Bruņotie spēki saņem ceturto patruļkuģi – „Jelgava”

NBS
Sargs.lv
kuģis Jelgava
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

24. jūlijā svinīgajā „Skrundas” klases patruļkuģa P-08 „Jelgava” saņemšanas un karoga pacelšanas ceremonijā Liepājas ostas 81. piestātnē piedalījās aizsardzības ministrs Artis Pabriks, akciju sabiedrības „Rīgas kuģu būvētava” izpilddirektors Einārs Buks, Jūras spēku flotiles komandieris jūras kapteinis Rimants Štrimaitis, patruļkuģa „Jelgava” komandieris virsleitnants Ritvars Ozols un kuģa krustmāte, Jelgavas pašvaldības iestādes „Kultūra” vadītāja vietniece Inta Eglande, kā arī Liepājas mērs Uldis Sesks un Jelgavas mērs Andris Rāviņš.

Bruņotie spēki saņem ceturto patruļkuģi – „Jelgava”

„Latvijai patruļlkuģu iegāde nozīmē daudz drošāku jūras un piekrastes vidi, jo šo kuģu pamatuzdevums ir palīdzības sniegšana cilvēkiem,” uzsvēra aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Ja lielā vējā vai vētrā jāiet jūrā, lai sniegtu palīdzību laivai vai jahtai, jaunie patruļkuģi ar izcilajām manevrēšanas spējām var glābšanas darbus veikt ātrāk un labāk nekā citi Jūras spēku flotiles rīcībā esošie kuģi.

Ministrs atgādināja, ka, atgūstoties no krīzes, svarīgi attīstīt ražošanu, un šo kuģu pirkšana ir atbalsts Latvijas ražošanai, jo patruļkuģus daļēji būvē Rīgas Kuģu būvniecībā.

Līdz ar patruļkuģu svinīgo pieņemšanu, 24. jūlijā Liepājā  svinīgā ceremonijā Jūras novērošanas un sakaru dienesta komandiera amatā stājās komandleitnants Artis Tirzmalis, nomainot komandleitnantu Arti Guzlēnu, kurš dienestu turpinās militāro pārstāvju grupā NATO štābā Nīderlandē.

Komandleitnants Artis Tirzmalis līdz šim pildīja Jūras spēku un gaisa spēku studiju kursa priekšnieka pienākumus Nacionālās aizsardzības akadēmijas Jūras un gaisa spēku nodaļā.

Pašreiz Jūras spēku flotiles rīcībā ir trīs „Skundas” klases patruļkuģi - P-05 „Skrunda”, P-06 „Cēsis” un P-07 „Viesīte” .

Krasta apsardzes patruļkuģu būves projekts paredz, ka deviņus vecos kuģus nomainīs pieci jauni, kas veicinās bruņoto spēku finanšu un personāla līdzekļu izmantošanas efektivitāti, turklāt jaunos kuģus varēs izmantot ne tikai militārām, bet arī civilām vajadzībām.

Jaunie kuģi veiks ne tikai patrulēšanas un glābšanas darbus, bet tos varēs aprīkot arī ar naftas savākšanas un mīnu meklēšanas un iznīcināšanas iekārtām.

Visi pieci patruļkuģi būs "SWATH" tipa kuģi ar diviem torpēdtipa korpusiem un mazu ūdens apskaloto virsmu.

Kuģa iegrime ir 2,7 metri, ātrums - 20 mezgli, dzinēju jauda - 1600 zirgspēku, bet korpusa materiāls - alumīnijs.

Patruļkuģu nosaukumi tika izraudzīti atbilstoši nozīmīgākajām brīvības cīņu norises vietām Latvijas vēsturiskajos novados: Kurzemē, Zemgalē, Augškurzemē (Sēlijā), Vidzemē un Latgalē.

Jelgavas atbrīvošanas operācija no Pāvela Bermonta-Avalova karaspēka notika 1919. gada 21. novembrī. Pēc „Bermontiādes” kaujām pie Rīgas (1919. gada 8.oktobris – 11.novembris) Jelgavas atbrīvošanas operācija bija nākamā nozīmīgākā Latvijas armijas uzvara kaujā pret bermontiešu karaspēku, kas ļāva atbrīvot no Latvijas valsts pretiniekiem Zemgali un ievērojami paātrināja bermontiešu izdzīšanu no Latvijas teritorijas. Iemūžinot šo vēsturisko notikumu, patruļkuģim P-08 tika dots vārds „Jelgava”.

Dalies ar šo ziņu