ASV Armijas Eiropā komandieris: Šogad un nākamgad turpināsim kopīgus treniņus un militārās mācības

NATO
Sargs.lv
ASV, Atlantic Resolve
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

19. janvārī Ādažu bāzē svinīgā ceremonijā sagaidīja 170 dragūnus - ASV Armijas Vācijā izvietotā 2. kavalērijas pulka karavīrus, kuri operācijas „Atlantic Resolve” ietvaros ir ieradušies Latvijā.

ASV Armijas Eiropā komandieris: Šogad un nākamgad turpināsim kopīgus treniņus un militārās mācības

Sagaidīšanas ceremonijā piedalījās ASV Armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Frederiks Bens Hodžs, kas vairāku dienu vizītē ieradies Latvijā, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

„Tikai grūtos brīžos mēs uzzinām, kas ir mūsu īstie draugi, un ASV pagājušajā gadā ir demonstrējusi gan uzticamību NATO vērtībām, gan draudzību, kas tiek augstu vērtēta Latvijā. Šajos sarežģītajos, mainīgajos drošības apstākļos sabiedroto valstu vienotība un solidaritāte ir nozīmīgāka nekā jebkad agrāk,” sacīja aizsardzības ministrs R.Vējonis, uzrunājot ASV karavīrus.

„Gan Latvija, gan ASV ir NATO dalībvalstis, un mums ir vienotas militārās procedūras un profesionalitātes kritēriji, tāpat kā mums ir vienoti mērķi un vienas vērtības – brīvība, miers, solidaritāte. Pagājušogad operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros Latvijā ieradās pirmās ASV karavīru vienības. Latvijas un ASV karavīri kopā trenējās, kopā piedalījās militārajās mācībās, iesaistījās labdarības un sporta pasākumos, soļoja 4. maija un 18. novembra parādēs. Tas viss pierādīja Latvijas sabiedrībai, ka ASV ir Latvijai uzticams partneris, kas gatavs pierādīt savu solidaritāti ne tikai vārdos, bet arī darbos.”

Ministrs novēlēja ASV karavīriem, lai Latvijā pavadītais laiks būtu profesionāliem izaicinājumiem bagāts.

Ģenerālleitnants Hodžs savukārt apliecināja, ka Alianse tagad ir stiprāka nekā jebkad agrāk, un ASV karavīri šodien šeit ieradušies kā NATO karavīri, lai apliecinātu visiem ASV apņēmību ieguldīt sabiedroto drošībā.

„Kopš nelegālās Krievijas veiktās Krimas aneksijas pagājušā gadā mūsu Alianses karavīri ir sadarbojušies ciešāk nekā agrāk. Un ASV ir apņēmusies arī  turpmāk attīstīt un stiprināt šo sadarbību, plānojot kopīgas militārās mācības 2015. un 2016. gadā,” sacīja ģenerālleitnants Frederiks Bens Hodžs.

„Karavīri šeit pārstāv mūsu jauno konceptu „stipra Eiropa” (Europe Strong) – ASV un Eiropas armiju sadarbību. Karavīri, kas šodien ieradušies Ādažos kopā ar bruņumašīnām, to pierāda.”

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube atgādināja, ka Latviju un ASV saista ilgstoša draudzība un partnerība, kas aizsākās jau 1990-tajos gados, tās ietvaros tikušas realizētas apmācības programmas un projekti. „Afganistānā un Irākā mūsu karavīri plecu pie pleca cīnījās par mūsu vērtībām – brīvību un neatkarību. Un šodien jūs esat šeit, jo situācija pēc Krievijas agresijas Ukrainā ir mainījusi reģionālo situāciju un pasauli.

Taču operācija „Atlantic Resolve” nav tikai politisks lēmums, tā ir arī iespēja augt profesionāli un nodibināt draudzību. To es jums visiem arī novēlu!” sagaidīšanas ceremonijā bruņoto spēku komandieris.

