Gaisa spēku Aviācijas bāzē izvietos pārvietojamo Gaisa kontroles un ziņošanas centru

NBS
Pēc ac.nato.int materiāliem
Gaisa kontroles centrs
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Gaisa spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē Vācijas bruņotie spēki izvietos pārvietojamo Gaisa kontroles un ziņošanas centru, kas jūlijā tiek pārvietots no Šēnvaldes, Vācijā.

Gaisa spēku aviācijas bāzē izvietos pārvietojamo Gaisa kontroles un ziņošanas centru

Pārvietojamais Gaisa kontroles un ziņošanas centrs Gaisa spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē atradīsies turpmākos trīs mēnešus un tādējādi tiks sniegts ieguldījums NATO spēku klātbūtnes stiprināšanā alianses austrumos.

Integrēts Baltijas valstu gaisa telpas kontroles sistēmā (BALTNET), pārvietojamais Gaisa kontroles un ziņošanas centrs būs daļa no NATO gaisa telpas novērošanas un kontroles sistēmas. Šī centra personāls sniegs atbalstu arī Nacionālo bruņoto spēku apmācībā.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014. gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos, NATO, tostarp Vācija aktīvi iesaistās klātbūtnes stiprināšanā un drošības veicināšanā Latvijā.

Vācijas bruņotie spēki Latvijā izvieto pārvietojamo Gaisa kontroles un ziņošanas centru iniciatīvas “Persistent Presence” ietvaros, īstenojot sabiedroto spēku klātbūtni saskaņā ar NATO samitā Velsā pieņemtajiem lēmumiem par reģionālās drošības stiprināšanu alianses austrumu pierobežā.

Vācijas karavīri jau iepriekš piedalījušies kopīgās militārās mācībās Latvijā kopā ar Latvijas un citu sabiedroto valstu bruņoto spēku karavīriem.

NATO Spēku integrācijas vienība Latvijā ir sniegusi atbalstu šī centra izvēršanas plānošanas procesa veicināšanā.

Pērn NATO dalībvalstu aizsardzības ministri apstiprināja NATO komandvadības elementu – NATO Spēku integrācijas vienību izveidošanu sešās NATO austrumu pierobežas valstīs – Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Rumānijā un Bulgārijā, lai vajadzības gadījumā tās koordinētu aptuveni 5000 karavīru lielās Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības un citu alianses reaģēšanas spēku izvietošanu reģionā.

Dalies ar šo ziņu