Saeima atbalsta Latvijas karavīru dalību starptautiskajā operācijā Mali

Latvijā
Sargs.lv

Saeima atbalsta Latvijas karavīru dalību starptautiskajā operācijā Mali

7.martā Saeima apstiprināja lēmumu "Par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību Eiropas Savienības (ES) militārajā misijā, lai palīdzētu Mali bruņoto spēku apmācībā".

Militārajā apmācības misijā piedalīsies divi Latvijas karavīri – virsnieks un instruktors -, kuri uz Mali dosies aprīļa sākumā un uzturēsies tur sešus mēnešus līdz viņus nomainīs nākamais sastāvs.

Šodien debatēs par Latvijas karavīru dalību misijā Mali aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsvēra, ka par Latvijas drošību nevaram domāt tikai savas tēvu sētas izpratnē, jo mūsu drošības intereses nebeidzas pie Zilupes, Ventspils un Mēmeles, bet gan sniedzas daudz tālāk.

Ja nebūsim aktīvi spēlētāji starptautiskajā vidē, tas var negatīvi ietekmēt mūsu intereses, skaidroja Pabriks. Viņš atgādināja, ka Latvijas aizsardzības koncepcijā, par kuru ir lēmis parlaments, kā viena no trīs galvenajām prioritātēm ir minēta piedalīšanās starptautiskajās operācijās.

Aktīva piedalīšanās operācijā Mali veicinās mūsu ietekmes pieaugumu ES, savukārt misijas otrajā periodā Latvija centīsies savus instruktorus sūtīt kopā ar Baltijas valstu un Ziemeļvalstu kolēģiem, tādējādi veicinot reģionālo sadarbību, norādīja aizsardzības ministrs.

Ziemeļvalstu un Baltijas grupā šobrīd ir iekļāvušās Zviedrija, Somija un Lietuva. Rudenī tai plāno pievienoties arī Igaunija.

ES 2013.gada 18.februārī uzsāka Apmācības misiju Mali (EUTM Mali), kuras mērķis ir atbalstīt Mali bruņoto spēku apmācību un reorganizāciju.

Apmācības misija ir paredzēta, lai palīdzētu uzlabot Mali bruņoto spēku militārās spējas un tādējādi dotu tiem iespēju civilo iestāžu pakļautībā atjaunot valsts teritoriālo integritāti.

Apmācības misijas personāls sniegs konsultācijas un militāru apmācību Mali bruņotajiem spēkiem, aptverot tādus jautājumus kā vadība un kontrole, loģistika un cilvēkresursi, kā arī starptautiskās humanitārās tiesības, civiliedzīvotāju aizsardzība un cilvēktiesības.

Misija neiesaistīsies kaujas operācijās.

EUTM Mali dalītās izmaksas tiek lēstas 12,3 miljonu eiro (8,64 miljoni latu) apmērā sākotnējam 15 mēnešu pilnvaru termiņam, un katra dalībvalsts, kas iesaistīsies misijā, finansēs savu karavīru dalību tajā. Mali misijā piekritušas piedalīties aptuveni 16 ES dalībvalstis, kā arī Norvēģija.

Latvijas karavīru un ekipējuma transportēšanai un uzturēšanai operāciju rajonā šogad paredzēti aptuveni 90 600 latu. Aizsardzības ministrija pēc Saeimas lēmuma iesniegs Ministru kabinetā pieprasījums papildu finansējuma piešķiršanai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Aptuveni puse no kopumā misijā iesaistītajiem 500 karavīriem veiks Mali armijas apmācīšanu, pārējie gādās par drošību un misijas administrēšanu, kā arī medicīnisko palīdzību.

Misijas štābs atradīsies Bamako, savukārt mācības plānotas Kulikoro, kur savus dienesta pienākumus veiks arī Latvijas karavīri ar franču valodas zināšanām, kas kalpos kā galvenais saziņas līdzeklis ar Mali bruņotajiem spēkiem un iedzīvotājiem, kuri pārstāv dažādas vietējās tautības.

Dalies ar šo ziņu