Pabriks: NATO mācību laikā pieaugošais kiberuzbrukumu skaits apliecina šo mācību nozīmīgumu

Militārās mācības
Sargs.lv
Pabriks
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka pret Latviju un pārējām Baltijas valstīm NATO mācību „Steadfast Jazz 2013” laikā turpina pieaugt kiberuzbrukumu un to mēģinājumu skaits.

Pabriks: NATO mācību „Steadfast Jazz 2013” laikā pieaugošais kiberuzbrukumu skaits apliecina šo mācību nozīmīgumu

„Pieaugošais kiberuzbrukumu un to mēģinājumu skaits valsts pārvaldes un privātā sektora mājas lapām kārtējo reizi apliecina to, ka šīs mācības ir raisījušas nopietnu satraukumu un bažas NATO nelabvēļos. Tas tikai pastiprina šo mācību nozīmīgumu un mūsu gatavību reaģēt uz dažādiem drošības izaicinājumiem,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Aizsardzības ministrs uzsver, ka IT drošības incidenti ar Latvijas kaimiņvalstu dažādu nozaru mājas lapām, piemēram, ar vakar Igaunijas pasažieru vilcienu operatora "Elron" mājas lapā publicēto hakeru viltus paziņojumu, ka Igaunijā saistībā ar plašajām NATO militārajām mācībām "Steadfast Jazz 2013" uz laiku pārtraukta vilcienu satiksme, norāda, ka Latvijai būtiski jāpiedomā pie informācijas drošības stiprināšanas un sabiedrības informēšanas ar kiberdrošību saistītos jautājumos.

„Esmu pārliecināts, ka, veidojot Kiberaizsardzības vienību Zemessardzē, mēs ejam pareizā virzienā – tas ir pašsaprotams turpinājums mūsu spēju pilnvērtīgai attīstīšanai informācijas drošības jautājumos, ar pieredzējušiem un profesionāliem cilvēku resursiem,” gandarījumu par informācijas tehnoloģiju speciālistu atbalstu Kiberzemessardzes projektam pauž A.Pabriks.  Viņš arī uzsver, ka ikvienai iestādei, neskatoties vai tā būtu valsts vai privātā sektora, jāpievērš lielāka vērība tieši informācijas drošībai.

Jau ziņots, ka pēdējā gada laikā Aizsardzības ministrija ir uzņēmusies vadošo lomu valsts pārvaldes IT drošības jomā, lai stiprinātu valsts politiku un spējas šajā nozarē. Šo uzdevumu apgrūtina ne tikai ierobežotie finansiālie un profesionālie resursi, bet arī fakts, ka valdības rīkojas valstu teritoriālajās robežās, tomēr virtuālā telpa un draudi nepazīst robežas,” uzsvēra aizsardzības ministrs, norādot, ka šobrīd svarīgi veidot gan nacionālās spējas, gan starptautisko sadarbību kiberdrošības jomā.

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka pret Latviju un pārējām Baltijas valstīm ticis vērsts kiberuzbrukums, kura laikā vizuāli tiek izmainīts mājas lapu izskats.

Mājas lapās parādījušies uzraksti, ka to darbība tiek pārtraukta un šīs lapas drošības parametri neatbilst NATO Kiberaizsardzības izcilības centra prasībām. Turklāt paziņojumā tiek pieminētas pašreiz notiekošās NATO mācības „Steadfast Jazz 2013”, kā arī pievienots Alianses logotips.

Papildus tam trīs Baltijas valstu un Polijas aizsardzības nozares, kā arī citu nozaru darbinieki ir saņēmuši viltotas e-pasta vēstules, kas izsūtītas NATO Kiberaizsardzības izcilības centra vārdā. Vēstulēs norādīts, ka mācību „Steadfast Jazz 2013” laikā Centrs ir veicis drošības sistēmu pārbaudi un konstatējis, ka saņēmēja pārstāvētās iestādes informācijas drošība neatbilst Centra un arī NATO kiberdrošības prasībām. Tāpat norādīts, ka plašāku informāciju iespējams uzzināt, kontaktējoties ar NATO Kiberaizsardzības izcilības centru.

Aizsardzības ministrija aicina sabiedrību informēt CERT.LV - Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju - par līdzīgiem incidentiem.

Dalies ar šo ziņu