Mācībās “Kristaps 2015” pārbauda Ministru kabineta spējas darboties pašreizējā drošības vidē

Nozares politika
Sargs.lv
Kristaps 2016
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

10. novembrī Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē ārkārtas Ministru kabineta izbraukuma sēdes formātā norisinājās Ministru kabineta mācības “Kristaps 2015” ar mērķi pilnveidot valsts augstāko amatpersonu praktiskās iemaņas civilmilitārās krīzes pārvarēšanas plānošanā, lēmumu pieņemšanā un plānoto pasākumu izpildē.

Mācībās “Kristaps 2015” pārbauda Ministru kabineta spējas darboties pašreizējā drošības vidē

“Mācībās “Kristaps 2015” tika ietverti arī Nacionālo bruņoto spēku kara laika struktūras elementi ar mērķi uzlabot savietojamību ar NATO spēkiem,” uzvēra aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. “Ministru kabineta mācības norisinās vienlaicīgi ar NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba mācībām “Arrcade Fusion 2015”, kas ir savietotas ar Baltijas valstu uzņemošās valsts atbalsta plānošanas mācībām “Baltic Host 2015”, un norisinās pēc vienota fiktīva scenārija.”

“Svarīgi uzsvērt, ka hibrīddraudu situācijā, izšķiroši nozīmīga ir Aizsardzības un Iekšlietu ministriju sadarbība,” sacīja R. Bergmanis.

“Mācības “Kristaps 2015” ir savietotas ar NATO mācībām “Arrcade Fusion 2015”, kas sniedz iespēju praktiski pilnveidot sadarbību ar mūsu valsts sabiedrotajiem un radīt izpratni par nepieciešamo atbalstu no Latvijas kā uzņemošās valsts,” uzsvēra Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

L.Straujuma informēja, ka viens no galvenajiem gūtajiem secinājumiem mācību laikā ir tas, ka nepieciešama cieša un koordinēta valsts institūciju sadarbība krīžu pārvaldībai, kā arī ātra lēmumu pieņemšana.

“Ministri bija iepazinušies ar piedāvātajiem rīkojumu projektiem un scenāriju. Priekšlikumi, ko ministri izteica bija pamatoti gan par loģistikas jautājumiem, gan par informatīvo telpu, gan citi priekšlikumi. Tas palīdzēs strukturēt tālākās darbības,” sacīja Ministru prezidente, uzsverot, ka būtiski, lai nenonākam līdz situācijai, kurā ir noteikti uzbrucēji no noteiktas valsts.

“Šīs mācības sniedz lielisku iespēju labāk izprast atbalstu, kādu Latvijas valdība un nozaru ministrijas būtu spējīgas sniegt NATO spēkiem, kas tiktu izvietoti valstī,” sacīja NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa komandieris ģenerālleitnants Tims Evanss.


Ģenerālleitnants T.Evanss atzīmēja, ka mācības “Kristaps 2015” bija iespaidīgs veids, kā sākt daudznacionālās mācības “Arrcade Fusion 2015”, kuru mērķis ir uzlabot NATO sadarbību ar Latvijas bruņotajiem spēkiem, kā arī apliecināt Latvijas iedzīvotājiem un valdībai, ka NATO ir gatava nepieciešamības gadījumā atbalstīt savus sabiedrotos.

Mācībās “Kristaps 2015” piedalījās Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Ministru prezidente Laimdota Straujuma, Ministru kabinets, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas un Saeimas Nacionālās drošības komisijas pārstāvji, valsts pārvades iestāžu amatpersonas, kā arī NATO pārstāvji.


NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba ģenerālleitnants Tims Evanss klātienē ziņoja par nepieciešamo atbalstu no Latvijas kā uzņemošās valsts un Ministru kabinets apspriedīs iepriekš sagatavotus lēmumu projektus.

Jau ziņots, ka mācību "Kristaps 2015" uzdevumi ir apspriest un apstiprināt Ministru kabineta lēmumu par izņēmuma stāvokļa izsludināšanu visā valsts teritorijā vai tās daļā, analizēt atsevišķu ministriju un valsts iestāžu uzdevumus atbilstoši Valsts aizsardzības plānam un apstiprināt ministriju izstrādātos krīzes pārvarēšanas plānus atbilstoši ministrijas atbildībā esošajai nozarei, kā arī pieņemt lēmumu par papildus personālsastāva, materiālo un finanšu resursu piešķiršanu Aizsardzības ministrijas un Iekšlietu ministrijas struktūrvienībām atbilstoši pieprasījumiem.

Jau ziņots, ka no 9. līdz 17. novembrim Latvijā norisinās NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba mācības “Arrcade Fusion 2015”. Mācību mērķis ir demonstrēt NATO spējas ātri izvērsties NATO valstu teritorijā, veikt nepieciešamo koordināciju ar uzņemošās valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī praksē pārbaudīt atsevišķus NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības koncepta elementus. Mācību laikā NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba galvenā štāba elements atrodas Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē.

Vienlaikus ar mācībām “Arrcade Fusion 2015” Latvijā, Lietuvā un Igaunijā norisinās arī Baltijas valstu ikgadējās mācības “Baltic Host 2015”. Šo mācību mērķis ir pilnveidot Baltijas valstu aizsardzības nozares un civilo institūciju sadarbību uzņemošās valsts atbalsta operāciju laikā, proti, uzņemot sabiedroto spēkus.

Dalies ar šo ziņu