ASV vēstnieks NATO: Alianse uzbrukuma gadījumā aizstāvēs visas savas dalībvalstis

NATO
LETA, BNS
Luts
Foto: Foto: nato.usmission.gov

Krievijas agresīvā rīcība, tostarp Krimā un Donbasā, ir pilnībā mainījusi spēles noteikumus, tādēļ NATO ir nepieciešams gatavoties nākotnes izaicinājumiem un sniegt nepieciešamo atbalstu saviem partneriem, uzskata ASV vēstnieks NATO Duglass Luts.

ASV vēstnieks NATO: Alianse uzbrukuma gadījumā aizstāvēs visas savas dalībvalstis

Luts, kurš ieradies Latvijā, lai apmeklētu mācības "Saber Strike 2015", preses konferencē vērsa uzmanību, ka Latvijā jau gadu atrodas ASV karaspēks, kas ir diezgan tieša atbilde uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina īstenoto agresiju Krimā, kā arī Donbasa reģionā.

Jautāts, vai ASV ir gatava Baltijā izvietot pastāvīgas bāzes, Luts paskaidroja, ka politiskā līmenī par šo jautājumu ir nepieciešamas padziļinātas diskusijas, taču mācību formātā ASV karavīri reģionā uzturēsies tik ilgi, cik vien nepieciešams.

"Mēs vēlamies, lai mūsu Austrumu partneri, tostarp Latvija, saprot, ka NATO 5. pants nozīmē tieši to, kas tajā ir minēts - uzbrukums vienam ir uzbrukums visiem. Viņu [ASV karaspēka] atrašanās šeit to arī paliecina, ka NATO 5.pants strādā," pauda Luts.

Runājot par alianses nākotnes jautājumiem, Luts skaidroja, ka NATO pašlaik saskaras ar vairākiem izaicinājumiem, tostarp "Islāma valsti", kā arī tā sauktās "failed states", par piemēru minot Lībiju.

"Tie ir nopietni izaicinājumi, par kuriem mēs regulāri diskutējam," sacīja Luts.

Savukārt, runājot par Krieviju, ASV vēstnieks NATO vērsa uzmanību uz Krievijas lidmašīnām, kuras virs Baltijas jūras reģiona lido ar izslēgtiem transponderiem, kas rada bīstamas situācijas ne tikai civilajiem lidaparātiem, bet visam reģionam kopumā.

"Ir skaidrs, ka Krievijas rīcība ir pilnībā mainījusi spēli, taču mēs mēģinām uzturēt militārus un diplomātiskus sakarus, lai uzturētu savstarpējo sadarbību," sacīja Luts.

Tikmēr Latvijas vēstnieks NATO klātesošajiem skaidroja, ka alianse mēģina uzturēt caurskatāmību, neskatoties uz Krievijas veiktajām militārajām aktivitātēm, tostarp uzsākot iepriekš neizziņotas mācības, kā arī karaspēka pārvietošanu no viena reģiona uz otru.

"Tas neapšaubāmi ir arī psiholoģisks spiediens. NATO no savas puses, lai rādītu piemēru Krievijai, ir publicējusi visu savu mācību plānu. Mēs labprāt sagaidītu, ka Krievija sekotu šim piemēram," sacīja Riekstiņš.

Luts ir ASV vēstnieks NATO kopš 2013.gada. No 2007. līdz 2013. gadam Luts bija ASV prezidenta palīgs un Nacionālās drošības padomnieka vietnieks Afganistānas, Pakistānas un Indijas jautājumos. Tikmēr 2010. gadā vēstnieks Luts pēc 35 gadu dienesta ASV armijā atvaļinājās ģenerālleitnanta pakāpē.

Pirms pievienošanās Baltajam namam viņš pildīja ASV Bruņoto spēku operāciju direktora pienākumus, un viņa pārraudzībā bija ASV militārās operācijas visā pasaulē. Vēstnieks Luts ir komandējis vairākas NATO operācijas, tostarp ASV spēkus Kosovā. Viņš ir arī absolvējis ASV Militāro akadēmiju un Hārvarda universitāti.

Dalies ar šo ziņu