Bergmanis: jārūpējas par valdības apņemšanās izpildi sarūpēt atbilstošu budžetu nozarei

Nozares politika
LETA
Bergmanis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības jomā nav nepieciešamības pēc kādām lielām pārmaiņām un ir jārūpējas par to, lai tiktu izpildīta valdības apņemšanās sarūpēt atbilstošu budžetu nozarei, jo "mēs paši saprotam, kāda ir ģeopolitiskā situācija", šodien žurnālistiem sacīja aizsardzības ministra amata kandidāts Raimonds Bergmanis.

Aizsardzības ministra amata kandidāts Bergmanis: Jārūpējas par valdības apņemšanās izpildi sarūpēt atbilstošu budžetu aizsardzībai

Bergmanis norādīja, ka pašlaik ir pieņemts lēmums līdz 2018. gadam aizsardzībai novirzīt līdzekļus 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta, un politiķis domā, ka tas arī tiks izdarīts.

Uz vairākiem jautājumiem par savu nostāju un rīcību aizsardzības ministra amatā Bergmanis ir gatavs sniegt atbildes pēc sarunām ar aizsardzības jomas, tostarp Aizsardzības ministrijas, pārstāvjiem. Tā viņš cita starpā atbildēja, gan taujāts par rīcību situācijā, ja Latvijā parādītos "zaļie" cilvēciņi un valsts tiktu ierauta hibrīdkarā, gan arī uz vaicājumu par iespēju atjaunot obligāto militāro dienestu.

Bergmanis norādīja, ka faktiski jau pašlaik notiek hibrīdkarš, piebilstot, ka par šo jēdzienu nav vienotas definīcijas. Atsaucoties uz sarunām ar NATO pārstāvjiem, politiķis norādīja, ka hibrīdkarš nav kaut kas jauns, bet tajā sakompilēts gan vecais, gan jaunais, pievienojot arī specvienību izmantošanu.

Taujāts, kā vērtē savu kā vadītāja pieredzi, Bergmanis atzina, ka varbūt viņam nav tik lielas vadītāja pieredzes, taču ir reizes, kad tas ir ļoti labi, jo pašlaik aizsardzības nozarē nekādas kardinālas izmaiņas nav nepieciešamas. Nav nepieciešamības pēc kādām lielām pārmaiņām, un ir jārūpējas par to, lai tiktu noturētas valdības apņemšanās, lai sarūpētu budžetu nozarei.

Bergmanis pateicās par uzticību un atbalstu, kas nācis gan no ZZS, gan no citu koalīcijas partiju politiķiem, jo tas iedrošināja piekrist kandidēt aizsardzības ministra amatam.

Ņemot vērā, ka jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir apturējis savu darbību partijā, lēmumu par parlamentārieša Raimonda Bergmaņa izvirzīšanu aizsardzības ministra amatam viņš nekomentēs, atzina Vējoņa padomniece Aija Jakubovska.

Vējonim iepriekš ir bijušas neformālas konsultācijas ar premjerministri Laimdotu Straujumu, kurās viņš ir pozitīvi novērtējis iespēju, ka Bergmanis varētu tikt nosaukts kā aizsardzības ministra kandidāts. Tomēr, ņemot vērā, ka Vējonis savu darbību LZP ir apturējis, atbildība par Bergmani jāuzņemas tiem, kas parlamentārieša kandidatūru ir izvirzījuši, - Zaļo un zemnieku savienības valdei.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube šodien Ādažos pāris stundas pirms ZZS lēmuma žurnālistiem teica, ka varot paust tikai savu personīgo viedokli, proti, uz aizsardzības ministra posteni var kandidēt cilvēks ar militāru pagātni vai arī pieredzi menedžmentā. Graube uzskata, ka ministram, tāpat kā ikvienam aizsardzības nozares vadītājam, ir jāspēj uzklausīt ekspertus, tostarp ārvalstu, konsultēties ar saviem kolēģiem un tad pieņemt politisku lēmumu.

"Ministram varbūt nav jāpārzina taktiskās vai operacionālās mākslas, jo tas jāatstāj ekspertu ziņā. Ja tādas ir, tad tas, protams, atvieglos jaunam ministram sākt pildīt savus pienākumus," uzsvēra ģenerālleitnants Graube.

Viņš arī pauda gandarījumu, ka Saeimas deputāti par Valsts prezidentu ievēlējuši Vējoni, ar kuru Graube strādāja kopā pēdējo pusotru gadu. Graube Vējoni vērtē kā pareizo ministru īstajā laikā.

Zaļo un zemnieku savienības valde nolēma izvirzīt Bergmaņa kandidatūru aizsardzības ministra amatam vairāku faktoru dēļ, pirmkārt, deputāts ilgstoši bijis saistīts ar aizsardzības struktūrām, mediju pārstāvjiem norādīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, piebilstot, ka primārais ir pārzināt šo sistēmu, lai būtu pilnīgs priekšstats par to. ZZS frakcijas vadītājam nav šaubu, ka Bergmanis ar savām komunikācijas spējām un profesionālo attieksmi pret darbu "būs visnotaļ cienīgs šī amata kandidāts".

Ministru prezidente Laimdota Straujuma akceptējot Saeimas deputāta Raimonda Bergmaņa kandidatūru aizsardzības ministra amatam, šodien žurnālistiem sacīja Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Dalies ar šo ziņu