Par 240 eiro palielina pabalstu nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem

Sabiedrība
Sargs.lv
pretošanās kustība
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ministru kabinets atbalstījis Aizsardzības ministrijas priekšlikumu par 240 eiro – no līdzšinējiem 100 eiro līdz 340 eiro – palielināt ikmēneša pabalstu nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem.

Par 240 eiro palielina pabalstu nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem

Pašlaik nacionālās pretošanās kustības dalībnieka pabalstus saņem ap 300 cilvēku.

Pabalsta apjoms tiek palielināts, jo ar katru gadu pieaug dzīves dārdzība, kā arī medicīniskās aprūpes izmaksas, kas nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem viņu cienījamajā vecumā ir salīdzinoši lielas. Nacionālās pretošanās kustības dalībnieki ir cietuši okupācijas režīma laikā, un šī ir iespēja mums uzlabot viņu dzīves kvalitāti. Tie ir cilvēki, kam varam pateikties par Tēvzemes mīlestību, ieguldījumu Latvijas neatkarības atgūšanā un Latvijas vēsturiskā mantojuma saglabāšanā. Okupācijas režīma laikā viņiem ir bijusi ļoti maza iespēja strādāt un nopelnīt pienācīgu pensiju, vai pat iespēja strādāt bijusi liegta. Tāpēc nepieciešams šos cilvēkus atbalstīt ar pabalstiem, uzlabojot viņu dzīves kvalitāti vecumdienās.

Personām pretošanās kustības dalībnieka statusu piešķir pašvaldības, un Aizsardzības ministrija pabalstu sāk izmaksāt līdz ar statusa iegūšanas brīdi.

Statusa iegūšanas kārtību nosaka likums “Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu”.

Par nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem atzīstami Latvijas pilsoņi un Latvijas iedzīvotāji, kuri Latvijas teritorijā laika posmā no 1940.gada 17.jūnija līdz 1960.gada 31.decembrim piedalījās bruņotā un pagrīdes pretošanās cīņā pret okupācijas režīmu militārajiem formējumiem un šo režīmu administrāciju, veicināja bruņoto un pagrīdes pretošanās cīņu, sniedzot cīnītājiem materiālu un citādu palīdzību un riskējot ar savu brīvību un dzīvību, propagandēja Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas ideju, izplatot nelegālo presi, uzsaukumus vai citus izdevumus, kā arī atklāti vēršoties pret okupācijas režīmu, tā iedibināto kārtību un ideoloģiju.

Par nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem atzīstami arī Latvijas pilsoņi un Latvijas iedzīvotāji, kuri Latvijas teritorijā laika posmā no 1961.gada 1.janvāra līdz 1990.gada 4.maijam par savu politisko darbību vai pārliecību tika notiesāti un ir reabilitēti, kā arī piespiedu kārtā nepamatoti ievietoti ārstniecības iestādēs, kur viņiem piemēroja medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus, par ko Reabilitācijas un specdienestu lietu prokuratūra veikusi pārbaudi un sniegusi atzinumu Tieslietu ministrijai.

Nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu piešķir tā pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā personai ir deklarēta dzīvesvieta, ja darbību nacionālās pretošanās kustībā apliecina ar šādiem dokumentiem: Latvijas valsts arhīvu vai citu valstu arhīvu izsniegtu dokumentu par darbību nacionālās pretošanās kustībā; Latvijas Republikas tiesas spriedumu, ar kuru tiesa konstatē faktu par attiecīgās personas darbību nacionālās pretošanās kustībā, gadījumos, kad arhīvos nav saglabājušies šo faktu apliecinoši dokumenti; Tieslietu ministrijas atzinumu.

Ministra kabineta 2017. gada 14. septembra sēdē tika pieņemts lēmums, Aizsardzības ministrijai 2018. gadam piešķirt finansējumu 847 000 euro apmērā, lai palielinātu pabalstu nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem.

Finansējuma palielinājums ir apstiprināts likumā "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020. gadam".

Dalies ar šo ziņu