Ūdenī nolaiž piekto patruļkuģi - "Rēzekne"

NBS
Sargs.lv
patruļkuģis Rēzekne
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

14. oktobrī notika pēdējā jaunbūvējamā Jūras spēku flotes krasta apsardzes patruļkuģa "Rēzekne" nolaišana ūdenī.

Ūdenī nolaiž piekto patruļkuģi - "Rēzekne"

Pasākumā piedalījās Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Veiko Spolītis un Jūras spēku flotiles komandieris jūras kapteinis Rimants Štrimaitis, akciju sabiedrības „Rīgas kuģu būvētava” izpilddirektors Einārs Buks, kā arī kuģa krustmāte Pāvule un Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs.Pasākuma laikā notiks kuģa vārda došanas ceremonija, savu svētību patruļkuģim deva Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš.

“Beizot arī “Rēzekne” un Latgale pievienojas četriem jau esošajiem SWAT tipa patruļkuģiem,” sacīja Veiko Spolītis. “ Šodien mēs esam sapulcējušies, lai vērotu mūsu varēšanu – Rīgas kuģu būvētavas, Nacionālo bruņoto spēku un Aizsardzības ministrijas varēšanu.

Ja salīdzinām ar pirmo Latvijas brīvvalsts laiku, tolaik netika uzbūvēts neviens kuģis, bet tagad – jau veseli pieci. Es novēlu visiem ticēt, ka Latvija var!

Savukārt Jūras spēku flotiles komandieris jūras kapteinis Rimants Štrimaitis atzina, ka šis patruļkuģu projekts jau ir pierādījis to, ka šis ir bijis veiksmīgs ieguldījums, kas pierādījis sevi darbībā, un  novēlēja kuģim septiņas pēdas zem ķīļa un vismaz 50 gadu ilgu mūžu.

“Šis notikums ir skaists, svinīgs un vēsturisks – ūdenī tiek nolaists patruļkuģis “Rēzekne”, kas sargās dzimtenes krastus un glābs cilvēkus,”  emocionālā runā sacīja kuģa krustmāte. “Tā tikai liekas, ka Rēzekne ir tālu no jūras, bet Rēzeknes upe, kam mēs katru dienu ejam garām, taču plūst uz jūru, un tagad mūs ar jūru saistīs arī šis kuģis.”

Pagājušajā gadā augusta beigās Rīgā kuģu būvētavā notika svinīga ķīla ielikšana patruļkuģim "Rēzekne", ceremonijas laikā korpusā tika iemetināta kapsula ar vēstījumu un novēlējumu jaunajam kuģim un kuģa komandām, kā arī jaunākā Latvijas Bankas monēta. Nākamā svarīgā ceremonija kuģa tapšanas procesā bija tā korpusa apgriešana jeb kāzas, kā to dēvē kuģubūvētāji, kas notika šā gada februārī. Līdz ar to patruļkuģa korpuss tika nostādīts "uz kājām", jo parasti kuģa korpusu sāk būvēt kājām gaisā.

Patruļkuģis "Rēzekne" ir pēdējais no pieciem Latvijas Jūras spēku vajadzībām būvētiem kuģiem, tas pilnībā būvēts Latvijā.

Patruļkuģa iegrime ir 2,7 metri, ātrums - 20 mezgli, dzinēju jauda - 1600 zirgspēku, bet korpusa materiāls - alumīnijs. Tas ir "SWATH" tipa kuģis ar diviem torpēdtipa korpusiem un mazu ūdens apskaloto virsmu.

Pašreiz Jūras spēku flotiles rīcībā ir jau četri „Skundas” klases patruļkuģi - P-05 „Skrunda”, P-06 „Cēsis”,  P-07 „Viesīte” un P-08 „Jelgava”.

Krasta apsardzes patruļkuģu būves projekts paredz, ka deviņus vecos kuģus nomainīs pieci jauni, kas veicinās bruņoto spēku finanšu un personāla līdzekļu izmantošanas efektivitāti, turklāt jaunos kuģus varēs izmantot ne tikai militārām, bet arī civilām vajadzībām.

Jaunie kuģi veiks ne tikai patrulēšanas un glābšanas darbus, bet tos varēs aprīkot arī ar naftas savākšanas un mīnu meklēšanas un iznīcināšanas iekārtām.

Patruļkuģu nosaukumi tika izraudzīti atbilstoši nozīmīgākajām brīvības cīņu norises vietām Latvijas vēsturiskajos novados: Kurzemē, Zemgalē, Augškurzemē (Sēlijā), Vidzemē un Latgalē.

Dalies ar šo ziņu