"CERT.lv": kiberuzbrukuma Ministru kabineta vietnei organizētāji savas darbības nav slēpuši

Latvijā
BNS
CERT
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Ministru kabineta interneta vietnei otrdien notikušā uzbrukuma veicēji savas darbības nav slēpuši, sacīja "CERT.lv" pārstāve Svetlana Amberga.

"CERT.lv": kiberuzbrukuma Ministru kabineta vietnei organizētāji savas darbības nav slēpuši

Komentējot uzbrukuma veidu vietnei, viņa sacīja, ka tas nebija tā saucamais DDOS uzbrukums, bet gan augstas intensitātes vietnes ievainojamību, jeb "caurumu" meklēšana.

"Uzbrukumi valsts un pašvaldību tiešsaistes resursiem notiek regulāri, tas nav nekas neparasts. Konkrētais uzbrukums vietnei "mk.gov.lv" atšķīrās ar savu augsto intensitāti. Parasti ievainojamību meklēšanu cenšas veikt pietiekami nemanāmi, bet šoreiz vai nu kļūdas pēc, vai tīšām šīs darbības netika slēptas," viņa sacīja.

Komentējot, ar kādu mērķi hakeri centušies meklēt ievainojamības valdības interneta vietnē, Amberga norādīja, ka "šādu ievainojamību jeb "caurumu" meklēšanu parasti veic, lai pēcāk jaunatrastās ievainojamības varētu izmantot datu iegūšanai un ļaunatūras ievietošanai vietnē".

Otrdien, visticamāk, no Krievijas noticis 14 stundu ilgs hakeru uzbrukums Ministru kabineta interneta vietnei, kas sekmīgi atvairīts.

"Visas pazīmes liecina, ka uzbrukums tika veikts no resursiem Krievijā," paziņoja "CERT.lv".

Uzbrukums noticis otrdien valdības sēdes laikā. Sākoties sēdei, sākās arī intensīvs, 14 stundu ilgs uzbrukums, kura mērķis bija iespējamo vietnes ievainojamību meklēšana un izmantošana.

Šīs vietnes aizsardzībai tiek izmantoti Latvijas Valsts radio un televīzijas centra un Valsts kancelejas aizsardzības risinājumi, kas sekmīgi atvairīja hakeru uzbrukumu, nodrošinot netraucētu vietnes darbību, vēstīja "CERT.lv".

Dalies ar šo ziņu