Latvijā piezemējas NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidmašīna

Latvijā
Sargs.lv
7BD3E6C04D34432A9A74C848CAADBD81.jpg
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas jeb AWACS lidmašīnas kopš Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014. gada pavasarī veikušas vairāk nekā 1000 novērošanas un gaisa telpas kontroles lidojumus.

Latvijā piezemējas NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidmašīna

11. oktobrī AWACS lidmašīna īslaicīgi piezemējās starptautiskajā lidostā “Rīga.

“Ar šo unikālo spēju mēs esam nosūtījuši spēcīgu signālu Polijai, Lietuvai, Latvijai, Igaunijai un Rumānijai par NATO klātbūtni un lojalitāti,” uzsver vienības komandieris brigādes ģenerālis Karstens Stoje. Viņš norāda: “Neraugoties uz plānotajām operācijām dienvidu reģionos, mēs turpināsim būt uzticami partneri, arī turpmāk veicot novērošanas lidojumus un nodrošinot pastāvīgu klātbūtni reģionā.”

“NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidmašīnas ir būtisks pienesums alianses atbalsta pasākumos, jo sistēma nekavējoties nodrošina militārās gaisa satiksmes (gaisa kuģu) vadību un kontroli, gaisa telpas un jūras novērošanu, kaujas lauka komandvadības spēju, tādējādi atbalstot alianses īstenotos atturēšanas pasākumus,” – uzsver NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Kērtiss Skaparoti.

“Vairāk nekā 1000 lidojumi ir skaidra un nepārprotama NATO aizsardzības un atturēšanas spēju īstenošana un klātbūtne reģionā. Tas ir spēcīgs vēstījums no sabiedrotajiem par ģeopolitiskās drošības situācijas izpratni. Alianses spēks ir tās spēju vienotībā,” norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube. 

2014. gada 10. martā Ziemeļatlantijas padome reaģējot uz situāciju Ukrainā, ieviesa atbalsta pasākumu plānu, tādējādi demonstrējot alianses vienotību un apņēmību aizsargāt sabiedrotos.  Trīs dienas vēlāk – 13.martā, NATO atbalsta pasākumu programmas ietvaros, notika pirmais NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidojums no NATO bāzes Geilenkirhenē, Vācijā.

Dalies ar šo ziņu