Latvijā ierodas ASV armijas 1. kavalērijas divīzijas bruņutehnika

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
ASV tehnika
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Vakar Ventspils ostā ieradās kuģis, kurš uz Latviju atgādāja ASV armijas 1. kavalērijas divīzijas smagās bruņutehnikas rotas apbruņojumu.

Latvijā ierodas ASV armijas 1.kavalērijas divīzijas bruņutehnika

Smagās bruņutehnikas rota nomainīs pašreiz Ādažu militārajā bāzē izvietotos ASV gaisa desantniekus no 173. kājnieku brigādes, kas izvietota Itālijā.

Jaunā vienība, kas izvietota ASV Teksasas pavalstī, ieradās kopā ar pieciem tankiem "Abrams" un 12 bruņotām kaujas mašīnām "Bradley", kas tiks izmantotas kopīgajās mācībās ar Latvijas karavīriem Ādažos.

Jau vakar vakarā pirmā kolonna ar smago tehniku – tankiem „Abrams” – devās uz Ādažu bāzi. Savukārt otrā šīs tehnikas kolonna turp dosies šovakar. Bruņumašīnas un cita veida tehniku uz Ādažiem nogādās pa dzelzceļu līdz Garkalnei, no kurienes tā pēc dažām dienām patstāvīgi dosies uz Ādažu bāzi.

1. kavalērijas divīzija ir viena no ASV armijas godalgotākajām kaujas vienībām. Tā izveidota 1921 .gadā un ir piedalījusies 2. pasaules karā, karojusi Korejas, Vjetnamas un Persijas līča karā, kā arī piedalījusies situācijas stabilizācijas misijā Bosnijā un Hercegovinā, karojusi Irākas un Afganistānas karā.

ASV armijas Eiropā karavīru klātbūtnes palielināšana Polijā, Latvijā, Lietuvā un Igaunijā no šī gada aprīļa apliecina ASV atbalstu NATO un kopīgajām drošības saistībām, piedaloties papildu militārajās mācībās un pastiprinot sadarbību drošības jomā ar partneriem un sabiedrotajiem. Militārās sauszemes mācības tiek organizētas pēc Latvijas iniciatīvas un palīdzēs veicināt sadarbspēju ar nelielu vienību, kā arī vadītāju apmācību.

ASV karavīru ierašanās reģionā notiek papildus iepriekš plānotām daudzpusējām sauszemes militārajām mācībām, piemēram, "Combined Resolve II", "Saber Strike", "Rapid Trident" un "Saber Guardian".

Operācija "Atlantic Resolve" apliecina ASV nelokāmo atbalstu tās NATO sabiedroto, tostarp Latvijas, drošībai.

ASV karavīrus atbalsta 190 Norvēģijas bruņoto spēku karavīri, kuri Latvijā ieradās 21. septembrī, bet, piedaloties dažāda veida militārajās mācībās, uzturēsies šeit līdz novembra vidum.

Dalies ar šo ziņu