Atklāj Ādažu bāzē izbūvēto taktisko skrejceļu – otro Eiropā

NBS
Sargs.lv
Ādažu bāze
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

4. jūnijā tika atklāts ASV inženieru uzlabotais priekšpostenis Ādažu poligonā, kur arī ticis izbūvēts unikāls taktiskais skrejceļš – Eiropā militārajās bāzēs pašlaik ir tikai divi šādi skrejceļi, otrs atrodas Vācijā - un pati bāze norobežota ar „Hesco” barjerām. Atklāšanas ceremonijā piedalījās Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Mārtiņš Liberts un ASV sadarbības virsnieks Latvijā pulkvežleitnants Džeimss Endrjū Roberts, kā arī militārie atašeji un vienību pārstāvji.

Atklāj Ādažu bāzē izbūvēto taktisko skrejceļu – otro Eiropā

77 ASV inženieri no 15. inženieru bataljona 500. inženieru rotas, kas ieradās Latvijā 22. aprīlī, sadarbībā ar Latvijas bruņoto spēku inženieriem divu mēnešu laikā veica izbūves un uzlabošanas darbus Ādažu poligona priekšpostenī; šos darbus finansēja ASV.

„Šodien noslēgusies otrā fāze Ādažu poligonā uzceltā priekšposteņa izbūvē, un šis ir ieguvums ne tikai Latvijai, bet arī mūsu sabiedrotajiem, kas varēs šeit trenēties starptautiskajās militārajās mācībās," atklāšanas ceremonijā sacīja pulkvedis Mārtiņš Liberts, Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris. "Tagad uzlabotajam priekšpostenim ir palielinātas aizsardzības spējas un no jauna uzbūvēts taktiskais skrejceļš, uz kura varēs nolaisties bezpilota lidaparāti. Liels paldies ASV vēstniecībai par ieguldīto finansējumu šī priekšposteņa attīstībā! Ceru, ka arī ASV karavīriem, kas izbūvēja skrejceļu, šī bijusi vērtīga pieredze.”

„ASV vēstniecības vārdā vēlos pateikties inženieriem par paveikto un uzsvērt, ka Mičiganas karavīri ja nākamnedēļ izmantos šo taktisko skrejceļu, lai atbalstītu mācības "Saber Strike" ar bezpilota lidaparātiem. Taktiskajā līmenī ir paveikts izcils darbs - mēs esam pārvietojuši smilšu kalnus un uzbūvējuši skrejceļu. Stratēģiskā līmenī paveiktais ir tikpat vērtīgs - mēs esam nodrošinājuši Latviju ar īpašām aizsardzības spējām, kas pašreizējā mainīgajā drošības situācijā ir ļoti nozīmīgi,” uzsvēra ASV sadarbības virsnieks Latvijā, pulkvežleitnants Džeimss Endrjū Roberts.

 ASV inženieru rotas komandieris kapteinis Trentons Frīmens atzina, ka šī bijusi unikāla iespēja, jo Vācijā, kur ASV karavīri ir izvietoti, viņi piedalās mācībās un pilda tur inženiertehniskos uzdevumus, bet šī bija iespēja izveidot kaut ko paliekošu.

Viņš apliecināja, ka sadarbība ar Latvijas karavīriem bijusi izcila un ASV karavīri labprāt atgrieztos Baltijas reģionā un piedalītos vēl kādā projektā.

„Arī šajā projektā, tāpat kā citos, ir bijuši savi izaicinājumi, laika apstākļi ne vienmēr bija mūsu pusē, bet, pateicoties mūsu karavīru prasmēm un neatlaidībai, darbi tika pabeigti laikā un priekšpostenis ir gatavs mācībām,” uzsver kapteinis T. Frīmens.

 Priekšpostenī ir izveidots skrejceļš, uz kura varēs nolaisties nelieli bezpilota lidaparāti, piemēram, tādi kā „RQ7-Shadow”, ar kuriem Latvijas bruņotajiem spēkiem mācībās sniedz atbalstu Mičiganas Nacionālās gvardes karavīri. Šis būs otrs taktiskais skrejceļš Eiropā, pašlaik tāds ir tikai Vācijā. Vajadzības gadījumā uz šī skrejceļa varēs nosēsties arī helikopteri vai nelielas lidmašīnas.

Taktiskais skrejceļš, kas uzbūvēts militārā poligonā, dod karavīriem iespēju integrēt bezpilota lidaparātu sniegtās iespējas mācību laikā, integrējot citas bruņoto spēku spējas un elementus, kas nebūtu iespējams parastā lidlaukā.

2010. gadā uzbūvētais priekšpostenis sekmējis Ādažu poligona attīstību un sniedzis iespēju organizēt Ādažu poligonā vērienīgas starptautiskās militārās mācības. Pirmās mācības Latvijā, kur tika izmantots priekšpostenis, bija apvienotās sauszemes un gaisa spēku starptautiskās militārās mācības „Sabre Strike 2011”.

Dalies ar šo ziņu