Latgales atbrīvošanas 95. gadskārtas pasākumos atgādina par latviešu un poļu karavīru drosmi

Latvijā
Sargs.lv
Vējonis
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

 21. janvārī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandiera vietnieks Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālmajors Juris Zeibārts piedalījās Latgales atbrīvošanas no lieliniekiem 95. gadadienai veltītajos piemiņas pasākumos Daugavpilī.

Latgales atbrīvošanas 95.gadskārtas pasākumos Daugavpilī atgādina par latviešu un poļu karavīru drosmi

Plkst.10 nozares vadība tikās ar Daugavpils domes priekšsēdētāju Jāni Lāčplēsi, lai pārrunātu sadarbību un aktuālos aizsardzības jomas jautājumus.

„Tas, kāda Latgale ir izveidojusies tagad, ir atbrīvošanas cīņu nopelns, un šīm cīņām pievērsts nepelnīti maz uzmanības, lai gan tās bija ļoti nozīmīgas – ar tām mēs ieguvām Latvijai Latgali,” pēc tikšanās R.Vējonis sacīja mediju pārstāvjiem.

Tāpat ministrs uzsvēra, ka Polijas ieguldījums Latgales un konkrēti Daugavpils atbrīvošanā bijis ļoti liels un vienmēr tiks novērtēts.

Arī ģenerālmajors Zeibārts atgādināja, ka pirms 95 gadiem Latgali palīdzēja atbrīvot Polijas karavīri, tāpat kā Latvijas karavīri tagad atbalsta sabiedrotos starptautiskajās operācijās visā pasaulē. „Tāpat mums jāatceras, ka Latgales atbrīvošanas cīņās cīnījās un krita karavīri no Kurzemes, Vidzemes, Zemgales un Latgales. Viņi visi veidoja Latvijas armiju, demonstrējot mūsu kopīgās vērtības un spēku, un tāpat arī mūsdienās bruņotajos spēkos ir pārstāvēti visi Latvijas reģioni, pārstāvot tās pašas vērtības,” sacīja bruņoto spēku komandiera vietnieks.

Pēcāk ministrs un ģenerālmajors Zeibārts piedalījās ziedu nolikšanas ceremonijā pie poļu karavīru pieminekļa un Daugavpils luterāņu kapsētā pie Latvijas Brīvības cīņās Latgales frontē 1920. gadā kritušo Latvijas armijas karavīru Brāļu kapu pieminekļa.

Latgales atbrīvošanas operācija sākās 1920. gada 3. janvārī ar kopēju uzbrukumu Latgales frontes labajā flangā jeb Krāslavas – Višķu – Dubnas upes iecirknī. Latvijas armijas vienības cīnījās pilsētas apkārtnē uz rietumiem no Daugavpils, bet uz austrumiem no Daugavpils darbojās poļu karaspēks. Līdz 3. janvāra pēcpusdienai Daugavpils tika atbrīvota.

Dalies ar šo ziņu