Lūgs Saeimas akceptu līdz 2018. gadam par 2000 palielināt karavīru skaitu

Nozares politika
LETA
karavīri
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis  šogad plāno aicināt Saeimu akceptēt karavīru skaita palielināšanu par 2000 cilvēku līdz 2018. gadam.

Lūgs Saeimas akceptu līdz 2018.gadam par 2000 palielināt karavīru skaitu

"Kā aizsardzības ministrs es šogad vērsīšos pie jums, Saeimas deputātiem, Aizsardzības, iekšlietu, drošības un korupcijas apkarošanas komisijas ar aicinājumu pieņemt politiski izšķirīgu lēmumu un valsts nacionālās drošības vārdā akceptēt karavīru skaita palielināšanu par 2000 karavīru līdz 2018.gadam," šodien parlamentā notiekošajās ārpolitikas debatēs sacīja Vējonis.

Viņš pauda, ka šī lēmuma atlikšana, slēpjoties aiz birokrātiskas atrunas par valsts pārvaldes aparāta nepalielināšanu, nav tālredzīga. "Karavīri pašreizējā drošības situācijā nav "valsts aparāts". Viņi ir valsts pastāvēšanas garantija," akcentēja ministrs. Viņš arī uzsvēra, ka mūsu valsts drošības pamatā ir arī cilvēku pārliecība, ka valsts spēj sevi aizsargāt.

"Mums jāveido sava izpratne un pārliecība par to, ka Latvija, lai arī maza valsts, ir aizstāvama," uzskata Vējonis.

Viņš akcentēja, ka mums nepieciešami profesionāli, labi sagatavoti un motivēti karavīri. Tas nozīmē arī to, ka ir jāpalielina karavīru skaits.

Jau ziņots, ka nākotnē plānots palielināt ne tikai karavīru skaitu, bet arī zemessargu un jaunsargu skaitu. Pašlaik zemessargu ir nedaudz vairāk kā 8000, bet atbilstoši valsts aizsardzības plāniem līdz 2020.gadam zemessargu skaitu plānots palielināt no 12 000 līdz 13 000.

Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra mērķis ilgtermiņā ir sniegt iespējas Jaunsardzes kustībā piedalīties līdz 16 000 jauniešu. Tā liecināja iepriekš valdībā iesniegtais informatīvais ziņojums par Jaunsardzes attīstību 2015.-2024.gadā. Šobrīd centrs ar ļoti ierobežotiem personāla resursiem nodrošina nedaudz vairāk kā 6000 jaunsargu apmācību valsts aizsardzības jomā.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube iepriekš teica, ka šobrīd profesionālajā dienestā ir aptuveni 4600 karavīru. Viņš apliecināja, ka karavīru skaitu vajag palielināt, ņemot vērā iesāktos plānus par bruņoto spēku attīstību, piemēram, karavīri būs vajadzīgi, ieviešot mehanizācijas projektu un uzlabojot pretgaisa aizsardzību.

Aizsardzības ministrs pērnā gada nogalē skaidroja, ka cilvēku skaita palielināšana Nacionālajos bruņotajos spēkos un Jaunsardzē nav pašmērķis. Šobrīd aizsardzības nozares mērķis ir nodrošināt pašreiz dienošo cilvēku apgādi ar visu nepieciešamo un veikt viņu pilnvērtīgu apmācību.

Dalies ar šo ziņu