ASV aizsardzības sekretārs augstu novērtē Latvijas apņemšanos palielināt aizsardzības budžetu

Nozares politika
Sargs.lv
Vējonis
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

3. jūlijā aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis ASV galvaspilsētā Vašingtonā tikās ar ASV aizsardzības sekretāru Čaku Heigelu. Tikšanās laikā ASV aizsardzības sekretārs pauda atzinību par Saeimas pieņemto Valsts aizsardzības finansēšanas likumu, kas paredz pakāpenisku finansējuma pieaugumu aizsardzības nozarei vismaz līdz 2% no iekšzemes kopprodukta 2020. gadā.

ASV aizsardzības sekretārs augstu novērtē Latvijas apņemšanos palielināt aizsardzības budžetu

Šāds solis viennozīmīgi apliecina Latvijas gatavību sniegt savu ieguldījumu ne tikai Baltijas valstu aizsardzības spēju stiprināšanā, bet arī citu NATO uzdevumu īstenošanā, norādīja Č. Heigels.

Tikšanās laikā R. Vējonis pateicās ASV par sniegto atbalstu Baltijas valstu drošības stiprināšanā, tostarp nosūtot ASV karavīrus uz Baltijas valstīm Ukrainas krīzes sākumā.

ASV ir apliecinājušas savu ciešo apņemšanos stiprināt Baltijas valstu drošību, un šis ASV lēmums ir spilgts apstiprinājums ASV vadošajai lomai drošības veicināšanā gan Baltijas valstīs, gan arī Eiropā kopumā," atzina aizsardzības ministrs.

R. Vējonis tāpat norādīja, ka Krievijas rīcība Ukrainā ir mainījusi drošības situāciju Baltijas reģionā, tādēļ Latvijai ir būtiski, ka sabiedroto spēku klātbūtne Latvijā tiek nodrošināta ilgtermiņā.

ASV aizsardzības sekretārs norādīja, ka ASV vienmēr ir nopietni uztvērušas savas saistības drošības un aizsardzības jomā, tādēļ Latvija un pārējās Baltijas valstis var paļauties uz ASV atbalstu. ASV prezidents Baraks Obama jūnija sākumā rosināja iniciatīvu līdz viena miljarda dolāru (735 miljonu eiro) vērtībā, lai finansētu papildu ASV sauszemes, gaisa un jūras spēku izvietošanu sabiedrotajās valstīs Austrumeiropā. Pēc Č. Heigela teiktā, šī iniciatīva šobrīd ir nosūtīta apstiprināšanai ASV Kongresā.

Abu valstu aizsardzības ministri pārrunāja arī gatavošanos gaidāmajam NATO samitam Velsā, Nacionālo bruņoto spēku sadarbību ar Mičiganas Nacionālo gvardi, kā arī citus divpusējās sadarbības jautājumus.

   

R. Vējonis uzturas darba vizītē ASV no 30. jūnija līdz 8. jūlijam. 2. jūlijā viņš apmeklēja ASV Mičiganas Nacionālo gvardi, kur tikās ar tās komandieri ģenerālmajoru Gregoriju Vadnais.

Ministrs iepazinās ar sadarbības programmām, ko Mičiganas Nacionālā gvarde īsteno kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, īpašu uzmanību pievēršot gaisa atbalsta kontrolieru apmācībai, kas veiksmīgi norit jau kopš 2008. gada.

Latvijai gaisa atbalsta kontrolieri šobrīd jau ir ieguvuši instruktora kvalifikāciju, kas ļauj Latvijai sniegt atbalstu Polijas gaisa atbalsta kontrolieru apmācībā. No šā gada janvāra Mičiganas instruktori uzsāka arī Latvijas apvienotā uguns novērotāju apmācību, kas ir vēl viena unikāla kaujas spēja Latvijas bruņotajiem spēkiem.

Vairāk nekā 20 gadu ciešā sadarbība starp Mičiganas Nacionālo gvardi un mūsu bruņotajiem spēkiem ir bijis viens no militārās sadarbības veiksmes stāstiem.

Tas ir vainagojies ne tikai ar kopīgu dalību starptautiskajās operācijās un Mičiganas praktisko atbalstu mūsu bruņoto spēku spēju attīstībā, bet arī Nacionālās gvardes aktīvu dalību mācībās Latvijā šā gada pavasarī un vasarā, nodrošinot sabiedroto klātbūtni reģionā Ukrainas krīzes laikā,” uzsvēra aizsardzības ministrs.

Dalies ar šo ziņu