ASV klātbūtne šeit nav pastāvīga, tā ir rotācijas kārtībā un tās mērķis ir kopīgi treniņi un dalība kopīgās militārās mācībās. „Mēs šeit esam pēc mūsu sabiedroto – Latvijas – uzaicinājuma. Mūsu uzdevums ir apliecināt, ka esam uzticīgi saviem sabiedrotajiem, un atturēt ikvienu citu no draudēšanas mūsu sabiedrotajiem. Mūsu kopīgie treniņi un militārās mācības turpināsies, mēs esam mācījušies daudz jau pagājušajā gadā, un šogad mums veiksies vēl labāk,” sacīja ģenerālleitnatns Hodžs.

„Paldies mūsu sabiedrotajiem Latvijai par to, ka viņi mūs tik laipni uzņēmuši, nodrošinājuši iespēju mūsu karavīriem dzīvot Ādažu bāzē un trenēties. Mēs esam sabiedrotie. Mūsu apņemšanās sniegt ieguldījumu reģionālās drošības uzlabošanā un NATO vērtību īstenošanā ir nemainīga – mūsu karavīru atrašanās Latvijā ir tam pierādījums. Tā turpināsies nākamgad un aiznākamgad. Ģenerālis Brīdlovs uzsver, ka „ aizsardzība sākas mājās”, kas nozīmē, ka arī katrai valstij jādara viss, kas tās spēkos, lai nodrošinātu savu drošību, un Latvija to dara, un jums nekad nebūs jāapšauba ASV atbalsts – mēs vienmēr būsim gatavi jums palīdzēt,” uzsvēra ASV spēku Eiropā komandieris.

ASV armijai ir dots uzdevums nodrošināt Sauszemes spēku spēju īstenošanu Eiropā. Tāpēc armija pirms vairākiem gadiem izlēma, ka izvietos Eiropā mehanizētu brigādi, kas varētu rotēt visā Eiropā divreiz gadā. Bet pagājušogad tika pieņemts lēmums, ka bruņutehnikai jāpaliek Eiropā, nevis jārotē kopā ar vienībām. Vairāk nekā 200 bruņutehnikas vienību - tanku un kaujas mašīnu – tiks izvietotas Eiropā, bet vēl nav pieņemts lēmums, kur tās tiks izvietotas.

„Daļa bruņutehnikas tiks izvietota ASV bāzēs Vācijā, daļa, iespējams, atradīsies Latvijā, Lietuvā, Igaunijā vai Polijā. Mēs nākamo nedēļu laikā veiksim izpēti un tad es sniegšu rekomendācijas ģenerālim Brīdlovam par konkrētu tehnikas izvietošanas vietu.

Pirmkārt, valstij jāvēlas uzņemt šeit ASV karavīrus un bruņutehniku –  ja valsts to nevēlētos, mūsu te nebūtu. Otrkārt, ASV vēstniecībai jāatbalsta šis lēmums. Treškārt, ir svarīgi, vai atrašanās konkrētā valstī ir noderīga karavīru treniņiem un mācībām,” par nākotnes plāniem stāsta ģenerālleitnants Hodžs.

Ģenerālleitnants Graube, runājot par kopīgiem treniņiem, norāda, ka amerikāņi ir ieradušies pie mums ar modernākajām bruņumašīnām „Stryker”, un pieredze, trenējoties kopā ar šīm vienībām, mūsu karavīriem noderēs arī uzsāktajā kājnieku brigādes mehanizācijas projektā. „Praktiskās nodarbībās mēs trenēsim tās militārās spējas, kas mums nepieciešamas, lai sadarbotos ar sabiedrotajiem,” sacīja ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Savukārt aizsardzības ministrs uzsver klātbūtnes politisko kontekstu - Latvijai ir ļoti nozīmīgi, ka ASV karavīri atrodas šeit – tās ir iespējas attīstīt pašaizsardzības spējas un uzlabot sadarbību ar NATO partneriem. „Tas ir arī skaidrs signāls Krievijai, ka šajā reģionā NATO strādā kā vienots veselums un mēs esam gatavi dažādiem izaicinājumiem,” uzskata Vējonis.

Vācijā, Vilzekā pastāvīgi izvietotā ASV 2. kavalērijas pulka karavīri Latvijā uzturēsies līdz marta beigām.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas pērna gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV ir uzsākusi operāciju „Atlantic Resolve” – tā ir mācību operācija Baltijas valstīs un Polijā. Tās mērķis ir apliecināt Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas iedzīvotājiem, ka alianse viņus aizstāvēs.

Dalies ar šo ziņu