Latvijā ierodas Norvēģijas karavīri

Militārās mācības
Sargs.lv
Norvēģijas militārā tehnika
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

21. septembra vakarā no Rīgas ostas uz Ādažu bāzi devās vairāk nekā 80 tehnikas vienības, nogādājot bāzē Telemarkas bataljona rotas kaujas grupu.

Latvijā ierodas Norvēģijas karavīri

190 Norvēģijas karavīru piedalīsies militārajās mācībās „Sudraba Bulta 2014”, pēc kurām Latvijā uzturēsies līdz novembra vidum, nodrošinot alianses spēku pastiprinātu klātbūtni Baltijas valstīs. Šo uzdevumu kopš aprīļa veic 150 ASV karavīri no 173. kājnieku brigādes, kas izvietota Itālijā.

Norvēģijas aizsardzības ministre Ine Ekinsena Soreida iepriekš sacīja, ka uz mācībām Latvijā dosies Telemarkas bataljona 3. mehanizētās kājnieku rotas karavīri, līdzi ņemot arī vairākas tās apbruņojumā esošās kājnieku kaujas mašīnas “CV90”.

„Ir jāuzsver, ka šīs būs tikai mācības. Tai pat laikā tā ir atbilde NATO dotajam uzdevumam visām dalībvalstīm palielināt drošību reģionā, veicot aktivitātes Baltijas valstīs,” sacīja Norvēģijas aizsardzības ministre intervijā Norvēģijas laikrakstam “Verdens Gang”.

Norvēģijas karavīri ceļā uz Latviju devās pagājušajā nedēļā, pirms tam veltot laiku gan tehnikas un ekipējuma sagatavošanai transportēšanai ar kuģi, gan arī izmantošanai intensīvā apmācību procesā Latvijā kopā ar citu NATO dalībvalstu karavīriem.

Telemarkas bataljons ir profesionāla vienība, kas sastāv no vairāk nekā 500 karavīriem, un ir izvietots Rēnā - vienā no jaunākajām un modernākajām Norvēģijas bruņoto spēku bāzēm.

2015. gadā bataljons stāsies NATO Reaģēšanas spēku dežūrā.

Dalies ar šo ziņu