Šogad bruņotie spēki militārajā dienestā plāno pieņemt 710 karavīrus

NBS
Sargs.lv
7F9FEB51B847495C918E879739B540DC.jpg

2018. gadā Nacionālie bruņotie spēki profesionālajā militārājā dienestā plāno pieņemt 710 karavīrus, 120 no kuriem – studijām Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, lai kļūtu par savas valsts armijas virsniekiem.

Šogad bruņotie spēki militārajā dienestā plāno pieņemt 710 karavīrus

Savukārt 330 karavīrus plānots pieņemt dienestā Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē, 50 – Speciālo operāciju pavēlniecībā, 40 – Štāba bataljonā, 35 – Gaisa spēkos, 30 – Zemessardzē, 15 – Jūras spēkos, bet 90 – specializētajās vienībās. 

Dienestam speciālistu amatos un specializētājās vienībās bruņotie spēki īpaši aicina kandidātus ar pirmā līmeņa augstāko izglītību informācijas tehnoloģiju jomā, ar pirmā vai otrā līmeņa augstāko izglītību telekomunikāciju jomā, ar vidējo tehnisko izglītību autotransporta jomā, autovadītājus, kā arī kandidātus ar pieredzi transporta remonta jomā.

Bruņoto spēku virsnieki, instruktori un kareivji savus tiešos amata pienākumus pilda vairāk nekā 30 funkcionālajās (ieroču šķiru) jomās un teju 170 specialitātēs. Piedāvājot tik plašu nodarbinātības jomu un specialitāšu klāstu, iespēja veidot militāro karjeru bruņotajos spēkos tiek dota gan tiem, kuri ieguvuši tikai pamatizglītību, gan arī tiem, kuriem ir iegūta vidējā un augstākā izglītība vai kuri ir apguvuši kādu bruņotajiem spēkiem nepieciešamu arodu profesionālās izglītības iestādēs.

Kareivja profesiju, kas ir arī militārās karjeras sākumposms, apgūst Kājnieku skolā Alūksnē. Lai kļūtu par kareivi, ir jābūt Latvijas Republikas pilsonim ar vismaz pamatizglītību vecumā no 18 līdz 40 gadiem. Pēc pamata iemaņu apgūšanas militārais dienests turpināsies, izvēlētājā vienībā apgūstot iemaņas specialitātē un veicot kolektīvo apmācību.

Militārā karjera sākas ar pieteikšanos profesionālajam dienestam, kurai seko atlases posms. Tajā kandidāti veic veselības un fiziskās sagatavotības pārbaudes, kā arī psihodiagnostikas testus.

Profesionālā dienesta kandidāti rekrutēšanas procesu var sākt ne tikai Rekrutēšanas un atlases centrā Rīgā, bet arī savai dzīvesvietai tuvākajā bruņoto spēku, tostarp, Zemessardzes, vienībā. Pieteikties dienestam var arī elektroniski, pieteikuma anketu aizpildot bruņoto spēku interneta vietnes www.mil.lv sadaļā “Rekrutēšana”.

2016. gada 16.  jūnijā Saeimas apstiprinātajā Valsts aizsardzības koncepcijā noteikts, ka bruņotie spēki miera laikā uztur 17500 militāri sagatavotus karavīrus, tai skaitā 6500 profesionālā dienesta karavīrus, 8000 zemessargus un 3000 rezerves karavīrus.

Kandidātam profesionālajā militārajā dienestā un studijām Nacionālajā aizsardzības akadēmijā noteiktās prasības un ierobežojumi

1. Pilsonība. Dienestā un studijām aizsardzības akadēmijā pieņem Latvijas Republikas pilsoni.

2. Vecums. Dienestā un studijām aizsardzības akadēmijā pieņem vecumā no 18 gadiem. Dienestā pieņem kandidātu līdz 40 gadu vecumam. Savukārt aizsardzības akadēmijā studijām profesionālā bakalaura studiju programmās – līdz 30 gadu vecumam, bet studijām otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmā – līdz 35 gadu vecumam.

3. Izglītība. Dienestā pieņem kandidātu, kas ir ieguvis vismaz pamatizglītību, bet studijām aizsardzības akadēmijā – vismaz vidējo izglītību.

4. Valsts valodas prasme. Dienestā pieņem kandidātu, kas pārvalda valsts valodu vidējā līmenī (B1), bet studijām aizsardzības akadēmijā – augstākajā līmenī (C1). Ja kandidāts nav beidzis latviešu mācībvalodas skolu, viņam ir jāuzrāda dokuments par iegūto valsts valodas prasmes līmeni.

5. Sodāmība. Dienestā un studijām aizsardzības akadēmijā nepieņem kandidātu:
1) kas ir sodīts par tīšu noziedzīgu nodarījumu, par valsts noslēpuma izpaušanu aiz neuzmanības, nonāvēšanu aiz neuzmanības, miesas bojājumu nodarīšanu aiz neuzmanības vai militārā dienesta mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, — neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas,
2) kas par 1. punktā minētu noziedzīgu nodarījumu notiesāts, atbrīvojot no soda, vai kriminālprocess pret to izbeigts uz nereabilitējoša pamata,
3) kas ir sodīts par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu aiz neuzmanības, izņemot 1. punktā minētos noziedzīgos nodarījumus, ja sodāmība nav noņemta vai nav dzēsta likumā noteiktajā kārtībā,
4) kas kriminālprocesā ir atzīts par aizdomās turēto vai apsūdzēto,
5) kas ir atvaļināts no militārā vai cita valsts dienesta par disciplīnas pārkāpumiem.

6. Veselības stāvoklis. Dienestā un studijām aizsardzības akadēmijā pieņem kandidātu, kas atbilst dienestam veselības stāvokļa dēļ. Atbilstību noteiks bruņoto spēku medicīniskā komisija.

7. Fiziskā sagatavotība. Karavīru fiziskās sagatavotības pārbaudes testos kandidātam jāsaņem vismaz vērtējums “Apmierinoši”.

8. Citas prasības un ierobežojumi:
1) dienestā un studijām aizsardzības akadēmijā nepieņem kandidātu, kas ir vai ir bijis PSRS, Latvijas PSR vai kādas ārvalsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai pretizlūkošanas dienesta štata vai ārštata darbinieks, aģents, rezidents vai konspiratīvā dzīvokļa turētājs,
2) dienestā un studijām aizsardzības akadēmijā pieņem kandidātu, kas atbilst noteiktajām morālajām un psiholoģiskajām īpašībām. To pārbaudi veiks bruņoto spēku psihologi,
3) kandidātam, kas agrāk nav apmācīts militārajam dienestam, pēc pieņemšanas dienestā un studijām aizsardzības akadēmijā jāpabeidz amatam noteiktais militārās apmācības kurss.

Dalies ar šo ziņu