Prettanku raķešu sistēmu “Spike” ražošanā iesaistīs arī Latvijas uzņēmumus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
0E29A7BF1A9C4A4BB20A517F87701468.jpg
Foto: Aizsardzības ministrija

Šodien aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un uzņēmuma “EuroSpike” pārstāvji Aizsardzības ministrijā parakstīja līgumu par Izraēlā ražoto dažāda veida prettanku raķešu sistēmu “Spike” iegādi 108  miljonu eiro vērtībā.

Prettanku raķešu sistēmu “Spike” ražošanā iesaistīs arī Latvijas uzņēmumus

R. Bergmanis uzsvēra, ka aizsardzības nozarei šī ir vēsturiska diena, jo prettanku raķešu sistēmu “Spike” iegāde ievērojami stiprinās Nacionālo bruņoto spēku regulāro vienību un Zemessardzes kaujas spējas.

“Šis ir ļoti nozīmīgs projekts Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju attīstīšanai, un man ir prieks, ka kopā ar sabiedrotajiem varēsim apgūt jaunas zināšanas, lai kopīgi stiprinātu mūsu drošību,” norādīja R. Bergmanis.

Savukārt uzņēmuma “Eurospike” izpildirektors Gunters Lauers (Guenter Lauer), parakstot līgumu, norādīja, ka uzņēmums ir gandarīts par iespēju turpināt sadarbību ar Latvijas aizsardzības nozari un pauda apņēmību arī turpmāk nodrošināt inovatīvus tehnoloģiskos risinājumus Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām.


Tāpat G. Lauers informēja, ka prettanku raķešu sistēmu “Spike” izstrādātājs “Rafael Advanced Defense Systems” pērn pievienojies Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijai un ar tās atbalstu veicis apjomīgu Latvijas industrijas spēju izpēti. “Šis process turpināsies arī šogad un esam apņēmības pilni projekta realizācijā iesaistīt arī Latvijas apakšuzņēmumus,” uzsvēra G. Lauers.

Jau ziņots, ka prettanku ieroču spēju attīstīšana ir viena no aizsardzības nozares prioritātēm, un prettanku raķešu sistēmas “Spike” atzītas par atbilstošākajām Nacionālo bruņoto spēku operacionālajām prasībām.

Jauniegādātās raķešu sistēmas “Spike papildinās līdzšinējos šī bruņojuma krājumus, un ar prettanku raķetēm “Spike” tiks aprīkota arī no Lielbritānijas iegādātā kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnika "CVR(T)".

Prettanku raķešu sistēmas “Spike” tiek izmantotas 28 valstu armiju bruņojumā, tai skaitā Lietuvas, Polijas, Somijas un Vācijas bruņotajos spēkos.

Plānots, ka prettanku raķešu sistēmas “Spike” Latvijai tiks piegādātas pakāpeniski līdz 2023. gadam.

Dalies ar šo ziņu