Bruņotie spēki saņem piekto patruļkuģi – „Rēzekne”

NBS
Sargs.lv
patruļkuģis Rēzekne
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

20. martā Liepājā bruņotie spēki saņēma piekto „Skrundas” klases patruļkuģi P-09 „Rēzekne”, kas pilnībā būvēts Latvijā.

Bruņotie spēki saņem piekto patruļkuģi – „Rēzekne”

Svinīgajā ceremonijā piedalījās aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, ASV Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnais, akciju sabiedrības „Rīgas kuģu būvētava” valdes priekšsēdētāja vietnieks Vladislavs Blūms, Jūras spēku flotiles komandiera p.i. komandkapteinis Kaspars Zelčs un patruļkuģa „Rēzekne” komandieris kapteiņleitnants Artūrs Gražulis, kuģa krustmāte Inese Pāvule, kā arī flotiles personālsastāvs un citi viesi.

„Šodien ir nozīmīga diena, jo mēs pieņemam piekto „Skrundas” klases patruļkuģi „Rēzekne”, sacīja aizsardzības ministrs. „Noslēdzies ļoti nozīmīgs projekts, kas ilgai vairāk nekā sešus gadus un kura mērķis bija modernizēt mūsu Jūras spēku flotili. Patruļkuģu projekts sniedza nozīmīgu ieguldījumu arī Latvijas ekonomikā, jo daļa patruļkuģu tika pilnībā vai daļēji uzbūvēti Latvijā, sadarbojoties ar Vācijas kuģu būvētavu.”

„Man ir patiess prieks, lepnums un gandarījums būt šodien klāt nozīmīgajā notikumā,” sacīja NBS komandieris, ģenerālleitnants R.Graube. „Šodien Jūras spēku flotile ir kļuvusi stiprāka, spējīgāka palīdzēt mūsu valsts aizsardzībā un pildīt tos uzdevumus, ko mums uzdod likums. Miera laikā šim kuģim ir uzdevums rūpēties par cilvēku dzīvībām, sniegt atbalstu glābšanas un meklēšanas operācijās, kā arī atmīnēšanas operācijās. Bruņoto spēku vārdā izsaku lielu paldies visiem, kas pielika pūles šī projekta īstenošanā. Jūrnieku vārdā apsolu sabiedrībai, ka šis kuģis pildīs savus uzdevumus.”

Vladislavs Blūms pateicās bruņotajiem spēkiem par iespēju patruļkuģi „Rēzekne” pilnībā būvēt Latvijā, kas deva iespēju paaugstināt Rīgas kuģu būvētavas darbinieku kvalifikāciju un prasmes. „Šis kuģis ir uzbūvēts saskaņā ar jaunākajām tehniskajām prasībām, kas nodrošina ilgu ekspluatāciju,” norādīja V. Blūms.

 „Ticiet tam, ko jūs darāt, ticiet sev tāpat kā mēs jums ticam. Lai jūs nekad nepamet cerība. Lai šis kuģis un jūrnieki, kas ar to kuģo, vienmēr droši atgriežas ostā, kur to gaida mīloši cilvēki,” jaunajam patruļkuģim novēlēja kuģa krustmāte I.Pāvule.

Pašreiz Jūras spēku flotiles rīcībā ir četri „Skundas” klases patruļkuģi - P-05 „Skrunda”, P-06 „Cēsis”,  P-07 „Viesīte” un P-08 „Jelgava”. Pieciem patruļkuģiem, kas ir modernākie Jūras spēku flotilē, ir doti vārdi no tām apdzīvotām vietām, kur ir notikušas brīvības cīņas, kur ir aizstāvēta Latvijas neatkarība – Cēsis, Viesīte, Jelgava, Skrunda un tagad – Rēzekne. Tās ir vietas, kur Latvijas karavīri cīnījās par Latvijas neatkarību, nosargāja to.

Rēzeknes atbrīvošana 1920. gada 21. janvarī bija nozīmīgs notikums Latgales atbrīvošanas kaujās, kuras bija noslēdzošais posms Latvijas atbrīvošanas cīņās. Pēc Latvijas atbrīvošanas no Bermonta karaspēka 1919. gadā Latgale vēl palika ienaidnieka rokās. Latgales atbrīvošana tika sākta 1920.gada 3.janvārī ar uzbrukumu lielinieku spēkiem pie Daugavpils. Jau 20. janvāra novakarē visas karaspēka vienības atradās izejas pozīcijās 8-12 kilometrus no Rēzeknes. Abās karojošajās pusēs bija apmēram vienāds skaits karavīru, - ap 6000. Pēc lielinieku padzīšanas no Rēzeknes fronte visā tās garumā izlīdzinājās un pretinieks atkāpās austrumu virzienā.

Jaunie kuģi veic ne tikai patrulēšanas un glābšanas darbus, bet tos varēs aprīkot arī ar naftas savākšanas un mīnu meklēšanas un iznīcināšanas iekārtām.

Visi pieci ir "SWATH" tipa kuģi ar diviem torpēdtipa korpusiem un mazu ūdens apskaloto virsmu. Kuģa iegrime ir 2,7 metri, ātrums - 20 mezgli, dzinēju jauda - 1600 zirgspēku, bet korpusa materiāls - alumīnijs.

Dalies ar šo ziņu