukšanu aktīvajā dienestā. Iecerēts, ka darba devējs, pie kura nodarbināts aktīvajā dienestā iesaucamais rezerves karavīrs vai rezervists, 24 stundu laikā pēc informācijas saņemšanas par darbinieka mobilizēšanu, pamatojoties uz darbinieka atvaļinājuma pieprasījumu, atbrīvos attiecīgo darbinieku no darba bez darba samaksas saglabāšanas. Grozījumi paredz, ka darba devējam pēc demobilizācijas būs jāatjauno darba tiesiskās attiecības ar darbinieku, nodrošinot viņam darbu iepriekšējā vai līdzvērtīgā amatā.

Savukārt izglītības iestādei, kurā mācās aktīvajā dienestā iesaucamais rezerves karavīrs, 24 stundu laikā pēc informācijas saņemšanas par izglītojamā mobilizēšanu uz mobilizācijas laiku būs jāatliek pārbaudījumu un citu studiju uzdevumu izpildei noteiktos termiņus, saglabājot iemaksāto mācību maksu un tiesības pēc demobilizācijas turpināt mācības.

Par attaisnojošiem iemesliem neierasties uz mobilizāciju atzīs rezerves karavīru vai rezervistu tieši ietekmējošus nelaimes gadījumus vai dabas stihijas izraisītus apstākļus, ko rakstiski apliecinājusi pašvaldība vai policijas iestāde, vai slimību, ko rakstiski apliecinājis ārsts.

Ja mobilizācijas pavēsti saņēmušais rezerves karavīrs vai rezervists mobilizācijas pavēstē norādītajā laikā nevarēs ierasties mobilizācijas punktā, viņam vai viņa tuviniekiem par neierašanās iemesliem būs jāinformē Nacionālo bruņoto spēku rezerves uzskaites struktūrvienību.

Noteikumu grozījumi paredz, ka rezerves karavīri ir no profesionālā dienesta atvaļinātie karavīri, kuri sekmīgi apguvuši kareivja pamatapmācības kursu individuālās apmācības līmenī. Tāpat rezerves karavīri ir zemessargi, kuriem beidzies līgums par dienestu Zemessardzē un kuri apguvuši zemessarga pamatapmācības kursu individuālās apmācības līmenī.

Reģistros rezerves karavīrus veido arī Latvijas pilsoņi, kuri brīvprātīgi pieteikušies dienestam Nacionālo bruņoto spēku rezervē un sekmīgi apguvuši noteiktu apmācības kursu. Tāpat rezerves karavīri ir jaunsargi, kuri sekmīgi nokārtojuši jaunsargu interešu izglītības programmas speciālā kursa vai valsts aizsardzības mācības noslēguma pārbaudījumus un devuši karavīra zvērestu.

Savukārt rezervisti ir Latvijas pilsoņi - vīrieši, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, un Latvijas pilsones sievietes, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu un izteikušas vēlmi tikt ieskaitītām rezervistos.

Dalies ar šo ziņu