ASV 2.kavalērijas pulka mācību maršā „Dragoon Ride” demonstrē pārvietošanās spējas un solidaritāti

Militārās mācības
Sargs.lv
776B1247E101441A97E6334F40CC2D94.jpg

22. martā Latviju šķērsoja vairāk nekā 40 dažāda veida militārās tehnikas vienību, tostarp 20 bruņumašīnas „Stryker”, kas ASV 2.kavalērijas pulka mācību maršā „Dragoon Ride” no Igaunijas devās uz Vāciju.

ASV 2.kavalērijas pulka mācību maršā „Dragoon Ride” demonstrē pārvietošanās spējas un solidaritāti

Militārā tehnika ieradās Ainažos no rīta 22. martā, lai pēcpusdienā dotos tālāk uz Jelgavkrastiem, Saulkrastiem un Rīgu, kur to bija iespējams apskatīt arī plašākai sabiedrībai.

Rīgas pasažieru ostā ar karavīriem, kas piedalās „Dragoon Ride”, tikās aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālmajors Juris Zeibārts un Apvienoto spēku pavēlniecības štāba Brunsumā komandieris ģenerālis Hanss Lotārs Domroze.

„NATO valstis ar šīm mācībām demonstrē nevis spēku, bet solidaritāti,” tiekoties ar medijiem Rīgas Pasažieru ostā uzsvēra aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Apvienoto spēku pavēlniecības štāba Brunsumā komandieris ģenerālis Hanss Lotārs Domroze, kas arī bija ieradies uz „Dragoon Ride” Latvijā, apliecināja, ka šīs mācības pierāda – NATO sabiedrotie var veikt kopīgas mācības kad un kur vien to vēlas.

„Mēs demonstrējam, ka spējam ātri un brīvi pārvietoties pa visām dalībvalstīm, un esam ļoti pateicīgi Latvijai un citām valstīm, caur kurām norisināsies mācību maršs, par uzņemošās valsts atbalstu,” sacīja ģenerālis Domroze. „Šī nav ASV karavīru došanās prom no reģiona, tikai rotācija, kas apvienota ar pārvietošanās mācībām.

Apvienotā štāba priekšnieks, ģenerālmajors Juris Zeibārts uzsvēra, ka mācībās „Dragoon Ride” Latvija sniedz uzņemošās valsts atbalstu, un ļoti liela nozīme ir arī sadarbībai ar pašvaldībām, lai nodrošinātu iekšējo normatīvo aktu ievērošanu un savstarpēju sapratni. Lielāko darbu mācībās „Dragoon Ride” no Latvijas bruņotajiem spēkiem ir veicis tieši Pārvietošanas koordinācijas centrs un Militārā policija.

23. marta rītā tās turpinās ceļu no Rīgas uz Bausku, apstājoties Iecavā.

21. martā ASV 2. kavalērijas pulka karavīri, kas pašreiz rotācijas kārtībā izvietoti Baltijas valstīs un Polijā, sāka mācību maršu  „Dragoon Ride” un ar bruņumašīnām „Stryker” un atbalsta transportu no Igaunijas dosies uz pastāvīgo izvietojumu Vilsekā, Vācijā, noslēdzot savu dalību operācijā „Atlantic Resolve”. 

Marša „Dragoon Ride” kopējais garums būs 1800 km, un tajā vienībai aptuveni desmit dienās būs iespēja pārbaudīt savas pārvietošanās un apgādes spējas, un vienlaikus tas būs arī apliecinājums sabiedroto klātbūtnei reģionā. Maršu atbalstīs arī helikopteri.

Dalies ar šo ziņu