4.maija – Brīvības svētku - bruņoto spēku dienas pasākumus Krāslavā vēro vairāki tūkstoši skatītāju

NBS
Sargs.lv
4. maijs
Foto: Foto: Raimonds Lauskis

Šogad 4. maijā Nacionālo bruņoto spēku diena norit Krāslavā, bet nākamgad par pasākuma norises vietu tikusi izvēlēta Liepāja.

4.maija – Brīvības svētku - bruņoto spēku dienas pasākumus Krāslavā vēro vairāki tūkstoši skatītāju; nākamgad svētkus svinēsim Liepājā

Brīvības svētku pasākumi Krāslavā sākās ar dievkalpojumu Sv. Ludviga Romas katoļu baznīcā, savukārt pilsētas centrā norisinājās Latvijas un ASV bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta un Jaunsardzes vienību un tehnikas parāde, kuru vēroja vairāk nekā 4 000 skatītāju.

Parādē piedalījās vairāk nekā 600 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju glābēju un jaunsargu, to komandēja 2. Zemessardzes novada komandieris pulkvežleitnants Ervīns Kopeika, bet pieņēma valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

“4. maijs pirms 26 gadiem nāca kā pirmā brīvības ieelpa, ko gaidījām piecdesmit okupācijas gadus,” svinīgajā uzrunā sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, uzsverot, ka vēsturi vajag atcerēties, turot svētas atmiņas un sakot paldies tiem, kuri toreiz nenobijās no PSRS draudiem un piedalījās mūsu valsts neatkarības un brīvības vēstures veidošanā. “Tieši tādēļ valsts svētku reizēs vienmēr piedalās mūsu Nacionālie bruņoties spēki un visi tie, kas stāv iedzīvotāju drošības un miera sardzē,” uzsvēra Bergmanis, atgādinot, ka valsts drošība un aizsardzība ir kļuvusi par vienu no augstākajām prioritātēm, kad karavīra profesija ir viena no valstiski pieprasītākajām.

Parādes priekšgalā Latvijas armijas karogu nesa Zemessardzes 35.nodrošinājuma bataljona karoga vads. Ierindā soļoja 2.Zemessardzes novada  štāba, 25., 32., 55. un 56. kājnieku, 34. artilērijas, 31. aizsardzībai no masu iznīcināšanas ieročiem un 35. nodrošinājuma bataljona, Štāba bataljona, Mācību vadības pavēlniecības un Nacionālās aizsardzības akadēmijas, Sauszemes spēku kājnieku brigādes, Ādažos izvietotās ASV 2. kavalērijas pulka karoga vads, Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta un Civilās aizsardzības koledžas un Jaunsardzes vienības.

 Parādē piedalījās arī vairāk nekā 50 Latvijas un ASV bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts policijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehnikas vienību, tai skaitā arī jaunās izlūkošanas kaujas kāpurķēžu bruņumašīnas, kas iegādātas Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijas projektā. Pārlidojumu virs parādes norises vietas veica bruņoto spēku un Valsts robežsardzes helikopteri, kā arī Lielbritānijas Karaliskie gaisa spēki ar iznīcinātājiem "Eurofighter Typhoon", kas pilda dienesta pienākumus Emari, Igaunijā. Par parādes muzikālo noformējumu rūpējās bruņoto spēku orķestris.

No plkst.12 līdz plkst.15 krāslaviešiem un pilsētas viesiem Grāfu Plāteru ielā un pilsētas stadionā bija iespējams vērot tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādi, kā arī paraugdemonstrējumus. Neilgi pēc plkst.12 paraugdemonstrējumus ievadīja Goda sardzes rotas un bruņoto spēku orķestra defilē programmas. Savukārt plkst.13 bija redzams Zemessardzes paraugdemonstrējums “ugunspunkta iznīcināšana”,  plkst.13:15 – Valsts robežsardzes kinologu, plkst.13:35 - Valsts policijas, bet plkst.14:05 – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta paraugdemonstrējums.

 Tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādē interesenti varēja apskatīt apvidus transportierus un bruņumašīnas, remonta un transporta tehniku, artilērijas un prettanku lielgabalus, laivas un citu flotiles un aviācijas bāzes aprīkojumu, robežsardzes un valsts un Militārās policijas aprīkojumu, kā arī iepazīt karavīru un zemessargu ieročus un cita veida militāro aprīkojumu.

Bruņoto spēku dienu Krāslavā organizē Nacionālie bruņotie spēki un Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Iekšlietu ministriju un Krāslavas pašvaldību.

Lai iepazīstinātu ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem arī tos iedzīvotājus, kuriem nav iespēju apmeklēt tradicionālo valsts svētku parādi 18. novembrī Rīgā, pirms vairākiem gadiem aizsardzības nozare aizsāka jaunu tradīciju – valsts Neatkarības atjaunošanas dienā, 4. maijā, kādā no Latvijas novadiem organizēt Nacionālo bruņoto spēku dienu. Bruņoto spēku dienas pasākumi kopš 2013. gada norit ar devīzi "4. maijs - Brīvības svētki". Pirmā šāda diena notika 2012. gadā Rēzeknē, bet gadu vēlāk – Kuldīgā. 2014. gadā bruņotie spēki Brīvības svētkus svinēja Valmierā. Savukārt 2015. gadā svētkus svinēja Jelgavā.

Dalies ar šo ziņu