Internetā pārtrauks publiskot informāciju par karavīru un zemessargu atalgojumu

Nozares politika
BNS
karavīri, zvērests
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Informāciju par Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un zemessargiem, kā arī par viņu atalgojumu pārtrauks publicēt internetā, liecina Aizsardzības ministrijas sagatavotais likumprojekts, kas ceturtdien izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē.

Internetā pārtrauks publiskot informāciju par karavīru un zemessargu atalgojumu

Valsts pārvaldes iekārtas likums nosaka, ka iestādes amatpersonām izmaksāto atalgojumu katru mēnesi publicē iestādes interneta vietnē, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un izmaksāto atalgojuma summu, ja likums nenosaka citādi. Tāpat saskaņā ar normatīvajiem aktiem, bruņoto spēku karavīrs ir uzskatāms par valsts amatpersonu. Līdz ar to katru mēnesi Aizsardzības ministrija internetā publicē pilnu karavīru sarakstu, minot karavīra vārdu, uzvārdu, amatu un izmaksātā atalgojuma summu.

Ministrija norāda, ka, ņemot vērā šī brīža starptautisko ģeopolitisko situāciju, nepieciešams pārskatīt un ierobežot informācijas publicēšanu par bruņotajiem spēkiem, jo šāda informācija atvieglo ārvalstu izlūkošanas darbību Latvijā.

Lai arī karavīru amatu saraksts nav klasificēts dokuments, tomēr, ņemot vērā bruņoto spēku vienību standartizēto struktūru, karavīru amatu nosaukumu publiskošana ļauj netieši iegūt informāciju par kaujas spējām (struktūru un nodrošinājumu ar personālsastāvu), kura savukārt ir uzskatāma par valsts noslēpuma objektu.

Likumprojekts paredz Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteikt izņēmumu un internetā nepublicēt karavīru un zemessargu, kuri saskaņā ar papildu līgumu pilda ilgstošā prombūtnē esošā karavīra vai vakanta karavīra amata pienākumus, sarakstu un izmaksāto atalgojumu.

Grozījuma mērķis ir ar minētās informācijas publicēšanas ierobežojumu mazināt iespējamos riskus valsts drošībai un aizsardzībai. Ministrija norāda, ka sabiedrības ieguvums no karavīru datu nepubliskošanas ar mērķi nodrošināt valsts drošību ir lielāks nekā no datu publiskošanas, īstenojot informācijas atklātību valsts pārvaldē.

Grozījumi vēl jāpieņem Saeimā.

Dalies ar šo ziņu