Atbalsta labvēlīgākus pensiju aprēķināšanas nosacījumus karavīriem un rezerves karavīriem

Nozares politika
LETA
karavīrs
Foto: Foto: virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Ministru kabinets 10. maijā atbalstīja grozījumus Militārpersonu izdienas pensiju likumā, kas paredz labvēlīgākus pensiju aprēķināšanas nosacījumus karavīriem un rezerves karavīriem.

Atbalsta labvēlīgākus pensiju aprēķināšanas nosacījumus karavīriem un rezerves karavīriem

Šobrīd likums nosaka, ka tiesības uz izdienas pensiju ir militārpersonai, kurai aprēķinātais izdienas stāžs ir ne mazāks par 20 gadiem, ja militārpersona nodienējusi ne mazāk kā 15 gadus, kā arī paredz atsevišķus izņēmuma gadījumus.

Karavīru sociālajām garantijām jābūt saistītām ar profesionālajā dienestā nodienēto laiku, proti, jo ilgāk karavīrs pilda profesionālo dienestu, jo lielākas sociālās garantijas viņam pienākas. Tas ir viens no būtiskiem, motivējošiem faktoriem karavīriem turpināt profesionālo dienestu maksimāli ilgi.

Saskaņā ar Militārā dienesta likumu karavīra maksimālais vecums katrā pakāpē ir noteikts atšķirīgs, un bieži vien virsnieki, kas ieguvuši augstāku pakāpi, nevar nodienēt līdz maksimālajam vecumam, jo amatu skaits bruņotajos spēkos ir ierobežots, līdz ar to arī izdienas pensijas aprēķināšana šiem karavīriem sākas ar bāzes procentu apmēru - 40%. Tā veidojas sociāli nevienlīdzīga situācija, kad divi karavīri ar vienādu profesionālajā dienestā nodienēto laiku un vienādu izdienas stāžu saņem izdienas pensiju, kura atšķiras par 15%.

Tāpat pašreizējais tiesiskais regulējums neparedz rezerves karavīram, kurš saņem militārpersonas izdienas pensiju, pēc atkārtotas iestāšanās profesionālā dienestā un atvaļināšanās no tā palielināt izdienas pensijas apmēru atbilstoši profesionālajā dienestā nodienētajam laikam. Tādēļ izdienas pensiju saņemošie rezerves karavīri nav pietiekami motivēti atgriezties profesionālajā dienestā.

Likumprojekta mērķis ir visiem karavīriem, kuri profesionālajā militārajā dienestā ir nodienējuši ne mazāk kā 25 gadus un tiek atvaļināti saistībā ar līguma termiņa beigām, izdienas pensiju sākt aprēķināt, ievērojot 55% bāzes procentu apmēru. Tiek prognozēts, ka pirmie karavīri, kas varētu pretendēt uz šādu izdienas pensiju pēc 25 gadu dienesta, varētu būt pēc 2016.gada. Vidēji tuvākajos gados šādu karavīru skaits gadā nepārsniegtu desmit.

Otrs likumprojekta mērķis ir motivēt rezerves karavīrus atgriezties profesionālajā dienestā, paredzot, ka par katru no jauna aprēķināto izdienas stāža gadu izdienas pensija tiks paaugstināta, pieskaitot piešķirtajai pensijai 2% par katru pilnu izdienas stāža gadu no vidējā dienesta atalgojuma.

Šajā gadījumā izdienas stāžā ieskaitītu tikai profesionālajā dienestā nodienēto laiku, ņemot vērā likumā noteikto.

Likuma grozījumi vēl jāpieņem Saeimai.

Dalies ar šo ziņu