Latvijā ierodas nākamā ASV karavīru rotācija

Latvijā
Sargs.lv
C6D18840D0D343C288B8EB1F38670689.jpg

Vācijā, Vilzekā pastāvīgi izvietotā ASV 2. kavalērijas pulka karavīri 6. janvārī sāka militārās tehnikas iekraušanu vilciena sastāvā, lai operācijas „Atlantic Resolve” ietvaros dotos uz Baltijas valstīm. 

Latvijā ierodas nākamā ASV karavīru rotācija

Šī būs jau trešā ASV karavīru rotācija, kura, turpinot pastiprinātu alianses spēku klātbūtni reģionā, tiks izvietota Baltijas valstīs, tostarp Latvijā.

Šīs rotācijas pirmā grupa Latvijā ieradās jau pērnā gada beigās, lai plānotu pamatsastāva ierašanos, kas sāksies 8. janvārī, kad ar lidmašīnu Latvijā ieradīsies aptuveni 30 karavīru grupa, kuras uzdevums būs nodrošināt gan pamatsastāva, gan militārās tehnikas uzņemšanu.

Vairāk nekā 130 ASV karavīru Latvijā ieradīsies arī 11. janvārī, bet vilciena sastāvs ar militāro tehniku no Lietuvas dzelzceļa stacijā Garkalnē ienāks 15.janvārī. Pēc tā izkraušanas, vairāk nekā 50 militārās tehnikas vienības, tostarp 17 dažādas modifikācijas bruņotas kaujas mašīnas „Stryker”, un cita veida krava tiks nogādāta Ādažu bāzē, kur arī līdz šim izvietojās ASV karavīri.

Pirmā ASV vienība - 150 gaisa desanta karavīru no Itālijā izvietotās ASV armijas 173. kājnieku brigādes kaujas vienības - Latvijā ierādās pērn aprīlī. Savukārt oktobrī viņus nomainīja ASV Teksasas pavalstī izvietotā 1. kavalērijas divīzijas 1. brigādes kaujas vienība „Ironhorse”.

No septembra vidus līdz novembra beigām Latvijā bija izvietota arī Norvēģijas bruņoto spēku Telemarkas bataljona rotas kaujas grupa 170 karavīru sastāvā. 

Savukārt pēc trīs mēnešiem šo uzdevumu pārņems 3.kājnieku divīzija, pērnā gada nogalē viesojoties Igaunijā, pavēstīja ģenerālleitnants Frederiks Bens Hodžs, kurš pirms dažām nedēļām bija pārņēmis Eiropā izvietotās ASV armijas komandēšanu. Viņš piebilda, ka Baltijas valstīs un Polijā izvietotā ASV kontingenta rotācija turpināsies arī 2016. gadā.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas pērna gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV ir uzsākusi operāciju „Atlantic Resolve” – tā ir mācību operācija Baltijas valstīs un Polijā. Tās mērķis ir apliecināt Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas iedzīvotājiem, ka alianse viņus aizstāvēs.

Dalies ar šo ziņu