Nacionālo bruņoto spēku dienas parādi Jelgavā vēro vairāk nekā trīs tūkstoši skatītāju

NBS
Sargs.lv
parāde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šogad 4. maijā - Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 25. gadadienā – Nacionālo bruņoto spēku diena norit Jelgavā.

Nacionālo bruņoto spēku dienas parādi Jelgavā vēro vairāk nekā trīs tūkstoši skatītāju; nākamgad aicinām uz parādi Krāslavā

Nacionālo bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Jelgavas pašvaldības policijas un Jaunsardzes vienību un tehnikas parādi, kurā piedalīsies teju 500 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu un jaunsargu, komandēja 1.Zemessardzes novada komandieris pulkvedis Jānis Gailis, bet to pieņēma valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Andris Bērziņš, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube. Parādi apmeklēja arī ES Militārās komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Patriks Derusjē.

„25 gadu laikā mūsu valsts ir veikusi strauju attīstības ceļu – no fundamentālām reformām un mērķtiecīgas ekonomiskās attīstības līdz stratēģiski nozīmīgiem ģeopolitiskiem lēmumiem, kura rezultātus redzam un novērtējam arī šobrīd, kad iezīmējas trauksmains laiks Eiropā un visā pasaulē, liekot mums pārskatīt prioritātes un vēršot uzmanību un valsts aizsardzības spēju stiprināšanu,” uzrunājos parādes dalībniekus un skatītājus sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija ir tikpat spēcīgi aizsargāta kā jebkura cita NATO valsts, ko apliecinājuši mūsu stratēģiskie partneri gan divpusējās tikšanās, gan NATO samitā Velsā. „Latvija nav viena, mūsu dalība Aliansē ir garants mūsu drošībai. Kopā mēs esam spēks, kas sargā drošību gan mūsu valstī, gan reģionā un visā pasaulē,” sacīja A.Bērziņš.

„Laimīga un brīva valsts ir brīvas nācijas izvēle. Brīva valsts ir nācijas drosmes apliecinājums, jo brīvības cena vienmēr ir augsta un vienmēr ir jābūt gataviem to maksāt,” uzrunājot klātesošos, sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. „Šodien, atskatoties mūsu vēsturē, atcerēsimies, ka pirms 25 gadiem mēs atguvām brīvību, jo bijām gatavi cīnīties. Doties cīņā pret pārspēku tāpat, kā to pirms mums darīja latviešu strēlnieki 1918. un 19. gadā. Tā bija mūsu pārliecība par uzvaru, kas atturēja mūsu valsts ienaidniekus.” 

Uzsverot, ka arī 21. gadsimtā draudi ir tikpat reāli kā visos iepriekšējos, R. Vējonis atgādināja pirmā Latvijas prezidenta Jāņa Čakstes vārdus – diplomātiskajiem centieniem un līgumiem ir tikai tik liels spēks, cik spēcīgs ir to militārais balsts.

„Aicinu apzināties, ka mūsu miers un bērnu nākotne ir mūsu rokās. Aicinu lepoties ar mūsu valsti un stiprināt to ar savu ieguldījumu. Mēs kā valsts esam tik stipri, cik stiprs ir katrs cilvēks, ģimene, pagasts, novads un pilsēta. Jo katrs no mums ir valsts daļa – vienlīdz nozīmīga!” uzsvēra R.Vējonis.

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš svinīgai pasniedza Latvijas karogu Krāslavas novada domes priekšsēdētāja vietniekam Viktoram Moisejam, jo tieši Krāslava būs tā pilsēta, nākamgad 4.maijā notiks Latvijas Nacionālo bruņoto spēku diena.

Parādes priekšgalā tika nests Latvijas armijas karogs, kuru nesīs Zemessardzes 52. kājnieku bataljona karoga vads. Tālāk ierindā soļoja 1.Zemessardzes novada – 44., 46., 51. un 52. kājnieku un 45. nodrošinājuma bataljona -, 1. kājnieku bataljona, Ādažos izvietoto ASV spēku - 3. kājnieku divīzijas „Raider” 1. bruņotās brigādes kaujas grupas 7. kājnieku pulka „Cottonbalers” 2. bataljona -, Gaisa spēku aviācijas bāzes, Jūras spēku flotiles, Štāba bataljona, Mācību vadības pavēlniecības un Nacionālās aizsardzības akadēmijas, Valsts robežsardzes Rīgas pārvaldes, Valsts policijas koledžas, Jelgavas pašvaldības policijas un Jaunsardzes vienības.

Parādē piedalījās arī Zviedrijas bruņoto spēku karoga grupa. Zviedrija ir vadošā Eiropas Savienības Kaujas grupas valsts. Šajā kaujas grupā pašreiz dežūru veic vairāk nekā 160 Latvijas karavīru, tostarp parādē soļojošā 1. kājnieku bataljona 1. kājnieku rota.

Parādē piedalījās arī vairāk nekā 50 Latvijas un ASV bruņoto spēku, Valsts robežsardzes un Valsts policijas tehnikas vienības. To ievadīja helikoptera pārlidojums virs parādes norises vietas. Par parādes muzikālo noformējumu rūpējās bruņoto spēku orķestris.

Savukārt no plkst. 12 līdz plkst.15 jelgavniekiem un pilsētas viesiem Svētku laukumā bija iespējams vērot tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādi, kā arī dažādus paraugdemonstrējumus.

Paraugdemonstrējumus atklāja alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm dežurējošo patruļlidmašīnu pārlidojums virs Lielupes. To veica Lietuvā, Šauļos, dežūrējošie Itālijas Gaisa spēki ar iznīcinātājiem "Eurofighter Typhoon".

Plkst. 12 paraugdemonstrējumu „Kontrolpunkta iznīcināšana” demonstrēja Sauszemes spēku kājnieku brigādes karavīri, bet plkst.12:30 sākās Zemessardzes 51. kājnieku bataljona paraugdemonstrējums „Pretslēpņa taktika”.

Savukārt plkst. 13 norisinājās Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas patruļdienesta rotas amatpersonu  tuvcīņas paraugdemonstrējumi, bet plkst.13:10 savas iemaņas rādīja Valsts policijas kinologi un viņu četrkājainie dienesta biedri. Plkst.13:30 viņus nomainīja kinologi no Valsts robežsardzes.

Speciālo uzdevumu vienība noslēdza paraugdemonstrējumus, plkst. 14 demonstrējot lēcienus ar izpletni, bet plkst. 14:30 – ēkas ieņemšanu un atbrīvošanu.

Tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādē interesenti varēja apskatīt apvidus transportierus un bruņumašīnas, pretgaisa aizsardzības lielgabalus un radarus, ūdenslīdēju ekipējumu, robežsardzes un policijas aprīkojumu, tostarp ūdensmetēju, kā arī iepazīt karavīru un zemessargu ieročus un cita veida militāro aprīkojumu.

Nacionālo bruņoto spēku dienu Jelgavā organizē Nacionālie bruņotie spēki un Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Iekšlietu ministriju un Jelgavas pilsētas pašvaldību.

2012. gadā Nacionālie bruņotie spēki aizsāka jaunu tradīciju - katru gadu kādā no Latvijas novadiem valsts Neatkarības atjaunošanas dienā iepazīstināt iedzīvotājus ar bruņotajiem spēkiem, organizējot īpašu Nacionālo bruņoto spēku dienu

Dalies ar šo ziņu