Lauka nometnē virsnieki, kadeti un jaunsargi godinās Litenē noslepkavotos un Sibīrijā nomocītos Latv

Latvijā
Sargs.lv

Lauka nometnē virsnieki, kadeti un jaunsargi godinās Litenē noslepkavotos un Sibīrijā nomocītos Latvijas armijas virsniekus

Šogad aprit 72 gadi kopš traģiskajiem 1941.gada 14.jūnija notikumiem, kad vienlaikus ar civiliedzīvotāju masveida izsūtīšanu notika arī represijas pret Latvijas armijas karavīriem.1941.gada 14.jūnijā Latvijas armijas Litenes un Ostroviešu nometnē, kas atradās aptuveni 10 kilometru attālumā no Litenes, apcietināja un deportēja uz Sibīriju vismaz 430 virsnieku. Vairāki no viņiem tika nošauti uz vietas.

Pieminot tā laika traģiskos notikumus, bruņotie spēki sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldību organizēs komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumus Gulbenē un Litenē, kuros piedalīsies aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, kā arī regulāro spēku un Zemessardzes vienību komandieri, karavīri, zemessargi un jaunsargi.

Kopā ar Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetiem piemiņas pasākumā piedalīsies arī 30 kadetu no vairākām ASV Mičiganas pavalsts augstskolām, kur viņi apgūst ASV armijas Rezerves virsnieku kursu un, uzturoties Latvijā, piedalās militārajās mācībās „Saber Strike 13”.

Piemiņas pasākums Gulbenes dzelzceļa stacijā sāksies plkst.12, bet plkst.14 - Litenes kapu Latvijas karavīru piemiņas vietā, kur 2001.gada 14.jūnijā atklāja Ivara Feldberga un Sandra Gribanovska veidoto piemiņas ansambli "Sāpju siena", kas veltīta nogalinātajiem un nomocītajiem Latvijas armijas virsniekiem. Savukārt plkst.15:30 Latvijas armijas Litenes nometnes vietā tiks iedegts „Atmiņu ugunskurs”.

Bruņoto spēku pārstāvji komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumos piedalīsies arī citviet Latvijā. Plkst.13 Rīgā pie Brīvības pieminekļa notiks svinīgā Goda sardzes maiņa, kā arī ziedu nolikšanas ceremonija.

Jau trešo reizi Latvijas armijas nometnes vietā Litenē no 12. līdz 14.jūnijam tiks rīkota lauka nometne mūsdienu virsniekiem un Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetiem – topošajiem virsniekiem, kā arī jaunsargiem, tādējādi turpinot bruņoto spēku tradīciju, kas veicina lielāku izpratni par Latvijas armijas karavīru traģiskajām likteņgaitām.

Nometni atklās ar vakara jundu un Latvijas valsts karoga pacelšanu. Karoga mastā tiks uzvilkts tieši tas pats karogs, kas nometnē mastā plīvoja 2011.gadā, kad traģisko notikumu 70.gadadienā iedibināja šo tradīciju. Savukārt aizsardzības akadēmijas 1.kursa kadetu dalība šajā nometnē ir iekļauta viņu apmācības programmā.

Apmeklējot Pededzes kapus, vairāk nekā 100 nometnes dalībnieku godinās tur apglabātos 14 noslepkavotos Latvijas armijas karavīrus, bet pēc tam dosies 20 kilometru pārgājienā, kurā iepazīsies ar Ostroviešu un Litenes nometnes izvietojumu. Viņiem pievienosies arī bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Vēsturiskos stāstījumos tās dalībnieki uzzinās par tā laika Latvijas armijas kaujas spējām un aktivitātēm vasaras nometnēs, iespējamo armijas darbības modeli pret PSRS bruņoto spēku iebrukumu, kā arī par traģiskajiem notikumiem pirms 72 gadiem.

Savukārt pie ugunskura kadeti un jaunsargi ieklausīsies mūsdienu virsnieku stāstījumos par viņu dienesta pieredzi starptautiskajās operācijās, kā arī kopīgi dziedās karavīru dziesmas un noskatīsies dokumentālo filmu „Padomju stāsts”.

Tās pēdējā dienā – 14.jūnijā – virsnieki, kadeti un jaunsargi piedalīsies arī komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumos Gulbenes dzelzceļa stacijā, Litenes kapu Latvijas karavīru piemiņas vietā un pie „Atmiņu ugunskura” Litenes nometnes vietā.                                                                   

Dalies ar šo ziņu