Jaunā valdība apņemas palielināt karavīru skaitu un izveidot efektīvu mobilizācijas sistēmu

NBS
BNS, LETA
Latvijas armija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Nacionālajos bruņotajos spēkos iecerēts palielināt profesionālā dienesta karavīru skaitu, liecina trešdien parakstītā valdības deklarācija.

Jaunā valdība apņemas palielināt karavīru skaitu un izveidot efektīvu mobilizācijas sistēmu

Deklarācijā norādīts, ka jaunā valdība strādās pie bruņoto spēku kaujas gatavības un reaģēšanas spējas, paaugstinot personāla sagatavotību un palielinot profesionālā dienesta karavīru skaitu. Tāpat paredzēts attīstīt spējas, kuras uzlabo to mobilitāti, reaģēšanu un labāku situācijas izpratni gar Latvijas robežām.

Plānots veicināt arī plašāku sabiedrības iesaisti valsts aizsardzībā, stiprinot Zemessardzes lomu aizsardzībā un tās kaujas spējas. Valdība iecerējusi veicināt pilsonisko apziņu un izprati par valsts aizsardzību un patriotismu, tostarp uzlabojot, kvalitatīvi paplašinot un padarot pieejamu Jaunsardzes kustību Latvijas skolu jaunatnei.

Valdība apņēmusies arī veicināt militāri industriāli tehniskās bāzes izveidošanu bruņoto spēku uzturēšanas un apgādes vajadzībām, tādējādi mazinot to ievainojamību un veicinot rūpniecības attīstību, kā arī nodrošinot Latvijas tautsaimniecības potenciāla izmantošanu Ziemeļatlantijas Līguma organizācijas piegādēs.

Tāpat plānots veidot arī efektīvu mobilizācijas sistēmu un nodrošināt tajā nepieciešamās materiāltehniskās rezerves.

Attiecībā uz sabiedroto militāro spēku pastāvīgu klātbūtni Latvijā valdība apņemas nodrošināt labvēlīgus uzņemošās valsts atbalsta noteikumus.

Valdība turpināšot aizsardzības finansējuma palielināšanu līdz 2020. gadam, pakāpeniski paaugstinot aizsardzības finansējumu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta.

Saeima trešdien ārkārtas sēdē pauda uzticību Laimdotas Straujumas veidotajam Ministru kabinetam.

Aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa steidzamākais darbs būs budžeta palielināšana aizsardzībai, lai arī tas nebūs viegls pasākums, pastāstīja Vējonis, kurš bija aizsardzības ministrs arī Laimdotas Straujumas pirmajā valdībā.

Lēmumi par bruņoto spēku un aizsardzības nozares attīstību ir pieņemti jau iepriekš, tāpēc tos tagad ir jārealizē praktiskajā dzīvē. Ministrs gan prognozēja, ka darbs pie budžeta palielināšanas nebūs viegls.

"Tas nebūs vienkāršs pasākumus, jo diskusijas par budžetu ir tikai sākušās un iekšzemes kopprodukta prognoze ir mazāka, nekā plānota, līdz ar to precīzais cipars varētu būt zināms tuvākajā laikā. No nākamās nedēļas mēs reāli sāksim runāt par budžetu. Lai reāli budžetā parādās tas, ko politiķi ar likumu bija apsolījuši," uzsvēra ministrs.

Atkarībā no budžeta palielināšanas aizsardzības nozare varēs turpināt pieņemto lēmumu realizāciju. "Piemēram, pretgaisa aizsardzības spēju attīstīšanā lēmumi ir pieņemti, taču vajag naudu. Zemessardzes stiprināšanā lēmums ir pieņemts, taču vajag naudu," piebilda Vējonis.

Vējonis plašāk par savām prioritātēm sabiedrību sola informēt nākamnedēļ.

Dalies ar šo ziņu