Ģenerālleitnats Hodžs atzinīgi novērtē Latvijas ieguldījumu aizsardzības nozarē

Nozares politika
Līga Lakuča
A24A4D6159384811829396DE0F9B6E94.jpg
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

No 23. līdz 25. septembrim ASV armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Frederiks Bens Hodžs (Frederick Ben Hodges) apmeklēja Latviju, kur tikās ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi, lai pārrunātu divpusējo sadarbību un Varšavas samita lēmumu īstenošanu. 

Ģenerālleitnats Hodžs atzinīgi novērtē Latvijas ieguldījumu aizsardzības nozarē

Vizītes laikā ģenerālleitnants Hodžs apmeklēja Ādažu bāzi, kur tikās ar Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieri pulkvedi Ilmāru Ati Lejiņu, kā arī ar ASV karavīriem, kas operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros pilda dienesta pienākumus Latvijā. Ģenerālleitnantu Hodžu uz interviju aicināja “Tēvijas Sargs” redaktore Līga Lakuča.

- Jūs Latvijā uzturaties jau divas dienas un esat šeit bijis arī iepriekš. Kā jūs komentētu ASV un Latvijas sadarbību? Ko Jūs redzējāt šeit notikušajās diskusijās un prezentācijās?

- Pēdējo četru gadu laikā es esmu vairākas reizes bijis Latvijā un sadarbojies ar Latvijas karavīriem; ar Latvijas karavīriem man bija iespēja sadarboties arī dienesta laikā Afganistānā. Šo gadu laikā esmu novērojis, ka Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki nepārtraukti palielina un uzlabo savu apņemšanos pildīt pienākumus valsts aizsardzības jomā – NATO līguma 3. pants nosaka, ka dalībvalstīm ir jābūt gatavām sevi aizstāvēt. Jūsu bruņotajos spēkos vienmēr ir dienējuši lieliski karavīri, bet tagad labi ir saredzams arī atbildīgo instituciju padarītais – Aizsardzības ministrija ir investējusi līdzekļus infrastruktūras attīstībā, piemēram, šeit NBS Ādažu militārajā bāzē, mācību poligonu attīstīšanā un paplašināšanā, bruņojuma un ekipējuma modernizācijas pasākumos – mani patiešām šoreiz pārsteidza tas, cik daudz darba šajā laikā ir paveikts. Protams, mūsu karavīriem patīk kopīgās mācības ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, jo viņiem ir kopīga karošanas pieredze Afganistānā.

- Kā jūs komentētu ASV armijas lomu Varšavas samitā pieņemto lēmumu īstenošanā? Kādas būs izmaiņas?

- NATO samita Varšavā svarīgākais notikums bija pāreja no kolektīvās aizsardzības garantijām uz agresijas atturēšanas spēju stiprināšanu Eiropā. Otrā, manuprāt, būtiskā lieta ir tā, ka NATO pierādīja, ka Alianse joprojām ir vienota, neskatoties uz daudziem un dažādiem izaicinājumiem. Manuprāt, tieši šī vienotība ir ļoti svarīgs iemesls, kas nodrošina, ka NATO joprojām ir visveiksmīgākā alianse pasaules vēsturē, kur 28 valstis ir uzņēmušās kopīgas saistības. Šī samita konkrētais sasniegums un rezultāts, protams, ir lēmums par daudznacionālu, bataljona lieluma alianses kaujas grupu izveidi. Un šāda Kanādas vadīta kaujas grupa nākamā gada pavasarī un vasarā tiks izvietota Latvijā – es esmu ļoti priecīgs par šo ziņu – Kanādai ir lieliski karavīri, lieliskas spējas – arī ar viņiem es esmu bijis kopā Afganistānā. Kanādas vadītās kaujas grupas izvietošanai Latvijā būs ievērojama loma Latvijas aizsardzības spēju palielināšanā.

Arī ASV karavīri turpinās savas rotācijas un mācības Latvijā. Mēs plānojam arī nākotnē šeit uzglabāt savu munīciju, savukārt Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē arī nākotnē tiks izvietoti mūsu helikopteri. Kamēr vien Latvija tam piekritīs, mēs turpināsim palīdzēt jūsu valsts aizsardzības stiprināšanā, tāpēc es esmu ļoti, ļoti optimistisks par nākotni it īpaši, šeit Latvijā.

- Jūs jau tikāties ar amerikāņu karavīriem. Ko Jūs vēlētos novēlēt Ādažu militārajā bāzē dienošajiem amerikāņu un latviešu karavīriem?

- Manuprāt, amerikāņu karavīriem tā ir lieliska iespēja dzīvot, mācīties un darboties brīnišķīgā valstī, kuru lielākā daļa no viņiem citādi, iespējams, nekad neiepazītu. Tiem mūsu karavīriem, kuri šeit dienēja pēdējo sešu mēnešu laikā un Latvijā ieradās no Fortsjuarta ASV Armijas bāzes Džordžijas pavalstī (Fort Stewart, Georgia), gan tiem, kas šeit ir tikko ieradušies no ASV bāzes Vičencā (Vicenza), Itālijā – mūsu puišiem, bet jo īpaši mūsu jaunajiem līderiem tā ir lieliska iespēja. Tas ir liels pārbaudījums un atbildība mūsu vienību gados jaunajiem virsniekiem un instruktoriem. Un man ir jābūt pārliecinātiem, ka viņi izdarīs visu, kas būs nepieciešams, ka viņi maksimāli izmantos šo iespēju, ka mūsu karavīriem šeit būs nevainojama uzvedība, lai arī  turpmāk amerikāņu karavīri Latvijā tiktu tikpat sirsnīgi sagaidīti kā līdz šim.

Es esmu ļoti lepns par to, ko amerikāņu karavīri šeit ir paveikuši šo vairāk nekā divu gadu laikā. Un arī tiem amerikāņu karavīriem, kas šeit ir tikko ieradušies, reputācija ir tik pat laba. Tāpēc mans novēlējums šeit dienošajiem amerikāņu karavīriem ir gūt personīgu un profesionālu pieredzi, un nodibināt tādas attiecības ar saviem dienesta biedriem Latvijā, kuras viņi varētu turpināt vēl ilgi pēc tam, kad būs atgriezušies mājās.

Dalies ar šo ziņu