Kanāda paziņo par lēmumu uzņemties daudznacionālās kaujas grupas vadību Latvijā

NATO
Sargs.lv
Trudo
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

8. jūlijā NATO samitā Varšavā viens no Latvijai būtiskākajiem lēmumiem būs daudznacionālu bataljona lieluma kaujas grupu izveide un izvietošana Baltijas valstīs un Polijā.

Kanāda paziņo par lēmumu uzņemties daudznacionālās kaujas grupas vadību Latvijā, Bergmanis gandarīts

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo (Justin Trudeau) paziņoja par Kanādas lielāko militāro klātbūtni Eiropā pēdējo desmit gadu laikā – Kanāda būs daudznacionālās kaujas grupas ietvarvalsts, lai nodrošinātu NATO klātbūtni Eiropas austrumos.

“Esmu gandarīts par Kanādas lēmumu uzņemties daudznacionālās kaujas grupas vadību Latvijā,” uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. Viņš atgādina, ka Kanāda bija viena no pirmajām valstīm līdzās ASV, kas pēc 2014.gada martā veiktās Krimas aneksijas un drošības situācijas izmaiņām Eiropā operācijas “Reassurance” ietvaros jau 2014.gada pavasarī nosūtīja Sauszemes spēku karavīru rotu uz Eiropu, kā arī sešus iznīcinātājus “CF-18” dalībai NATO patrulēšanas operācijā gaisa telpā virs Baltijas.

“NATO samita lēmumi gan neatcels mūsu saistības. Tieši otrādi, lai arī nākotnē sabiedrotie iestātos par mūsu valsts drošību, mums pašiem jāturpina iesāktais darbs pie aizsardzības budžeta palielināšanas, Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju stiprināšanas, kā arī jāpilnveido uzņemošās valsts atbalsta spējas, jāattīsta infrastruktūra, tostarp militāro mācību infrastruktūra, lai varētu uzņemt sabiedrotos,” uzsver Bergmanis.

Kanādas premjerministrs paziņoja, ka Kanādas bruņotie spēki sūtīs uz Eiropu arī fregati dalībai NATO jūras spēkos un sešus iznīcinātājus “CF-18”, kas periodiski veiks patrulēšanu NATO gaisa telpā Eiropā.

Sauszemes, jūras un gaisa spēku iniciatīvas, par kurām tika paziņots 8.jūlijā, ietilps Kanādas atjaunotajā mandātā operācijā “Reassurance” un demonstrē Kanādas nelokāmo atbalstu NATO sabiedrotajiem, Alianses teritorijas aizsardzībai un miera un drošības aizstāvībā.

Jau 14. jūnijā Briselē, tiekoties NATO aizsardzības ministriem, tika pieņemts stratēģisks lēmums par četru kaujas grupu izveidošanu un izvietošanu alianses austrumos – pa vienai kaujas grupai katrā no trim Baltijas valstīm, kā arī vienu Polijā. Šodien valstu un valdību vadītāji ir apstiprinājuši panākto vienošanos.

No 8. līdz 9.jūlijam Polijā, Varšavā notiek NATO samits, kurā piedalās alianses valstu un valdību vadītāji. Varšavas samits ir iespēja atskatīties uz to, kas jau ir sasniegts kopš Velsas samita. NATO ir mainījusies un spērusi būtiskus soļus kolektīvās aizsardzības stiprināšanā.

 

Dalies ar šo ziņu