Ādažu poligonā jauniešus iepazīstina ar Gada kukaini - raibspārnu smiltājsiseni

Sabiedrība
Sargs.lv
pasākums Ādažos
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

23. augustā Ādažu militārajā poligonā un Natura 2000 teritorijā „Ādaži” Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs sadarbībā ar Latvijas Entomoloģijas biedrību un Latvijas Dabas muzeju rīkoja pasākumu – ekskursiju jauniešiem, kas veltīta 2013.gada kukainim - raibspārnu smiltājsisenim.

Ādažu poligonā jauniešus iepazīstina ar Gada kukaini - raibspārnu smiltājsiseni

Ekskursijas laikā entomologi stāstīja par raibspārnu smiltājsiseni (Oedipoda caerulescens) un citiem aizsargājamiem kukaiņiem Latvijā, īpašu uzmanību pievēršot Ādažu poligonā sastopamajiem. Ekskursijas laikā šos kukaiņus bija iespēja aplūkot arī dabā. Savukārt Nacionālo bruņoto spēku karavīri iepazīstināja ar militāro tehniku, kā arī ar militāro dienestu saistītiem jautājumiem.

Pasākumā piedalījās jaunsargi no Pierīgas, Alojas un Zilupes jaunsargu vienībām.

Par gada kukaini 2013. gadā pasludinātais raibspārnu smiltājsisenis iecienījis Ādažu poligona virsājus un smilšainos klajumus un labi maskējas ar sava aizsargkrāsojuma palīdzību. Tikai lidojumā atklājas skaistie, koši zilie spārni, kas padara to par vienu no skaistākajiem Latvijas taisnspārņiem.

Raibspārnu smiltājsisenis ir Latvijā aizsargājama kukaiņu suga un par gada simbolu tas izvēlēts, lai pievērstu uzmanību dabas daudzveidībai šobrīd aizvien sarūkošajās pelēkajās kāpās un sausajās pļavās.

Ādažu militārais poligons ir īpaša teritorija, kurā mājvietu radušas daudzas retas un aizsargājamas augu un dzīvnieku sugas.

Aizsargājamo ainavu apvidus „Ādaži” atrodas Ādažu un Sējas novados. Tas izveidots 2004. gadā Ādažu poligona teritorijā. Ainavu apvidus platība ir 6126 hektāri, kas ir 78% no poligona teritorijas. Šīs aizsargājamās teritorijas mērķis ir nodrošināt vairāku ES īpaši aizsargājamu mežu, pļavu, kāpu, purvu un ūdeņu veidu (biotopu), kā arī vairāku apdraudētu augu un dzīvnieku sugu saglabāšanos

 Te sastopami 10 ES nozīmes biotopi, 22 Latvijas un Eiropas nozīmes augu un 32 dzīvnieku sugas. Kopš 2004.gada aizsargājamo ainavu apvidus iekļauts ES nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju – Natura 2000 – tīklā. Daļai no ainavu apvidus teritorijas piešķirts starptautiski putniem nozīmīgas vietas statuss, jo tajā sastopamas Eiropas mērogā apdraudētas putnu sugas – purva piekūns, rubenis un stepes čipste.

Vairāku dabas vērtību veidošanos un saglabāšanos ir sekmējušas teritorijā notiekošās militārās aktivitātes, kas virsājiem un kāpām nav ļāvušas aiz augt ar krūmiem.

Dalies ar šo ziņu