Sāk izrādīt spēlfilmu «Džimlai Rūdi rallallā!»

Kultūra
Sargs.lv
spēlfilma
Foto: Ekrānšāviņš no video

5. martā skatītājiem tika nodota Studijas F.O.R.M.A. producētā latviešu spēlfilma "Džimlai Rūdi rallallā!". Uz filmas pirmizrādi bija ieradies Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Sāk izrādīt spēlfilmu «Džimlai Rūdi rallallā!»

106 minūšu garās traģikomēdijas scenārija autors ir Māris Putniņš, režisori Māris Putniņš un Jānis Cimmermanis, producents Gatis Upmalis.

Filma ir par vecajiem ļaudīm, kuri jūtas traucējoši un nevienam nevajadzīgi. Kāda pansionāta iemītniekiem rodas traka ideja - atteikties no pensijām un doties brīvprātīgi armijā, tā glābjot valsti no finanšu krīzes un rodot iespēju aizraujoši pavadīt dzīves pēdējos gadus. Pieteikšanās armijā, starptautiska preses konference, šaušana, valdības sēde, bomžu sarunas Getliņos, savstarpējas vecīšu simpātijas un pat dalība NATO apvienotajos manevros - tie ir tikai daži notikumi, kas risinās filmā. 

„Saka, ka režisoram ir jāmīl aktieri, kurus viņš filmē, bet man ir paveicies – es varēju filmēt aktierus, kurus mīlu,” pirmizrādē par savu aktieru komandu sacīja režisors Māris Putniņš.

Lomās filmā „Džimlai Rūdi rallallā” spēlē vairāk nekā trīsdesmit Latvijas leģendāro aktieru -  Ingrīda Andriņa, Ļevs Birmanis, Olga Dreģe, Baiba Indriksone, Ģirts Jakovļevs, Astrīda Kairiša, Aivars Kalnarājs, Aina Karele, Leons Krivāns, Anta Krūmiņa, Jānis Kuplais, Juris Laviņš, Visvaldis Lācis, Marks Lebedevs, Pēteris Liepiņš, Jānis Lībietis, Jānis Paukštello, Gunārs Placēns, Juris Pučka, Kaspars Pūce, Jakovs Rafalsons, Āris Rozentāls, Velta Skurstene, Tamāra Soboļeva, Velta Straume, Imbi Strenga, Juris Strenga, Irina Tomsone, Arno Upenieks, Andris Vītiņš, Ziedonis Ločmelis, Juris Žagars, Mārtiņš Vilsons, Mārtiņš Egliens, Uldis Dumpis, Anita Kvāla, Rūdolfs Plēpis, Harijs Spanovskis un citi.

„Mēs, pensionāri, vecie ļaudis, esam atraduši risinājumu valsts finanšu krīzei. Nekādi vecuma ierobežojumi mums neliegs aizsargāt dzimteni!” starptautiskā preses konferencē paziņo filmas "Džimlai Rūdi rallallā!" varoņi - kāda veco ļaužu pansionāta iemītnieki. Tas pamatīgi satrauc valsts augstākās amatpersonas, bet seniori patiešām izveido savu brīvprātīgo rotu, un kulminācija visam ir viņu dalība NATO mācībās, kurās kā novērotājs piedalās arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris, ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Lielākā daļa filmas uzņemta Ādažu poligonā, kur mūsu kino un teātra vecmeistaru ļoti azartiski iejutās karavīru tēlos. Viņus komandēja bijušais Nacionālo bruņoto spēku virsseržants Ziedonis Ločmelis, viņi bija aprīkoti ar īstu ekipējumu. Filmēšana notika 2012. gada karstajā vasarā, kad aktieri pilnā ekipējumā un formās divus mēnešus skrēja pa Ādažu poligonu un jutās kā jauniesaucamie.

Neregulārā un pieticīgā finansējuma dēļ filmas uzņemšana izvērtās krietni garāka, nekā sākotnēji iecerēts, un šī iemesla dēļ diemžēl divi aktieri pirmizrādi nesagaidīs, par to ļoti noskumis ir Māris Putniņš.

„Pirmā no mums aizgāja Imbi Strenga un tad arī Harijs Spanovskis, tā ir viņa pēdējā nelielā loma,” atklāj režisors M.Putniņš.

Pēc 5. marta pirmizrādes no 7. marta jauno filmu sāks izrādīt kinoteātrī "Kino Citadele". Savukārt no 14. marta tā jau būs skatāma arī citos Rīgas kinoteātros, kam sekos izrādīšana visā Latvijā.

Dalies ar šo ziņu