Brigādes ģenerālis Zeibārts: Vingrinājuma „Steadfast” organizēšana ir pozitīvs Latvijas spēju novērt

Latvijā
Sargs.lv

Brigādes ģenerālis Zeibārts: Vingrinājuma „Steadfast” organizēšana ir pozitīvs Latvijas spēju novērtējums NATO

No 17. līdz 28.septembrim Sabiedroto spēku augstākā virspavēlniecība Eiropā (Supreme Headquarters Allied Powers Europe, SHAPE) Rīgā rīkos vingrinājumus "Steadfast Pyramid 2012" un "Steadfast Pinnacle 2012". Uz sarunu par vingrinājumu mērķiem un ieguvumiem aicinājām mācību vadītāju no Latvijas puses, Apvienotā štāba priekšnieka vietnieku operacionālajos jautājumos brigādes ģenerāli Juri Zeibārtu.

- Šoruden Latvijā atkal notiek starptautiskie augsta līmeņa vingrinājumi „Steadfast Pyramid” un „Steadfast Pinnacle”. Kāds ir šo vingrinājumu mērķis?

- Mācības „Steadfast” sastāv no diviem vingrinājumiem – „Steadfast Pyramid 2012” un „Steadfast Pinnacle 2012”. To mērķis ir paplašināt dalībnieku zināšanas par NATO politikas jautājumiem, procedūrām, vadības un kontroles spējām, spēku un štābu struktūrām, kā arī paplašināt zināšanas par Sabiedroto doktrīnu, kas nosaka NATO militāro operāciju plānošanu un vadīšanu.

Pirmais vingrinājums – „Steadfast Pyramid 2012”, kas sāksies 17.septembrī - domāts pulkvežiem un vienzvaigžņu ģenerāļiem, kuri dien starptautiskās struktūrās vai nacionālajā līmenī strādā ar plānošanas un vadības jautājumiem.

Savukārt „Steadfast Pinnacle 2012” piedalās augstāka līmeņa komandējošā sastāva virsnieki -  divu un trīs zvaigžņu ģenerāļi - kas jau dien augstos amatos dažādās NATO struktūrās vai starptautiskajās operācijās kā komandieri. Viņiem vingrinājums sniedz iespēju iepazīties ar jauninājumiem saistībā ar NATO plānošanas doktrīnu, kā arī aktuālāko informāciju par lēmuma pieņemšanas procedūrām.

Vingrinājumos piedalās gan NATO, gan Eiropas Savienības, gan Partnerattiecības mieram valstu pārstāvji, to skaitā virsnieki no Zviedrijas, Somijas un Krievijas.

- Kāds scenārijs tiks izspēlēts vingrinājumu laikā?

- Scenārijs, kuram mācību laikā tiks meklēti risinājumi, būs mākslīgi radīts, balstoties uz aktuālajiem draudiem mūsdienu pasaulē. Vingrinājumu dalībniekiem būs jāparāda spēja ātri reaģēt un pieņemt lēmumus, turklāt jāatceras, ka krīzes situācijā nav pareizo vai nepareizo risinājumu. Svarīgākais ir, kā un kāds risinājums tiek atrasts. Šis ir domāšanas un lēmumu pieņemšanas treniņš.

- Kāds ir Latvijas ieguldījums vingrinājumu organizēšanā? Kādi būs mūsu ieguvumi?

- Galvenais Latvijas pienesums - mēs nodrošinām mācībām resursus, infrastruktūru un personālu. Mēs sniedzam uzņemošās valsts atbalstu, lai pie mums varētu ierasties pasaules augstākā līmeņa eksperti un lasīt lekcijas.

Gribu pieminēt, ka ar nosaukumu „Steadfast”  ir vesels NATO mācību cikls un šādu vingrinājumu organizēšana Latvijā ir liela atzinība mūsu valstij. Mēs esam NATO tikai kopš 2004.gada, tas ir, mazāk par 10 gadiem, un pie mums jau tiek rīkotas tik augsta līmeņa mācības.

Organizējot šos vingrinājumus, Latvija kā NATO dalībvalsts sniedz atbalstu Alianses dalībvalstu augstākā līmeņa vadības personālam apgūt iemaņas starptautisko operāciju plānošanā un vadībā.

Mums jāatceras, ka NATO – tie esam mēs paši. Un šādos vingrinājumos mēs kopīgi apvienojam spēkus, lai sasniegtu labāko rezultātu, katra valsts dod savu pienesumu un dalās pieredzē.

Jāsaprot, ka šādu augsta līmeņa mācību ieguldījums nav mērāms naudā, ko virsnieki iztērē Latvijas veikalos vai viesnīcās, bet gan mūsu valsts atpazīstamībā, mūsu Nacionālo bruņoto spēku uzticamības nostiprināšanā, tā ir arī NATO redzamības veidošana reģionā. Organizējot šādus vingrinājumus, mēs pierādām, ka Latvija ir uzticams partneris un stabila, droša valsts.

- Kādas ir nozīmīgākās atziņas pēc pagājušā gada vingrinājumu rīkošanas?

- Abas pieminētās „Steadfast” cikla mācības aizsākās pagājušā gadā brigādes ģenerāļa Gundara Ābola vadībā, Mācība vadības pavēlniecībai sniedzot lielu ieguldījumu to organizēšanā. Šogad daudzas lietas jau ir apgūtas un zināmas, izveidojusies veiksmīga sadarbība starp NATO struktūrām un Latvijas Nacionālo aizsardzības akadēmiju. Turklāt vingrinājumu rīkošanā lielu ieguldījumu sniedz arī Aizsardzības ministrija. Šis ir lielisks civilās un militārās sadarbības piemērs.

Atkārtota mācību rīkošana Latvijā ir pierādījums mūsu spējai uzņemt tik augsta līmeņa NATO vingrinājumu. Plānots, ka „Steadfast Pyramid” un „Steadfast Pinnacle” tiks rīkotas Latvijā līdz 2016.gadam.

Dalies ar šo ziņu