Bruņoto spēku komandieris: Ukrainas bruņotie spēki ir guvuši neatsveramu pieredzi

NBS
Pēc mil.gov.ua materiāliem
1AA257D4262C4ED296E6C54D89E95EBF.jpg

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube ar delegāciju no 24. līdz 25. jūnijam apmeklēja Ukrainu, oficiālā darba vizītē tiekoties ar Ukrainas bruņoto spēku vadību un apmeklējot militārās vienības un mācības.

Bruņoto spēku komandieris: Ukrainas Bruņotie spēki ir guvuši neatsveramu pieredzi, kuru arī mēs varēsim izmantot

Vizīti Ukrainā bruņoto spēku komandieris sāka ar ziedu nolikšanu piemiņas vietā Maidanā Kijevas centrā, bet pēc tam tikās ar Ukrainas bruņoto spēku komandieri ģenerālpulkvedi Viktoru Muženko, pārrunājot Krievijas – Ukrainas konflikta būtību un reģionālās drošības jautājumus, kā arī diskutēja par turpmāko divpusējo sadarbību starp Latvijas un Ukrainas bruņotajiem spēkiem, tostarp par prioritārajām sadarbības jomām. Latvijas delegācija dalījās pieredzē par bruņoto spēku reformām un attīstību.

Ģenerālleitnants Raimonds Graube apmeklēja Ukrainas bruņoto spēku mehanizētās brigādes kaujas šaušanas un kaujas uzdevumu veikšanas treniņu.

„Tā nebija kaujas imitācija vai parastas mācības. Mēs pārbaudījām brigādes gatavību veikt kaujas operācijas,” sacīja ģenerālpulkvedis Viktors Muženko. „Kaujās Ukrainas austrumos esam guvuši nenovērtējamu pieredzi, ar kuru esam gatavi dalīties ar mūsu kolēģiem,” norādīja Ukrainas Bruņoto spēku komandieris.

Latvijas delegācija apmeklēja arī Kijevas bruņutehnikas un tanku rūpnīcu, kā arī Ukrainas Nacionālās aizsardzības universitāti, kur viesojās Starptautiskajā miera uzturēšanas apmācību centrā.

„Mana vizīte pierāda Latvijas atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem jūsu cīņā pret Krievijas agresiju,” sacīja ģenerālleitnants Raimonds Graube, tiekoties ar Ukrainas bruņoto spēku komandieri ģenerālpulkvedi Viktoru Muženko. „Veicot kaujas operācijas Ukrainas austrumos, Ukrainas Bruņotie spēki ir guvuši neatsveramu pieredzi, kuru arī mēs varēsim izmantot."

Bruņoto spēku komandieris norādīja, ka Latvija vērtē to, kādu palīdzību tā var  sniegt Ukrainai.

Šobrīd Latvija ir sniegusi Ukrainai finansiālu atbalstu 50 000 eiro apmērā NATO Trasta fonda ietvaros, kā arī sniedz cita veida atbalstu, tostarp medicīnisko un rehabilitācijas palīdzību 25 ukraiņu karavīriem, apņēmusies apmaksāt studijas Baltijas aizsardzības koledžā vienam Ukrainas virsniekam, kas sāks studijas nākamā gada augustā. Tāpat plānots sniegt praktiskas apmācības militārajiem psihologiem un kapelāniem Ukrainā.

Dalies ar šo ziņu