Jānis Garisons: Mācību "Baltic Host" integrēšana mācībās "Steadfast Jazz" ir liels izaicinājums

Militārās mācības
Sargs.lv
militārās mācības
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Sākoties vērienīgajām NATO mācībām Latvijā "Steadfast Jazz 2013", kas notiek integrēti ar Baltijas valstu mācībām "Baltic Host 2013", aicinājām uz interviju mācību „Baltic Host” vadītāju Aizsardzības ministrijas politikas direktoru, valsts sekretāra vietnieku Jāni Garisonu

Jānis Garisons: Mācību "Baltic Host" integrēšana mācībās "Steadfast Jazz" ir liels izaicinājums

- Šoruden vienlaicīgi notiek divas mācības – NATO Reaģēšanas spēku mācības „SteadfastJazz” un ikgadējās Baltijas valstu mācības „Baltic Host”. Kāds ir šo mācību mērķis?

- NATO sāk iezīmēties jauns periods, kad starptautiskā operācija Afganistānā ieiet noslēguma fāzē, samazinās valstu iesaiste šajā operāciju rajonā, bet ir ļoti būtiski, lai dalībvalstis saglabātu tikpat  augstu savietojamību, kāda izveidojusies pēdējo desmit gadu laikā.

„Steadfast Jazz”ir pirmās mācības, kurās pēc ilgāka laika Alianse ir nolēmusi vairāk koncentrēties uz tradicionālajiem uzdevumiem, kas tai jāveic, tai skaitā kolektīvo aizsardzību. Vienlaikus tās ir arī NATO Reaģēšanas spēku sertifikācijas mācības.

Savukārt „Baltic Host” mācības notiek jau kopš 2009.gada, tās ir uzņemošās valsts mācības, kuru laikā Latvija, Lietuva un Igaunija vingrinās uzņemt sabiedrotos spēkus savā zemē. Mēs sākām 2008.gadā ar ļoti vienkāršu scenāriju un vingrinājumiem, tagad mēs esam nonākuši jau līdz scenārijam, kur abas mācības – „Baltic Host” un „Steadfast Jazz” – ir integrētas. Šogad „Baltic Host” līmenis ir daudz augstāks, tas mums visiem ir lielāks izaicinājums. „Baltic Host”  integrācija ar „Steadfast Jazz” noteikti ir ieguvums.

- Kāds ir mācību scenārijs?

- Mācībās tiks izmantots izdomāts scenārijs, kurā tiks izspēlētas krīžu reaģēšanas situācijas ar iedomātiem dalībniekiem, tikai daļēji piesaistīts ģeogrāfiskajai videi. Tas ir balstīts uz aizsardzību.

- Kāda ir Latvijas iesaiste „Steadfast Jazz” mācībās?

- „Steadfast Jazz” mācības ir sadalītas divās daļās – lauka mācības norisināsies Polijā – Dravsko Pomorskie mācību poligonā, kur no Latvijas piedalīsies vairāk nekā 30 izlūku, bet Ādažu bāzē atradīsies galvenais operāciju štābs.

Ir ļoti būtiski, ka mācības sadalītas divās daļās – izvēršamais štābs atrodas vienā valstī, bet karadarbība notiek citā. Latvijai tas ir nozīmīgi, jo mēs uzņemam pie sevis štābu, kas vadīs mācības Polijā, tādējādi tiks pārbaudītas arī sakaru un komunikāciju sistēmas. Jāatzīst, ka tik liels attālums no štāba līdz lauka vingrinājumam ir diezgan liels izaicinājums.

- Kāpēc tika pieņemts lēmums štāba mācības rīkot Latvijā?

- Apvienoto spēku pavēlniecība Brunsumā izvērtēja vairāku dalībvalstu piedāvājumus, veica izpēti un secināja, ka mēs Latvījā varam garantēt vislabākās iespējas.

- Cik dalībnieku piedalīsies „Steadfast Jazz” mācībās Latvijā?

- Ap 3000 dalībnieku no militārajiem štābiem no NATO dalībvalstīm un partnervalstīm būs iesaistīti komandvadības mācībās Ādažu bāzē un citās bāzēs.

- Kādi ir Latvijas lielākie izaicinājumi?

- Pirmkārt, Latvijai jāsniedz uzņemošās valsts atbalsts, un, tā kā mācības ir diezgan lielas ir liels izaicinājums visu ļoti labi noorganizēt gan sakaru, gan infrastruktūras jomā.

Attiecībā uz „Baltic Host” – mēs pieņēmām lēmumu sadalīt mācības divās daļās. Viena darbības vieta ir Ādažos, integrēti ar „Steadfast Jazz”, bet otra – Lielvārdē, kur lielākoties atradīsies mūsu civilie partneri. Šāds lēmums tika pieņemts, lai mēs varētu pārbaudīt sakaru sistēmas – cik lielā mērā mēs varam īstenot operāciju vadību no dažādām vietām – kā arī izmantot mūsu infrastruktūru, konkrēti Lielvārdes bāzi.

Gribu īpaši uzsvērt, ka mums izveidojusies ļoti laba sadarbība ar civilajām institūcijām, demonstrējot izcilu civilmilitārās sadarbības piemēru.

„Baltic Host” ietvaros būs iesaistīti vairāk nekā 100 dalībnieku no ministrijām, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Valsts policijas, Drošības policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Civilās aviācijas aģentūras, Muitas pārvaldes, Valsts vides dienesta un citam institucijam.

- Kādi ir Latvijas ieguvumi, uzņemot tik liela mēroga mācības kā „Steadfast Jazz”?

- Ir vairāki ieguvumi. Pirmkārt, mēs trenējamies sniegt uzņemošās valsts atbalstu, kas ir ļoti sarežģīts process.

Mums ir svarīgi, ka NATO ir pārstāvēta šeit, Latvijā, lai sabiedrība redzētu, ko NATO dara mūsu labā, un arī NATO dalībvalstu virsnieki redzētu, kāda ir situācija Baltijas valstīs, kāda šeit ir ģeopolitiskā uztvere. Dzīvojot, piemēram, Spānijā vai Beļģijā, ģeopolitiskā uztvere ir pavisam atšķirīga.

- Vai arī turpmākajos gados Latvijā un Baltijas valstīs varētu notikt šādas liela mēroga NATO mācības?

- 22.-23. oktobrī Briselē tikās NATO valstu aizsardzības ministri, kuri diskutēja par to, ka posmā pēc Afganistānas nepieciešams ieviest regulāru apmācību ciklu, lai 28 dalībvalstu karavīri uzturētu tikpat labu savietojamību, kāda izveidojusies operācijā Afganistānā.

NATO 2014.gada samitā varētu tikt lemts par spēku sadarbības iniciatīvu, un panākta vienošanās par regulāru mācību ciklu. Ir skaidrs, ka nākamās liela mēroga NATO mācības notiks jau 2015.gadā.

Samitā tiks izvērtētas arī „Steadfast Jazz” mācības un pozitīva izvērtējuma rezultātā varētu tikt pieņemts lēmums šīs mācības rīkot regulāti, katru gadu rotācijas kārtībā mainot reģionus.

Dalies ar šo ziņu