Interneta aptaujā lielākais atbalsts papildu līdzekļu piešķiršanai aizsardzībai un drošībai

Sabiedrība
LETA
aptauja

Finanšu ministrijas (FM) interneta aptaujā visaktīvākie bijuši aptaujas dalībnieki, kuri pauduši nostāju, ka nākamā gada budžetā papildu finansējums būtu jāatvēl aizsardzībai un drošībai.

Interneta aptaujā lielākais atbalsts papildu līdzekļu piešķiršanai aizsardzībai un drošībai

FM bija ievietojusi internetā aptauju, iedzīvotājiem vaicājot, kādām nākamā gada budžeta prioritātēm jāatvēl papildu finansējums.

Gandrīz piektdaļa jeb 18,46% norādījuši, ka līdzekļi jāatvēl aizsardzībai, tas ir, jaunas tehnikas iegādei, papildu finansējumam NATO

 16,61% - drošībai, tas ir, ugunsdzēsēju un policistu atalgojumam, jaunas glābšanas un policijas tehnikas iegādei. Vēl 13,37% domā, ka papildu finansējums nākamā gada budžetā jāparedz darbaspēka nodokļu samazināšanai, 13,1% - ienākumu nevienlīdzības mazināšanai, tas ir, neapliekamā minimumam palielināšanai, atvieglojuma par apgādājamajiem palielināšanai.

Papildu finansējuma atvēlēšanu veselības aprūpei par prioritāru uzskata 11,4% aptaujāto, 7,16% atbalsta papildu līdzekļu piešķiršanu nevienlīdzības mazināšanai, 5,09% - izglītībai, 4,32% - kultūrai, 4,01% - infrastruktūras uzlabošanai, 2,86% - valsts pārvaldei, bet 3,28% aptaujas dalībnieku minējuši kādu citu jomu.

Interneta aptaujā atbildi sniedzis 5281 cilvēks. Piedaloties aptaujā, cilvēkiem bija iespēja atzīmēt vienu no prioritātēm.

Jau ziņots, ka rīt valdība aiz slēgtām durvīm sāks skatīt ar nākamā gada valsts budžetu saistītos jautājumus. Ministru kabineta sēdē tiks skatīts FM ziņojums par vidēja termiņa makroekonomisko rādītāju prognozēm 2014., 2015. un 2016. gadam, ieņēmumu prognozēm un vispārējās valdības budžeta bilances prognozēm 2014.-2016.gadā. Tiks spriests par valsts budžeta jaunās politikas iniciatīvu 2014., 2015. un 2016. gadam, ņemot vērā apstiprināto valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta bāzi.

Kopējā pieprasījuma summa jaunām politikas iniciatīvām nākamgad ir virs 550 miljoniem latu. Indikatīvas fiskālas iespējas, ko varētu papildus piešķirt nozaru ministriju tēriņiem, ir 50 miljoni latu, iepriekš informēja FM.

Dalies ar šo ziņu