Pirmajās mācībās uz apziņošanas vēstulēm atbild 55% rezerves karavīru

Latvijā
Sargs.lv

Pirmajās mācībās uz apziņošanas vēstulēm atbild 55% rezerves karavīru

Maija vidū Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Atlases un rezerves personāla uzskaites centrs 500 rezerves karavīriem dažādos Latvijas reģionos nosūtīja apziņošanas vēstules, kurās saņēmējus triju darba dienu laikā lūdza apstiprināt to saņemšanu. Desmit dienu laikā to izdarīja 55 procenti rezerves karavīru, 77 procenti no kuriem to izdarīja noteiktajā laikā - trijās darba dienās.

Rezerves karavīru apziņošanas sakaru mācībās tika konstatēts, ka atziņošanas aktivitāte un laiks nav atkarīgs no dzīves vietas deklarācijas lauku teritorijās, republikas nozīmes pilsētās vai Rīgā, un maz atkarīgs no rezerves karavīru dienesta pakāpes.

15 procenti no atziņojušajiem rezerves karavīriem atrodas ārzemēs, lielākā daļa, pēc tuvinieku teiktā, atrodas ārzemēs divus līdz septiņus gadus (taču nav deklarējuši dzīvesvietu ārzemēs) un atgriezties Latvijā neplāno. Ir vērojama tendence, ka aizbraukuši gados jaunākie.

Atziņotāju noskaņojums pret šīm mācībām galvenokārt svārstījās no neitrāla līdz pozitīvi ieinteresētam.

Kopumā mācības tiek vērtētas kā veiksmīgas. To rezultātā ir sagatavoti secinājumi par esošās rezerves karavīru apziņošanas un iesaukšanas sistēmas darbību un izstrādāti vairāki priekšlikumi tās uzlabošanai.

Apziņošanas vēstules tika nosūtītas tikai rezerves karavīriem, kuri deklarējuši dzīvesvietu Latvijā, un viņiem pēc tās saņemšanas personīgi nebija jāierodas ne Atlases un rezerves personāla uzskaites centrā, ne kādā citā bruņoto spēku vienībā. Apziņošanas vēstules netika nosūtītās ārzemēs dzīvojošajiem rezerves karavīriem, kā arī rezervistiem.

Apziņošanas vēstules rezerves karavīriem tika nosūtītas, lai praktiski pārbaudītu rezerves personāla reģistrācijas un uzskaites sistēmas darbību, kā arī to, cik liela būs rezerves karavīru atsaucība un cik precīzi ir viņu norādītie dati par dzīves vietu un atrašanos valstī. Šādas rezerves personāla reģistrācijas un uzskaites sistēmas darbības pārbaudes mācības notika pirmo reizi.

Uzskaites centrs lūdz pilsoņus, kuri atrodas NBS rezerves uzskaitē, informēt par izbraukšanu no Latvijas uz laiku, kas ilgāks par sešiem mēnešiem, kā arī par savas dzīvesvietas maiņu. Ja pilsonis ir izbraucis uz ārzemēm uz laiku, kas ir ilgāks par sešiem mēnešiem, viņam ir jāpaziņo par izbraukšanu no valsts un savas dzīvesvietas ārzemēs adresi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei.

Militārā dienesta likums nosaka, ka rezerves karavīrs ir Latvijas pilsonis, kas pēc atvaļināšanas no profesionālā dienesta vai līguma par dienestu Zemessardzē izbeigšanas pilda dienestu NBS rezervē.

Dalies ar šo ziņu