Paraksta nodomu protokolu par septiņu valstu veidoto Apvienoto reaģēšanas spēku izveidi

NATO
Sargs.lv
līguma parakstīšana

4. septembrī NATO samita laikā septiņas valstis parakstīja nodomu protokolu par Lielbritānijas vadīto Apvienoto reaģēšanas spēku (Joint Expeditionary Force) izveidi, ko veidos arī Dānija, Igaunija, Nīderlande, Norvēģija, Lietuva un Latvija.

Paraksta nodomu protokolu par septiņu valstu veidoto Apvienoto reaģēšanas spēku izveidi

Parakstot nodomu protokolu, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis uzsvēra, ka šī Lielbritānijas iniciatīva ir ieguldījums padziļinātai sabiedroto spēku sadarbībai un reaģēšanas spēju pilnveidošanai, nodrošinot kā ciešāku bruņoto spēku apmācību, tā pilnveidojot savstarpējo savietojamību.

 „Šis būs jauns uzdevums regulārajiem spēkiem un Zemessardzei, lai pilnveidotu vienību kaujas spējas un nodrošinātu to turpmāku attīstību. Nenoliedzami Apvienoto reaģēšanas spēki sniegs jaunas iespējas pilnveidot karavīru un zemessargu spējas reaģēt krīžu situācijās, piedalīties starptautiskajās militārajās mācībās un attīstīt praktisko partnerību,” norādīja aizsardzības ministrs.

Ministrs uzsvēra arī Apvienoto reaģēšanas spēku nozīmi, lai arī turpmāk saglabātu bruņoto spēku profesionalitāti un gatavību arī pēc Starptautisko drošības atbalsta spēku operācijas Afganistānā noslēguma. R.Vējonis tāpat augstu novērtēja Lielbritānijas vadošo lomu šīs iniciatīvas sagatavošanā, norādot, ka Apvienoto reaģēšanas spēku izveide ir loģisks turpinājums pozitīvai pieredzei, ko Latvija guvusi veidojot kopīgu Eiropas Savienības Kaujas grupu.

Pēc nodomu protokola parakstīšanas notiks darbs pie saprašanās memoranda un citu iniciatīvas dokumentu izstrādes. Latvijas iniciatīvu par Nacionālo bruņoto spēku dalību Apvienotajos reaģēšanas spēkos Ministru kabinets apstiprināja 2. septembrī.

Apvienotie reaģēšanas spēki ir Lielbritānijas iniciatīva, tās mērķis ir tuvāko gadu laikā izveidot ātri reaģējošus, apmācītus un ekipētus spēkus, kuri spētu darboties dažādās operacionālās vidēs gan starptautiskajās operācijās, gan veikt kolektīvās aizsardzības uzdevumus. Šā gada janvārī Lielbritānija uzaicināja arī Latviju iesaistīties šajā iniciatīvā.

Dalies ar šo ziņu