Ar iespaidīgu šovu Ādažos ierodas „Ironhorse” karavīri no Teksasas

NBS
Sargs.lv
Abrams bruņutehnika
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

14. oktobrī Ādažos notika svinīgā ASV 1. kavalērijas divīzijas 1. brigādes kaujas vienības „Ironhorse” karavīru sagaidīšanas ceremonija, kurā piedalījās Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Mārtiņš Liberts, ASV 1. kavalērijas divīzijas 1. brigādes kaujas vienības „Ironhorse” komandieris pulkvedis Džons Di Džambatista (John Di Giambattista) un ASV, Latvijas un Norvēģijas karavīri.

Ar iespaidīgu šovu Ādažos ierodas „Ironhorse” karavīri no Teksasas

Pēc svinīgās ceremonijas bija iespēja vērot bruņutehnikas paraugdemonstrējumus, kuros piedalījās „Abrams” tanks un „Bradley” bruņumašīnas.

„Mēs novērtējam sabiedroto izrādīto atbalstu, kas demonstrē NATO klātesamību reģionā. Esmu pārliecināts, ka kopīgo treniņu laikā karavīri ne tikai uzlabos savietojamību, bet arī iepazīs mūsu sabiedrotos un gūs lielāku izpratni par sabiedroto valstu kultūru,” sacīja Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Mārtiņš Liberts.

1. brigādes kaujas vienības „Ironhorse” karavīriem ir ļoti augstas profesionālās zināšanas par tankiem un bruņumašīnām, un Latvijas nacionālie bruņotie spēki varēs iegūt prasmes un iemaņas, ar viņiem sadarbojoties.

„Mēs izmantosim sabiedroto bruņutehniku gan lai mācītos, kā to izmantot atbalstam, gan attīstīsim metodes un taktikas, kādā veidā cīnīties pret šādu bruņutehniku,” uzsver pulkvedis Mārtiņš Liberts, piebilstot, ka apmācību kalendārs līdz decembra beigām jau ir sastādīts un šajās mācībās gan latvieši, gan sabiedrotie varēs gūt nozīmīgu pieredzi.

„Šī mūsu „Ironhorse” karavīriem ir unikāla iespēja, kāda rodas tikai reizi mūžā - ierasties šeit un trenēties kopā ar Latvijas un Norvēģijas karavīriem. Šī ir iespēja izveidot lielisku komandu profesionālu un degsmes pilnu līderu vadībā,” sacīja pulkvedis Dž. Di Džambatista. „Teksasa ir karsta vieta, mūsu tanki ir smilšu krāsā un mēs trenējamies tuksnešainā apvidū. Mēs apgūsim jaunas prasmes un kaujas tehnikas, mācoties darboties pavisam citā vidē. Šī ir lieliska iespēja mācīties no mūsu Ziemeļeiropas un Austrumeiropas draugiem.”

 Pulkvedis Di Džambatista atzīst, ka laika apstākļi Latvijā ļoti atšķiras no Teksasas, bet karavīriem tā ir vēl vērtīga pieredze  - dienēt citā apvidū un citā laika joslā, tik un tā sasniedzot savus mērķus. „Mums jābūt gataviem izpildīt savu misiju neatkarīgi no laika apstākļiem un vietas,” uzsver komandieris. „Latvijā mūsu uzdevums būs trenēties ar Latvijas un Norvēģijas karavīriem. Teksasā ir ļoti lieli plašumi, mazāk mežu, tur ir daudz siltāks. Te mēs trenēsimies darboties aukstā laikā, kā arī mežainā un purvainā apvidū. Tam nepieciešamas jaunas spējas un prasmes, kuras mēs vēlamies apgūt.”

 Daži no ASV karavīriem ir tikko ieradušies, daži dzīvo jau vairākas nedēļas. „Latvijas bruņotie spēki mūs ir ļoti laipni uzņēmuši, šeit ir labi nodrošināti apstākļi mūsu ekipējumam, mūsu bruņutehnikai un tās uzturēšanai labā kārtībā. Mēs esam gatavi trenēties,” uzsver pulkvedis Di Džambatista.

1. kavalērijas divīzijas vēsture aizsākās 1855. gadā, pilsoņu kara laikā, kad tika organizēts 2. kavalērijas pulks. 1. kavalērijas divīzijas 1. brigādes kaujas vienība „Ironhorse” ir bijusi slavena ar savām kavalērijas, artilērijas un loģistikas vienībām. Tā sākotnēji bija kavalērijas brigāde, bet 20. gadsimtā, kad zirgus pamazām nomainīja tanki, tā kļuva par mehanizētu vienību. „Ironhorse” ir piedalījusies Otrajā pasaules karā, Korejas un Vjetnamas karos, operācijā „Tuksneša vētra”. Brigāde bija viena no pēdējām, kas pameta Irāku 2011. gadā, kad tur beidzās starptautiskā operācija.

 

Dalies ar šo ziņu