4. maijā – Brīvības svētkos - bruņoto spēku diena noritēs Liepājā

NBS
Sargs.lv
C212F51798CA4D0D87F71CF5BC9C4CC4.jpg

Šogad 4. maijā - Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 27. gadadienā – Nacionālo bruņoto spēku diena noritēs Liepājā. Nāc pulkā, svinēsim kopā!

4.maijā – Brīvības svētkos - bruņoto spēku diena noritēs Liepājā

Lai iepazīstinātu ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem arī tos iedzīvotājus, kuriem nav iespēju apmeklēt tradicionālo valsts svētku parādi 18. novembrī Rīgā, pirms vairākiem gadiem aizsardzības nozare aizsāka jaunu tradīciju – valsts Neatkarības atjaunošanas dienā, 4.maijā, kādā no Latvijas novadiem organizēt Nacionālo bruņoto spēku dienu. Bruņoto spēku dienas pasākumi kopš 2013. gada norit ar devīzi "4. maijs - Brīvības svētki".

Pirmā šāda diena notika 2012. gadā Rēzeknē, bet gadu vēlāk – Kuldīgā. 2014. gadā bruņotie spēki Brīvības svētkus svinēja Valmierā. Savukārt 2015. gadā svētkus svinēja Jelgavā – pilsētā, kura atzīmēja dibināšanas 750 gadadienu. 2016. gadā kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem 4. maiju atzīmēja Krāslavā. 2017. gadā svinēsim Liepājā.

Savukārt nākamgad tā noritēs kādā no Vidzemes pilsētām. To pilsētu, kurā bruņoto spēku diena notiks 2018.gadā, varēs uzzināt militārās parādes laikā.

4. maija Nacionālo bruņoto spēku dienas pasākumi Liepājā sāksies plkst. 9:30 Dievkalpojums Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē.

Savukārt plkst. 11.30 Jūras ielā sāksies Latvijas un ārvalstu bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Jaunsardzes vienību, un tehnikas parāde. Parādes ģenerālmēģinājums notiks 3. maijā plkst. 20.00.

Parādi, kurā piedalīsies vairāk nekā 500 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju glābēju un jaunsargu, komandēs Jūras spēku flotiles komandieris flotiles admirālis Ingus Vizulis, bet to pieņems valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš.

Parādes priekšgalā tiks nests Latvijas armijas karogs, kuru nesīs Jūras spēku flotiles karavīri. Tālāk ierindā soļos Jūras spēku flotiles, Štāba bataljona, Gaisa spēku Aviācijas bāzes, Mācību vadības pavēlniecības un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas, Sauszemes spēku kājnieku brigādes, ASV, Vācijas un Kanādas vienības, Zemessardzes 4.brigādes 44.kājnieku bataljona, 45.nodrošinājuma bataljona, 46.kājnieku bataljona, 51.kājnieku bataljona, 52.kājnieku bataljona, Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Civilās aizsardzības koledžas un Jaunsardzes vienības.

Parādē piedalīsies arī vairāk nekā 40 Nacionālo bruņoto spēku, Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehnikas vienību. Lidojumam labvēlīgos laika apstākļos tehnikas parādi ievadīs Valsts robežsardzes, Latvijas un ASV bruņoto spēku helikopteru pārlidojums virs parādes norises vietas, savukārt tehnikas parādi noslēgs Nīderlandes bruņoto spēku gaisa kuģu pārlidojums.

Par parādes muzikālo noformējumu rūpēsies Nacionālo bruņoto spēku orķestris.

Savukārt no plkst. 12.30 līdz plkst. 16.30 liepājniekiem un pilsētas viesiem laukumā pie koncertzāles “Lielais Dzintars” un Liepājas promenādē būs iespējams vērot militārā ekipējuma, bruņojuma un tehnikas izstādi, Nacionālo bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts policijas paraugdemonstrējumus. Tirdzniecības kanālā interesentiem būs iespēja aplūkot Jūras spēku flotiles un Valsts robežsardzes kuģus.

Paraugdemonstrējumus ievadīs Nacionālo bruņoto spēku orķestra un Goda sardzes rotas defilē programmas, kā arī klātesošajiem būs iespēja vērot Valsts robežsardzes vienības kinologu ar dienesta suņiem paraugdemonstrējumus.

Nacionālo bruņoto spēku Rekrutēšanas un atlases centra pārstāvji iepazīstinās klātesošos ar dienesta iespējām bruņotajos spēkos un studiju iespējām Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Savukārt Jaunsardzes un informācijas centrs pastāstīs jauniešiem, kā kļūt par jaunsargiem.

Pasākumā piedalīsies arī Latvijā izvietotā NATO spēku integrācijas vienība.

Bruņoto spēku dienu Liepājā organizē Nacionālie bruņotie spēki un Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Iekšlietu ministriju un Liepājas pašvaldību.

Bruņoto spēku dienas pasākumi kopš 2013.gada norit ar devīzi “4.maijs - Brīvības svētki”, kas ir nesen sākts SIA “TV3 Latvija” sabiedrības informēšanas projekts, kuram ir pievienojusies arī Aizsardzības ministrija.

Dalies ar šo ziņu